Select Page

Ivan Jug najbolji na 24. prvenstvu sommeliera Hrvatske

Sommelier Ivan Jug suvlasnik zagrebačkog restorana Noel proglašen je najboljim na 24. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a, okončano jučer, prvog prosinca 2021. u opatijskom hotelu Palace Bellevue.  

Podsjećamo, 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske započeto je izlučnim natjecanjima u Poreču i Zagrebu, još u studenom protekle godine. Kako je zbog epidemioloških razloga Prvenstvo lani moralo biti prekinuto odlučeno je da se njegova završnica (polufinale i finale) održi početkom prosinca ove godine.

Pred reduciranom publikom, iz epidemioloških razloga, u finalu su se osim Ivana Juga natjecali i Josip Orišković (drugoplasirani), Dvorac Belaj, te Monika Neral (treće mjesto) trenutno bez zaposlenja. 

Kao i prethodnih godina, finalno natjecanje odvijalo se na engleskom jeziku.

Voditelj Prvenstva bio je Sandi Paris a nagrade i priznanja finalistima uručili su dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije te Franko Lukež, predsjednik HSK.

Talijan Salvatore Castano pobjednik natjecanja Best Sommelier Europe and Africa 2021.

Kao što smo već objavili na našem FB profilu, jučer (19.studenog) je na Cipru, u ASI-jevoj organizaciji, završeno  natjecanje Best Sommelier Europe and Africa 2021. Pobjednik ove velike svečanosti sommeliera je Salvatore Castano iz Italije, drugoplasirana je Nina Jensen iz Danske a treće je mjesto osvojio Suwad Zlatić, zastupajući boje Austrije.

Senzacionalno je odjeknula i vijest s gala večere nakon finala, kad su čitani rezultati plasmana prvih petnaest natjecatelja. Podsjećamo, polufinalista je bilo deset a naš predstavnik Siniša Lasan, po osvojenim bodovima, plasirao se na 11. mjesto.  Čestitke Lasanu na odličnom rezultatu, najboljem od nekog našeg predstavnika na dosadašnjim međunarodnim natjecateljima, u nadi da će i budući hrvatski predstavnici na međunarodnim natjecateljima postizati slične pa i značajnije rezultate.

Istarski sir Špin drugi na svijetu

Istarska Agrolaguna, sa svojim ovčjim sirom Špin, osvojila je drugo mjesto na svjetskom ocjenjivanju sireva World cheese awards. Osim ovčjeg sira briljirali su i kravlji sir Špin i Istarski miješani sir Špin, koji su u svojim kategorijama osvojili brončane medalje.

Trideset i treće po redu natjecanje proizvođača sireva i ocjenjivanje najboljih ove godine je održano u Oviedu u Španjolskoj, uz sudjelovanje rekordnih 4.000 sireva iz 40 zemalja svijeta. U svakoj kategoriji proglašena su tri najbolja sira na svijetu, a ocjenjivački žiri ove godine je okupio 230 stručnjaka. Prilikom kušanja i ocjenjivanja sireva posebna pozornost je bila usmjerena prema skladnom okusu sireva po čemu su istarski sirevi posebno poznati.

Čestitamo našem partneru!

Vina Laguna osvojila dva zlata na prestižnom natjecanju u Italiji

Vina Laguna istarske Agrolagune – Castello Festigia 2018 i Cabernet Franc Festigia Riserva 2018 i ove godine su se iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama.

„Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme je već sedamnaest godina jedno od najprestižnijih europskih enoloških natjecanja i jedino je na svijetu s fokusom na sorte merlot i cabernet i njihove kupaže, a održava se pod pokroviteljstvom prestižne međunarodne organizacije OIV – International Organisation of Vine and Wine.

Kroz tri dana natjecanja, od 14. do 16. listopada, u Bergamu se kušalo 220 uzoraka iz 18 zemalja svijeta.

Čestitamo našem partneru!

Nastavak 24. prvenstva sommeliera Hrvatske

Obavještavamo sve naše članove da će se završnica (polufinale i finale) 24. prvenstva sommeliera Hrvatske održati u Opatiji, hotel Ambasador u srijedu 1. prosinca 2021. godine.

Podsjećamo, izlučna natjecanja održana su 10. studenog 2020.  u Poreču i u Zagrebu. Zbog epidemioloških razloga Prvenstvo nije moglo biti okončano iste godine pa je izvršni odbor HSK-a donio odluku da se Prvenstvo nastavi kad se za to steknu uvjeti. Stoga će 12 polufinalista svoja natjecanja nastaviti 1. prosinca ove godine kada će biti proglašen i najbolji sommelier Hrvatske za 2020/21. godinu.

Trodnevna radionica u Goriškim Brdima

Danas, 30. kolovoza 2021. započinje stručna radionica pod nazivom Vinogradarsko – vinarska geografija Goriških Brda, koju je, za potrebe nastavnika ugostiteljskih škola Opatije, M. Lošinja, Karlovca, Krka i Crikvenice, organizirao HSK.

U sklopu trodnevne radionice polaznici će posjetiti Klet Brda, podrum koji okuplja 400 briških vinogradarskih obitelji, kao i najpoznatije vinske kuće Goriških Brda – Simčiča, Kabaja i Moviju.

Uz vinare i enologe iz podruma, predavanja o lokalnom terroiru održati će čelnici društva Sommelier Slovenije – Ivan Peršolja, predsjednik i Davorin Škarabot, potpredsjednik