Select Page

Dodijeljene diplome prvoj generaciji HSK i izabran novi predsjednik

U subotu 21. siječnja 2012. godine su u rovinjskom hotelu Park dodijeljene diplome prvim sommelierima koji su po programu Hrvatskog sommelierskog kluba završili tečaj prve, druge i treće razine te položili završni ispit. Prva je to generacija sommeliera koji su završili edukaciju pri Hrvatskom sommelierskom klubu, koji je član međunarodne asocijacije sommeliera. Diplome su dobili: Karin Rupena Perdec, Emil Perdec, Filip Savić, Mario Meštrović, Lucija Matijević i Denis Peteani.

Održana je i izvanredna skupština HSK-a na kojoj je prihvaćena ostavka dosadašnjeg predsjednika Veljka Ostojića, koji zbog imenovanja ministrom turizma više nije u mogućnosti obnašati funkciju predsjednika. Za novog predsjednika izabran je Franko Lukež, dosadašnji izvršni direktor HSK-a.

– Nastavit ću s aktivnostima Hrvatskog sommelierskog kluba, koji je osnovan 1994. godine. Gospodin Ostojić je u prethodna dva mandata doveo klub na visoku razinu, a ja ću nastaviti u tom smjeru. Nastavit ćemo s edukacijom članova i radionicama. Osim redovnih tečajeva prve, druge i treće razine za sommeliere u cilju njegovanja kulture stola HSK će pokrenuti i nove specijalizirane tečajeve pa su tako u pripremi radionice o kavi, čaju, mineralnoj vodi i čokoladi.

“Budući da je potražnja sve veća, uz vino proširujemo priču”, objasnio je Lukež te je najavio aktivnosti i tečajeve HSK-a u Istri, Zagrebu, Slavoniji i Dalmaciji.

Izvanredna skupština HSK-a i dodjela diploma polaznicima sommelierskog tečaja 3. razine

Na temelju članka 16. Statuta HSK-a, Izvršni odbor saziva Izvanrednu skupštinu koja će se održati 21. siječnja 2012. u Rovinju, hotel Park s početkom u 11.00 sati.  Točka dnevnog reda je izbor novog predsjednika HSK-a.

Prije početka Izvanredne skupštine, Predsjednik HSK-a uručiti će diplome polaznicima sommelierskog tečaja 3. razine, a to su:

1. Karin Rupena Perdec

2. Filip Savić

3. Mario Meštrović

4. Lucija Matijević

5. Denis Peteani

6. Emil Perdec

Hvala Vam što čitate naše Novosti. Ukoliko imate bilo kakav komentar, ideju, novi prijedlog ili sugestiju, pošaljite ga na adresu: info@sommelier.hr

Vaš HSK

 

 

Komentar polaznika na tečaj 3. razine za sommeliere

U povodu netom završenog sommelierskog tečaja treće razine pristigao nam je zanimljiv komentar jednog od polaznika, kojeg vam, uz neznatna skraćenja i uz njegovu privolu prenosimo:

III razina

Voditelj i predavači: Sergij Cesar, dr Donatella Verbanac, dr Romano Božac i prof Robert Perić

Vrhunac jedne vrlo ugodne i lijepe, višegodišnje, naprijed spomenute priče u svakom pogledu.
Prethodno pitanje koje sam si postavljao, kao vjerojatno i drugi, da li je nama potrebna „širina i dubina“ medicinske biokemije, mikrobiologije i prehrambene tehnologije, međutim, poslije prezentacija briljantnih odabranih predavača koji su nas vrlo ozbiljno shvatili i izuzetno se angažirali, na dodatnoj „širini i dubini“ smo inzistirali mi polaznici tečaja svojim pitanjima, što mi se čini da su i oni prihvatili sa simpatijom, i kao priznanje. Takvim pristupom ne samo da su nam dali informaciju da se nešto bitno događa, nego nas doveli do toga da shvatimo zašto se to događa, što omogućava daljnje logično zaključivanje.
Postupnost na kojoj je od prvog dana tečaja inzistirao Voditelj na temama uparivanja hrane i vina, „sprječavao“ prenagle skokove i prerane zaključke, prakticirao širenja teme korak po korak, od jednostavnijeg ka složenijem, a nadasve dvosmjerna i višesmjerna komunikacija koju nam je „nametnuo“, mislim da su omogućili da kao pojedinci i grupa i sami osjetimo kako se priča širi, kako je svjetlo u prostoriji pojačava i kako slika postaje sve kompletnija i ljepša.

Konačni rezultat i zaključak: samospoznaja o tome koliko zapravo puno znam, a koliko još puno više ne znam. Spoznaja o postojanju prekrasnog, beskrajnog svijeta vina, ali i paralelnog, jednako tako lijepog, beskrajnog i zanimljivog svijeta gastronomije. Hvala Vam lijepo na svim prelijepim doživljajima i spoznajama koje ste nam omogućili.

S poštovanjem. Prof.mr. Dalibor Ferenčak

Sommelier, zanimanje budućnosti

U mnogim je kulturama osoba koja je posluživala božansko piće, vino, bila obavijena mističnim velom. Stručnjak za vino mogao je osjetiti mirise i okuse koje drugi ne mogu, te su ga zbog toga smatrali tajnovitim i nadnaravnih sposobnosti. Korijen riječi sommelier potječe od somme/sommier, od provansalskog saumalier, a označava osobu koja se brinula o životinjama za vuču, odnosno govedima koja su vukla kola s hranom i pićem. S vremenom se značenje proširilo na slugu zaduženog za postavljanje stola te posluživanje hrane i pića tijekom glavnih obroka.

Zanimanje sommelier kakvo mi poznajemo, rođeno je u XIX. stoljeću otvaranjem restorana i hotela velikih kapaciteta. Do 60-ih i 70-ih godina to je zanimanje bivalo sve značajnije, da bi potom i ono osjetilo ekonomsku krizu, a nakon nje u mnogim zemljama ponovno procvjetalo.

Uloga profesionalnog sommeliera danas je potpuno drugačija i sve je značajnija. Iako je sommelier mnogo godina bio osoba koja je ponajprije savršeno trebala poznavati vina i znati ih posluživati, danas se od sommeliera očekuje široki spektar znanja i sposobnosti. Svijet vina ostaje i dalje najprivlačniji dio ovoga posla, u kojemu sommelier može slobodno izraziti svoju profesionalnu kompetenciju i svoje vrline.
Nadamo se da smo Vam kroz rad i različite aktivnosti kluba pomogli da steknete nova znanja, upoznate nove ljude, istražite nove krajeve i kušate brojna vina.

Očekujemo Vas na svim našim susretima, iščekujemo Vaše prijedloge
i želimo da budete aktivni u radu udruge!

Živjeli!

Veljko Ostojić,
predsjednik Hrvatskog sommelier kluba