Select Page

HSK na 29. Sa(n)jam knjige u Istri

U petak, 24. studenoga započinje 29. Sa(n)jam knjige u Istri. U sklopu sajma odvijat će se Histrokozmos novi „mali sajam u sajmu“ s temom Saga o vinu.  Za početak Histrokozmosa odabran je mikrokozmos našeg bivšeg predsjednika, Franka Lukeža vezan uz vino. Programi Histrokozmosa događat će se u Kavani Mozart Doma hrvatskih branitelja od 25. studenoga do 3. prosinca u podne i kvarat. Moderatorica je pjesnikinja i performerica Roberta Razzi.  Zajedno s vinarima Vinistre i našim sommelierima Emilom Perdecom, Sandiem Parizom, Karin Rupenom Perdec i Filipom Savićem u programima će Sagu o vinu tvoriti kroz literaturu, filozofiju, antropologiju i enologiju.

Program  29. Sa(n)jam knjige u Istri možete pronaći OVDJE.

 

Kristijan Harjač- najbolji sommelier Hrvatske za 2023.

Sommelier Kristijan Harjač iz rovinjskog restorana Agli Amici proglašen je najboljim na 26. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a, održano 6. i 7. studenoga u zagrebačkom hotelu Zonar.

Prvenstvu je prisustvovalo 24 natjecatelja iz renomiranih hrvatskih restorana, hotelskih kuća i vinarija.

Uz Kristijana Harjača, u finalu su se natjecali Ivan Jug (drugoplasirani), suvlasnik restorana Noel iz Zagreba, te Monika Neral (treće mjesto) vlasnica obrta VINNER iz Rijeke.

Kristijanu Harjaču, prvoplasiranom na 26. prvenstvu sommeliera Hrvatske, osim glavne nagrade studijskog putovanja u Champagne, pripala je čast da predstavlja Hrvatsku na europskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of Europe & Africa, koje će se održati iduće godine u Beogradu.

 

Naši sommelieri sudjelovali na „Best Sommelier Austria 2023.“

Naši sommelieri, Monika Neral i Kristijan Harjač sudjelovali su kao gostujući natjecatelji na austrijskom sommelierskom prvenstvu koje se održalo 23.10.2023. u Andau.

Uz Hrvatsku, od stranih zemalja sudjelovala je Grčka, Mađarska i Latvija. Nakon četvrtfinala, oboje naših natjecatelja ušli su u uži krug od osam polufinalista. Nakon zahtjevnih zadataka u polufinalu, Kristijan je proglašen četvrtim finalistom, odnosno najbolji gostujući kandidat na prvenstvu.

Čestitke Moniki i Kristijanu!

26. prvenstvo sommeliera Hrvatske

HSK najavljuje 26. prvenstvo sommeliera Hrvatske koje će se, pod pokroviteljstvom HTZ-a, održati 6. i 7.studenoga 2023. u zagrebačkom hotelu Zonar.

Prijave se primaju do 19. listopada 2023.

Više detalja o Prvenstvu i prijavnicu možete pronaći OVDJE.

 

Odležani Teran proglašen pobjedničkim vinom Plava Laguna Croatia Opena Umag 2023.

Pobjedničkim ATP vinom 33. tenis turnira Plava Laguna Croatia Open, u nedjelju 30. srpnja u Umagu, proglašen je odležani teran proizveden u vinariji Cuj iz malog mjesta Farnažine kod Svete Marije na Krasu.

Vlasniku vinarije Cuj, Danijelu Kraljeviću, nagradu – kristalni monolit – uručio je direktor TZ Umag gospodin Milovan Popović. U organizaciji HSK-a i pod vodstvom Lucije Matijević pet večeri za redom odvijalo se natjecanje pod nazivom Skrivene čari istarskih vina na kojem se biralo najkvalitetnije vino večeri od tri vinara.

Krenulo je s izborom najbolje svježe malvazije, zatim odležanog terana, odležani refošk, crne kupaže i odležane malvazije.

Grand Finale održalo se u subotu, u kojem se natjecalo pet vina pobjednika dana. Najveći broj bodova kao sveukupni pobjednik osvojio je odležani teran.

Prvenstvo sommeliera Hrvatske u Zagrebu

Obavještavamo sve naše članove i potencijalne natjecatelje, da će se ovogodišnje, 26. prvenstvo sommeliera Hrvatske održati u zagrebačkom hotelu Zonar Zagreb, 6. i 7. studenog 2023.

Rezervirajte si ove datume a detaljan program i uvjete sudjelovanja na Prvenstvu objavit ćemo naknadno.