Select Page

Pravilnik o provedbi natjecanja sommeliera
Regionalna i državno prvenstvo

 

Članak 1.

Državnom i regionalnom natjecanju mogu pristupiti natjecatelji, članovi HSK-a koji više od godinu dana profesionalno obavljaju posao i rade kao sommelieri tj. odabiru i kupuju vina, organiziraju podrum, održavaju zalihe, kategoriziraju vinske karte, savjetuju goste, vinare i ugostitelje, poslužuju vina i ostala pića.

 Članak 2.

Kandidati koji zadovoljavaju uvjete iz čl.1. prijavljuju se na natjecanje samostalno ili putem tvrtke u kojoj su zaposleni. Prijavnica mora biti zaprimljena u HSK najmanje 7 dana prije datuma održavanja natjecanja.

 Članak 3

Svi kandidati koji se natječu za osvajanje državne ili regionalne titule, moraju imati hrvatsko državljanstvo ili moraju u Republici Hrvatskoj imati neprekinuti radni odnos u trajanju od najmanje tri godine. Natjecanju mogu pristupiti i stani državljani ali isključivo kao gosti čiji se postignuti rezultati službeno ne vrednuju. Takvu prijavu mora prihvatiti Izvršni odbor HSK.

Članak 4.

Kandidati koji pristupaju HSK natjecanjima ne smiju sudjelovati na drugim natjecanjima iste vrste, a u čijoj organizaciji ne sudjeluje HSK ili bez prethodne suglasnosti istog.  Ne bude li se poštivala ova klauzula ugovora, kandidat će biti izbačen iz nacionalnog udruženja.

Članak 5.

Državno i regionalna natjecanja organizira HSK uz podršku sponzora.

Članak 6.

Regionalnom natjecanju mogu pristupiti kandidati koji rade i djeluju na tom području najmanje šest mjeseci. Kandidat ne smije predstavljati različite regije na dva uzastopna natjecanja. Ukoliko se u tekućoj godini ne organizira regionalno natjecanje kojemu kandidat pripada, isti može pristupiti natjecanju druge regije kao gost čiji se rezultati službeno ne vrednuju.

Članak 7.

Za planiranje, organizaciju i uspješno odvijanje samih zadataka natjecanja odgovorna je Tehnička komisija kojom predsjeda Voditelj edukacije HSK.

Članak 8.

Članovi Tehničke komisije HSK-a, ujedno su i članovi Ispitne komisije HSK-a. Ispitna komisija sastoji se od najmanje pet članova  iz područja sommelierstva, enologije,  vinarstva i vinogradarstva, restoraterstva i hotelskog poslovanja, obrazovanja te gastro novinarstva.

Članak 9.

Službeni jezici natjecanja su hrvatski i engleski.

Članak 10.

Natjecanje obuhvaća sljedeća područja:

  • Pitanja vezana uz enologiju, vinogradarstvo i proizvodnju vina, usklađivanje hrane i pića, tehnike posluživanja, posao sommeliera,
  • Blind testing odabranih vina s pismenom i/ili usmenom analizom na stranom jeziku,
  • Prepoznavanje alkoholnih pića,
  • Dekantiranje i posluživanje vina,
  • Posluživanje šampanjca ili drugog pjenušavog vina,
  • Odabir najprikladnijih vina uz određena jela „Live” (uživo),
  • Prodaja vina.
  • Najpoznatije cigare, njihove karakteristike i način posluživanja,
  • Novosti i opće znanje

Članak 11.

Kandidati moraju sudjelovati na natjecanju u odjeći sommeliera ili svojoj radnoj odjeći.

Članak 12.

Finalno natjecanje je javno i odvija se na hrvatskom i engleskom jeziku. Izradit će se lista kandidata temeljem rezultata iz polufinala. Ogledi će se sastojati samo od usmenog i praktičnog dijela.

Članak 13.

Finalisti će, u svojim radnim odijelima, obavljati posao glavnog sommeliera  restorana. Tijekom obavljanja specifičnih zadataka kao što su odabir najprikladnijih vina uz pojedina jela, posluživanje šampanjca ili nekog drugog pjenušavog vina, dekantiranja, posluživanja boce vina, sastavljanja i ispravljanja vinske karte, kušanja vina i žestokih alkoholnih pića, itd. morati će se strogo pridržavati scenarija. Ovi ogledi koji su direktno povezani s njihovim svakodnevnim poslom, omogućiti će sucima da odaberu najboljeg sommeliera nadmetanja.

Članak 14.

Tijekom finalnih ogleda Ispitna komisija će ocjenjivati izgled, način obavljanja zadataka, pristup gostu i komercijalno znanje kandidata.

Članak 15.

Predsjednik Tehničke komisije prije početka finalnog natjecanja održava konzultativni sastanak sa svim članovima Ispitne komisije.

Članak 16.

Predsjednik Tehničke komisije prati finalno natjecanje i, ukoliko se za to ukaže potreba, ukazuje i upozorava voditelja ili pojedine članove Ispitne komisije na striktno pridržavanje Pravilnika. Ukoliko se za to ukaže potreba predsjednik Tehničke komisije, nakon finalnog natjecanja, saziva članove Ispitne komisije kako bi riješili sve eventualne neusuglašenosti ili dileme.

Članak 17.

Odluke Ispitne komisije pod vodstvom Predsjednika Tehničke komisije HSK su konačne i ne mogu se kasnije mijenjati.

Članak 18.

Konačno rangiranje će se temeljiti isključivo na ocjenama dobivenim tijekom usmenih i praktičnih ogleda finalnog natjecanja.

Članak 19.

Samo u slučaju neriješenog ishoda dvaju kandidata, za proglašenje 1. mjesta Ispitna komisija će uzeti u obzir ocjene dobivene tijekom polufinalnog natjecanja.

Članak 20.

Rezultati će biti službeno objavljeni na kraju završnih ogleda, a nakon pravovaljane odluke Ispitne komisije, tijekom prijema povodom dodjele nagrada.

Članak 21.

HSK Natjecanje za najboljeg sommeliera regije/države organizira se svake godine.

Članak 22.

Pobjednik HSK Natjecanja za najboljeg sommeliera regije/države obvezuje se da će godišnje, do održavanja sljedećeg natjecanja, barem tri radna dana u ime HSK promovirati profesiju sommeliera.

Članak 23.

Prije pristupanja Natjecanju, kandidat daje svoju suglasnost o prihvaćanju ovog Pravilnika.

 

Verzija 11/2023

Hrana i vino

 

Priručnik za sommeliere

oglas-knjiga-sommelieri-195

Sa natjecanja