Select Page

Siniši Lasanu međunarodna ASI diploma

Ovih je dana ASI (L’Association de la Sommellerie Internationale) objavio rezultate ispita za međunarodnu ASI diplomu (2015 International A.S.I. Sommelier Diploma). Ispit se sastojao od pismenog testa, opisa vina, eseja (sve na engleskom jeziku) te provjere praktičnih vještina (prezentacija i dekantiranje vina, „slijepo“ pogađanje dva vina i tri žestoka pića). Ispit je održan istovremeno u devet zemalja, 03. ožujka ove godine, pristupilo mu je 52 kandidata od kojih je njih 22 uspješno položilo sve testove (među kojima šest Japanaca). Hrvatskom dijelu ispita, održanom u Akademiji vina u Zagrebu, pristupilo je sedam kandidata članova HSK-a. Najbolje rezultate pokazao je Siniša Lasan, zaposlen u dubrovačkom restoranu Proto. Čestitke Lasanu na ovom međunarodnom priznanju. Više o ispitu za međunarodn ASI diplomi OVDJE.

 

 

HSK na 9° Zagreb VINOcom festivalu

U sklopu Devetog Zagreb VinoCOM festivala, članovi HSK-a će održati će niz radionica sa zanimljivim temama:

 

Petak, 28. studenog

od 18:00 – 18:45 h

ZAŠTO SU KRUG ŠAMPANJCI NAJBOLJI NA SVIJETU?

moderator: MIVA d.o.o. i Sandi Paris.

kontakt i rezervacije: Tomislav Tuđen, +385 98 663 569

 

19:00 – 19:45 h

RAZVOJ BOUQUETA EXCLUSIVNIH HRVATSKIH VINA U ČAŠI

moderator: Mario Meštrović, Hrvatski Sommelier Klub

kontakt i rezervacije: Mario Meštrović, +385 91 6236 555

 

Subota, 29. studenog

17:00 – 17:45 h

ZINFANDEL-PRIMITIVO-CRLJENAK-PRIBIDRAG, jedna sorta, tri države, četiri vina

moderator: Darko Lugarić, Hrvatski Sommelier Klub

kontakt i rezervacije: Darko Lugarić, +385 91 522 7778,

 

18:00 – 18:45 h

ILOČKI TRAMINAC- VINO S NAJVIŠE SVJETSKIH MEDALJA

moderator: Mr. sc. Franjo Francem

kontakt: Franjo Francem, +385 98 298 096

 

19:00 – 19:45 h

CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD, CHATEAU CLERC MILION, CHATEAU D’ ARMAILHAC

moderator: Mr. sc. Franjo Francem

kontakt: Franjo Francem, +385 98 298 096

 

Siniša Lasan- najbolji sommelier Hrvatske 2014.

Sommelier Siniša Lasan zaposlen u dubrovačkom restoranu Proto, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2014. godinu. 18. prvenstvo sommeliera Hrvatske 2014. održano je 24. i 25 studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i uz potporu TZ Opatija i TZ Kvarner.

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK), prvenstvo je tijekom dva dana okupilo 29 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Uz Sinišu Lasana, u finalu su se natjecali Filip Savić, sommelier u hotelu Monte Mulini Rovinj, te Fabijan Šantić iz rovinjskog Kantitnona. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, poput slijepog prepoznavanja pića, njihovog posluživanja, ispravljanja vinske karte, predlaganje vina uz određena jela, rastakanje magnum boce i komunikacije s gostima. Prvoplasirani sommelier će posjetiti i kušati vina u podrumima najveće svjetske šampanjske kuće Moet&Chandon u francuskoj regiji Champagne. Finalu prvenstva nazočili su gosp. Ivo Bašić, savjetnik u Ministarstvu turizma RH, predstavnik pokrovitelja ovogodišnjeg prvenstva, čelnici Slovenske udruge sommeliera Ivan Peršolja i Davorin Škarabot i brojni drugi gosti iz eno-gastro djelatnosti.

Tijekom dvodnevnih natjecanja, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja i dekantiranja vina, otvaranje pjenušca, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića te ispravno ophođenje s gostima restorana.

Žiri finalnog natjecanja činili su počasni Ninoslav Dusper, Franjo Francem, Daniela Kramarić, Davorin Škarabot, Željko Bročilović – Carlos, dr.sc. Slobodan Ivanović, Nenad Kukurin, Dražen Ivanušec i Klaudio Jurčić.  Voditeljica  natjecanja bila je Sanja Markušić a stručni moderator Sandi Paris, voditelj edukacije HSK.

Darko Lugarić- najbolji sommelier kontinentalne Hrvatske 2014.

03. studenog o.g., u Akademiji vina Zagreb okončano je 3. prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske. Na ovogodišnjem prvenstvu sudjelovalo je 15 natjecatelja iz Zagreba, Velike Gorice, Krapine i Osijeka. Finalisti natjecanja bili su: Darko Lugarić, Siniša Lasan  i Mario Meštrović od kojih je Darko Lugarić  osvojio najviše bodova i proglašen za najboljeg sommeliera kontinentalne Hrvatske u 2014. Čestitamo!

 

Posjet Goriškim Brdima i pokrajini Collio

Jučer (8. listopada), realizirana je nagrada pokrovitelja finalistima trećeg Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera. Zahvaljujući svojem tradicionalnom pokroviteljstvu HSK-u, TZ Istarske županije organizirala je posjet Goriškim Brdima i pokrajini Collio. Finalisti trećeg Prvenstva sommeliera Istre: Stefano Mužina, Fabijan Šantić i Tomislav Sokač najprije su posjetili povijesni vinski podrum Villanova (Farra d’Isonzo – Gorizia) u kojem su, uz stručno vodstvo direktora Ezia Toneata upoznali vina, pjenušce i rakije koje se proizvode u ovom podrumu, čiji prvi počeci datiraju još od 1499. Nakon Gorizie proslijedili su u okolicu Udina (Gagliano, Cividale del Friuli) gdje su posjetili Bastianich Winery, poznati vinski podrum planetarno popularne Lidie Bastianich u kojem ih je, kroz degustaciju, vodio osobno Wayne Young,  direktor vinarije. I naposljetku – vinski podrum Kabaj ( Dobrovo, Slovenija). Osebujni vlasnik, Francuz  Jean-Michel Morel vodio je naše finaliste kroz svoj podrum, upoznavao ih s svojim vinima od kojih su najviše pozornosti izazvali Rebula 2010., Merlot 2009. i, posebno, Amfora 2006. Ništa manje zanimljiv nije bio ni originalan „briški“ ručak u Domačiji Kabaj, praćen vinima iz Kabaj asortimana.

Ministarstvo turizma pokrovitelj 18. prvenstva sommeliera Hrvatske u Opatiji, 24. i 25. studenog 2014.

Na našu zamolbu MINT-u da bude pokrovitelj 18. prevenstva sommeliera Hrvatske, koje će se, 24. i 25. studenog, održati u opatijskom hotelu Ambasador, citiramo dio njihovog odgovora: “Ministar turizma prepoznaje i cijeni Vaše napore u promociji kulture pijenja vina kao jedan od najvažnijih segmenata naše turističke ponude te stoga, sa zadovoljstvom prihvaćamo potkroviteljstvo nad 18. prevenstvom sommeliera Hrvatske”.

Zahvaljujemo se MINT-u i ministru g. D. Lorencinu.