Select Page

O nama

hsk_logo_1 Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana koja djeluje u Hrvatskoj od 1993. Već godinu dana kasnije, 1994., HSK postaje punopravnim članom međunarodne sommelierske udruge – ASI (Association de la Sommellerie Internationale).

Osnivači Hrvatskog sommelier kluba su: Ninoslav Dusper, Aleksandra Dusper, Joso Tariba, Franjo Francem, Ljerka Gorupić, Nenad Škrabec, Vlado Krauthaker, Marija Možanić, Željko Suhadolnik, Ivan Šneler i Robert Vuković.

Za prvog predsjednika HSK-a, 1993. godine, izabran je g. Ninoslav Dusper, koji je tu funkciju obnašao sve do lipnja 2005. kada ga je zamijenio g. Veljko Ostojić. Početkom 2012. Veljko Ostojić imenovan je ministrom turizma u Vladi RH, pa je na redovnoj skupštini HSK-a, u siječnju 2012., za novog predsjednika izabran g. Franko Lukež koji je tu funkciju obnašao do rujna 2022. U prosincu 2022. na redovnoj skupštini HSK-a g. Veljko Ostojić izabran je za novog predsjednika.

Sjedište HSK-a je u Puli, Dalmatinova 4

Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića, poglavito vina te edukacija profesionalaca kao i građanstva.
To podrazumijeva i promociju hrvatskog vinarstva kao i prezentaciju Hrvatske u što boljem turističkom, ugostiteljskom i vinarskom svjetlu u svijetu.

Svoje ciljeve HSK ostvaruje organizacijom edukativnih sommelierskih tečajeva za profesionalce, organizacijom stručnih predavanja zainteresiranim skupinama i(li) ljubiteljima vina, izdavanjem stručne literature, organizacijom stručnih putovanja u zemlji i inozemstvu, organizacijom regionalnih i nacionalnih natjecanja sommeliera, nastupom na europskim i svjetskim natjecanjima sommeliera te ostalim aktivnostima.

HSK također sudjeluje na mnogim domaćim i stranim manifestacijama vezanim za kulturu stola i vina. U proljeće 1996. u organizaciji HSK održan je kongres Svjetskog udruženja sommeliera u Hrvatskoj, kada su, uz Zagreb, sudionici posjetili i kutjevačke podrume i Plitvička jezera; HSK je, od samih početaka, tradicionalni partner Vinistre, najveće vinske manifestacije u Hrvatskoj a od 2012. HSK je i stalni partner teniskog ATP turnira u Umagu na kojem zainteresiranim posjetiteljima organizira izuzetno posjećene vinske degustacije. .

Od 1996. HSK organizira državno natjecanje za najboljeg sommeliera Hrvatske a od 2011. započelo se s organizacijom regionalnih nadmetanja sommeliera (Istra i Kvarner, Dalmacija te Kontinentalna Hrvatska). Zahvaljujući punopravnom članstvu u međunarodnoj udruzi sommeliera ASI (L’Association de la Sommellerie Internationale) najbolje plasirani nacionalni sommelieri imaju mogućnost nastupa na svim europskim i svjetskim sommelierskim nadmetanjima u organizaciji ASI-ja. Bilježimo brojne nastupe naših predstavnika na međunarodnim prvenstvima u Francuskoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji, Belgiji ali i u Japanu, Kanadi, Čileu, Argentini, Austriji te Cipru . Detaljnije na Prvenstva i natjecanja

 

Hrana i vino

 

Priručnik za sommeliere

oglas-knjiga-sommelieri-195

Sa natjecanja