Select Page

Pogled s odmakom

Na netom održanom 21. prvenstvu sommeliera Hrvatske u Opatiji, u hotelu Ambasador, od ukupno 24 kandidata, Siniša Lasan, sommelier restorana Proto u Dubrovniku okitio se šampionskom titulom. Mogli bismo reći i da je finale bilo dubrovačko, budući da je sommelier restorana Nautika, Marko Šram, osvojio treće mjesto, a prošlogodišnji šampion Filip Savić, konačno i jedan Istrijan, iz restorana Monte Mulini osvojio je srebro. Za sva finala do sada uvijek tvrdimo da je „najbolje do sada“, ne zato što smo hvalisavi i umišljeni, već je to naprosto činjenica. Jako mi se svidjelo ovo posljednje. Rezultat je uvijek tijesan i krajnje neizvjestan, čak i nama sucima, pa svi željno iščekujemo rezultate. Kasnije, u razgovoru s kolegama, publika također nije imala svog favorita, jer je svaki od kandidata briljirao u drugoj disciplini. Početak je bio „uobičajen“. Prilikom dekantiranja crvenog vina, kandidati su morali pokazati snalažljivost, ali i znanje engleskog jezika. Uvedena je i nova disciplina, chef Deni Srdoč iz restorana Draga di Lovrana, pripremao je jelo pred publikom, a sommelieri su imali vremena ispitati ga sve o načinu pripreme tog jela, te izabrati vino iz vinskog hladnjaka na pozornici, koje bi se najbolje sljubilo s tim jelom. Kasnije smo mi kao žiri kušali i jelo i vino, te ocjenjivali sljubljivanje i argumentaciju. Bilo je i grešaka, naravno, ali samo da su argumentirano priznali pogreške, dobili bi bodove. Na kandidatima se vidno vidjela nervoza, što je posve prirodno i normalno, ali ti iskusni lavovi bi više morali voditi računa o načinu bodovanja, kako bi ih skupili što više. Npr. ako se tražio opis vina na slijepo, kompletan opis vina, kako se onda može zaboraviti godište, regija, metoda, sljubljivanje….Ili grimase na stageu, trebale bi biti apsolutno nedopustive. Razina znanja je neosporno vrlo visoka, ali nedostaje mi malo manekenskog držanja u sali i finog i elegantnog servisa alla Sandi Paris. Naš Sandi se istakao i ove godine kao iskusni voditelj finala, Karin, Alena i Emil briljantno su odradili tehnički dio finala i sve je teklo besprijekorno. Svečana večera, u organizaciji JRE Hrvatska restorana, bila je elegantna i fina, kao i poslužena vina. Od srca se zahvaljujemo našim vinarima sponzorima. Suwi Zlatić, genijalni austrijski sommelier, inače i sake edukator, ambasador Champagne i višestruki austrijski šampion, održao nam je briljantnu radionicu „The Power of Rice“. Po prvi puta u životu sam istovremeno kušala toliko različitih sakea. Aktualni smo za poludit, jer sake je na svjetskoj razini „the next big thing“. Naš presidente Franko Lukež, bio je itekako zadovoljan postignutim, ali odmora nema, nonšalantno nas je obavijestio da slijedeće prvenstvo mora biti još bolje!!! Pripreme za slijedeće, počinju odmah. Blago nama.

Živjeli!!!

Daniela Kramarić

Međunarodna ASI diploma

Obavještavamo sve  zainteresirane da će se ispit za međunarodnu ASI diplomu održati 26. veljače 2018. Ispitu mogu pristupiti sommelieri zaposleni u eno-gastronomskom sektoru (restorani,vinski barovi, vinoteke, distribucija vina ili drugdje gdje se služe ili preporučuju pića na profesionalnoj razini) s  najmanje 4 godine.iskustva.

Molimo sve članove koji namjeravaju pristupiti ispitu da  prijave pošalju na info@sommelier.hr radi dodatnih informacija.

 

 

 

 

Radionica kave: Uvod u gourmet espresso

Obavještavamo sve naše članove da će se 18.12.2017. od 17:00 – 20:00 sati održati radionica kave pod naslovom Uvod u gourmet espresso. Radionica će se održati u  Praktikumu za barsko posluživanje, Cesta Dalm. brigada 22a, Matulji a predavač je Domagoj Trusić, SCA autorizirani trener. Broj polaznika limitiran je na 16.

Cijena za članove HSK 120,00 kn, a za ostale (ukoliko bude mjesta) 370,00 kn.

Prijave na mail info@sommelier.hr  do četvrtka, 14.12.2017.

Rezultati 21. prvenstva sommeliera Hrvatske

Obavještavamo sve zainteresirane članove da detaljne rezultate četvrtfinala, polufinala i poredak finalista na 21. prvenstvu sommeliera Hrvatske, koje je, s uspjehom, održano 27. i 28. Studenog u Opatiji mogu pogledati OVDJE.

Još jednom se zahvaljujemo domaćinu Prvenstva, svim prijavljenim kandidatima, stručnom žiriju, organizatorima, donatorima i sponzorima.

Hvala svima!

 

Siniša Lasan- najbolji sommelier Hrvatske za 2017.

Sommelier Siniša Lasan, zaposlen u dubrovačkom restoranu Proto, proglašen je najboljim na 21. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, 27. i 28. studenog održano u opatijskom hotelu Ambasador.

Ovogodišnje prvenstvo, održano pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, okupilo je 24 natjecatelja zaposlenih u restoranima i hotelima diljem Hrvatske. U finale, uz Siniša Lasana, plasirali su se i Filip Savić iz rovinjske Maistre (osvojio drugo mjesto) te Marko Šram iz dubrovačkog restorana Nautika.

Nagrade finalistima uručili su Franko Lukež i dr. Krešimir Mikinac, predsjednik i voditelj edukacije Hrvatskog sommelier kluba.

Još jedan uspjeh našeg partnera

Kako nam javljaju iz Agrolagune, našeg tradicionalnog partnera, Istarski sirevi ŠPIN osvojili su zlato, srebru i broncu na prestižnom World Cheese Awards 2017. koje se odvijalo u sklopu sajma Taste of  London, u konkurenciji 3 000 uzoraka sira iz 35 zemalja svijeta.  Osvojene nagrade: ZLATO – Istarski miješani sir u orahovom lišću; SREBRO– Istarski miješani sir i istarski sir s muškatom ruža, te BRONCA– Gran Istriano, ekstra tvrdi sir. World Cheese Awards najveće je svjetsko natjecanje koje više od 20 godina okuplja brojne proizvođače iz mliječne industrije iz cijelog svijeta, a u ocjenjivanju proizvoda sudjeluje više od 250 sudaca.

Čestitamo našem partneru!

Stranica 5 od 16« Prva...34567...10...Zadnja »