by HSK | 28.11.2013 | Novosti |
Obilježavajući 20. obljetnicu poslovanja, na gala večeri održanoj po okončanju ovogodišnjeg 17. prvenstva sommeliera Hrvatske u Rovinju, predsjednik HSK g. Franko Lukež dodijelio je počasne plakete članovima-osnivačima koji puna dva desetljeća aktivno sudjeluju u radu kluba. Plakete su dobili gospoda: Ninoslav Dusper, Franjo Francem i Josip Tariba. Na istoj svečanosti, predsjednik HSK uručio je i posebno priznanje svim dosadašnjim pobjednicima na Prvenstvima sommeliera Hravatske. Priznanja su dobili: Nenad Škrabec, Sandi Paris, Daniela Kramarić, Emil Perdec, Marta Papiga Branko Muždeka Klaudio Jurčić, i Dragan Ružić.
by HSK | 28.11.2013 | Novosti |
Na održanoj izbornoj Skupštini HSK-a u Rovinju 26.11., u sklopu 17. prvenstva sommeliera Hrvatske, neke od važnijih odluka su :
– Nakon prijedloga i obrazloženja dopredsjednika HSK-a g. F. Francema, donesena je jednoglasna odluka Skupštine da se za predsjednika HSK, u narednom razdoblju od četiri godine, imenuje g. Franko Lukež
– Uz jednu nadopunu prihvaćen je Program rada HSK za razdoblje 2013.-2017.
– Jednoglasnom odlukom Skupštine donesena je i odluka o novim regionalnim povjerenicima a, vezano uz to, i o novom sastavu Izvršnog odbora. Novi popis regionalnih povjerenika i sastav Izvršnog odbora možete vidjeti pod rubrikom ‘Struktura uprave HSK’.
by HSK | 27.11.2013 | Novosti |
Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Lone, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2013. godinu.
17. prvenstvo sommeliera Hrvatske 2013. održano je 25. i 26 studenog, u rovinjskom hotelu Lone pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i uz potporu TZ Istarske županije, a domaćin je bila Maistra. U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, prvenstvo je tijekom dva dana okupilo 26 natjecatelja iz cijele Hrvatske:
Ivan Jug, Bistro Apetit – Zagreb
Mario Meštrović, restoran Monami – Zagreb
Siniša Lasan, restoran Trilogija – Zagreb
Darko Lugarić, restoran Agava – Zagreb
Predrag Čavić, restoran Agava – Zagreb
Marko Šram, Celebrity Cruises-Miami
Darjan Zelić, Liburnia hoteli – Opatija
Antonio Voraček, Liburnia hoteli – Opatija
Tomislav Sokač, Hotel Melia Coral-Istraturist d.d.Umag
Denis Peteani, hotel Flanona – Plomin
Đanantonio Bošnjak, restoran Riva – Plomin
Paško Ujaković, konoba-vinoteka Pelegrini, Šibenik
Branimir Vukšić, konoba-vinoteka Pelegrini, Šibenik
Ivan Dušić, restoran Zigante – Livade
Vedran Veg, Arenaturist Pula
Edi Brčić, Riviera Adria – Poreč
Ivan Sopić, Riviera Adria – Poreč
Saša Krajinović, Riviera Adria – Poreč
Marck Čorić, Riviera Adria – Poreč
Deni Sinković, Villa Annette – Rabac
Ivo Zgrablić, Maistra-hotel Eden – Rovinj
Filip Savić, Maistra-hotel Lone – Rovinj
Stefano Mužina, Maistra-hotel Monte Mulini – Rovinj
Fabijan Šantić, konoba Kantinon – Rovinj
Ivan Vrdoljak, Maistra-hotel Monte Mulini – Rovinj
Martina Omeragić, Maistra-hotel Park – Rovinj
Uz Savića, u finalu su se natjecali Ivan Jug, sommelier zagrebačkog restorana Bistro Apetit, te Siniša Lasan, sommelier zagrebačkog restorana Trilogija. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, poput slijepog prepoznavanja pića, njihovog serviranja, ispravljanja vinske karte i komunikacije s gostima. Filip Savić će za nagradu posjetiti i kušati vina u podrumima najveće svjetske šampanjske kuće Moet&Chandon u francuskoj regiji Champagne. Finalu prvenstva nazočili su ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske, Darko Lorencin – ujedno i pokrovitelj prvenstva – čelnici Slovenske udruge sommeliera Ivan Peršolja i Davorin Škarabot, Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre, i Željko Kukurin, predsjednik uprave Istraturista.
Tijekom dvodnevnih natjecanja, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja i dekantiranja vina, otvaranje pjenušca, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića te ispravno ophođenje s gostima restorana.
Žiri finalnog natjecanja činili su počasni predsjednik Ninoslav Dusper, dopredsjednik HSK, Franjo Francem, regionalni povjerenik za Kvarner i otoke Daniela Kramarić, regionalni povjerenik za Sjeverozapadnu Hrvatsku, Milivoj Kossi, podpredsjednik Slovenskog udruženja sommelira Davorin Škarabot, Robert Radešić, Željko Bročilović – Carlos, Klaudio Jurčić, Dragan Ružić, Branko Muždeka, i Zvonimir Štimac. Voditelji natjecanja bili su Sandi Paris, voditelj edukacije HSK, i Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK za Istru. Moderator bio je Ronald Braus.
Sponzori natjecanja su: Miva, Moet&Chandon , Agrolaguna d.d., Misal, OTPbanka, Jamnica d.d., Vino trade d.o.o., Radin R Grand Gourmet, Petković d.o.o., Vinistra, Badel 1862, Trapan, Dobra vina d.o.o., Bolfan vinski vrh, Rossi, Aura, vinari Rovinja, i drugi.
Kao jedna od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, Maistra posljednjih godina ulaže značajna sredstva i napore u podizanju svog cjelokupnog turističkog proizvoda i same destinacije, što podrazumijeva i razvoj suvremene eno-gastronomske ponude. Jedan od načina za ostvarenje tog cilja je svakako i kvalitetna suradnja s Hrvatskim sommelier klubom koju potvrđuje i podatak da je u posljednje četiri godine 30 Maistrinih djelatnika prošlo neku od razine tečaja za sommeliera te već niz godina ostvaruju izvrsne rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima.
by HSK | 29.10.2013 | Novosti |
Sommelier zagrebačkog restorana Mon Ami, Mario Meštrović, proglašen je najboljim sommelierom kontinentalnih regija Hrvatske za 2013. godinu. Drugo prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske 2013. održano je u Akademiji vina (izlučni dio), a finale u Green Gold Club-u. Meštrović je u večernjem finalu snage odmjerio s kolegama Sinišom Lasan iz restorana Trilogija i sa Darkom Lugarić iz restorana Agava koji su natjecanje završili drugi, odnosno treći. Prvenstvo je uvod u 17. Prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje će se održati 25. i 26. studenog u Rovinju.
Tijekom cjelodnevnih natjecanja u sklopu Kontinentalnog prvenstva sommeliera, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja vina te odnošenja s gostima.
Tri najbolja dnevna natjecatelja u finalu su se okušala u specifičnim vještinama – posluživanju stola za dvije osobe, dekantiranju vina, otvaranju pjenušca, slijepom kušanju vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, pravilnom točenju velike butelje vina, ali i poznavanju stranih jezika u komunikaciji s gostom. Gosti koje su posluživali finalisti bili su Vinska kraljica Zagrebačke županije Iva Braje i skladatelj Alfi Kabiljo.
Žiri finalnog natjecanja činili su Franko Lukež, predsjednik HSK, Franjo Francem, dopredsjednik HSK, Zvonimir Koprivnjak, Dražen Ivanušec, Krešimir Šesnić i Folnegović Hulec. Voditelji natjecanja bili su SandiParis, dopredsjednik i voditelj edukacije HSK i Emil Perdec, regionalni povjerenik HSKa za Istru.
Sponzori natjecanja su bili: Miva, Jamnica d.d., Belje d.d., Badel 1862., Bolfan vinski vrh, Tomac, Šember i vinarija Grabovac.
Nacionalno prvenstvo sommeliera Hrvatske, u svom sedamnaestom izdanju, održat će se 25. i 26. studenog u hotelu Lone, Rovinj. Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, ono će okupiti ponajbolje poznavatelje pića iz svih hrvatskih regija.
by HSK | 01.10.2013 | Novosti |
Jučer 30.09., je u Sanremu, u hotelu Royal, održana izborna skupština ASI-ja, međunarodne udruge sommeliera, čiji je HSK član od 1994. Na Skupštini je prisustvovalo 35 predsjednika nacionalnih sommeljerskih udruga koji su (zbog dobivenih ovlaštenja) raspolagali s 42 glasa. Na Skupštini je, za razdoblje 2013 – 2016., uglavnom, potvrđeno dosadašnje čelništvo ASI-ja. Jedini kandidat za predsjednika bio je dosadašnj predsjednik g. Shinya Tasaki, predstavnik Japana, koji je jednoglasnom odlukom Skupštine izabran i za naredno razdoblje od tri godine. Dopredsjednik za Europu je Francuz Serge Dubs. Preostali članovi ASI-jevog board-a su: Michele Astrom Chantome (MA), generalni sekretar; Saiko Tamura-Soga, asistentica gen. sekretara; Philippe Faure-Brac (FR), blagajnik i Dino Totaro (LUX), asistent blagajnika. U svom programu stari/novi predsjednik istaknuo je da će se zalagati za daljnje osnaživanje i financijsku stabilnost ASI-ja, za razvoj zajedničkih oblika edukacije i diploma svih članica, te za još neposredniju suradnju s medijima i sponzorima.
by HSK | 30.09.2013 | Novosti |
Na upravo završenom finalnom nadmetanju za najboljeg sommeliera Europe ‘Best sommelier of Europe 2013‘ u Sanremu, u finale su ušli: Jon Arvid Rosengren (28) predstavnik Švedske, Francuz David Biraud (41) i Julia Scavo (30) predstavnica Rumunjske, inače zaposlena u restoranu L’Ane Rouge u Nizzi. U finalu, održanom kasno sinoć u čuvenom Casino di Sanremo, pred mnogobrojnom publikom i uglednm uzvanicima pobijedio je Šveđanin Jon Arvid Rosengren, zaposlen kao sommelier u Madera American Steak House-u u Copenhagenu. Odličje najboljem europskom sommelieru uručio je Shinya Tasaki, predsjednik ASI-ja.
Slike s prvenstva možete pogledati u našoj fotogaleriji.