by HSK | 11.01.2022 | Novosti
ASI (Association de la Sommellerie Internationale) je i ove godine najavio polaganje ispita za ASI sommelier diplomu, globalnom sommelierskom certifikatu kojeg priznaju 63 nacionalne udruge – članice ASI-ja.
Ovogodišnji ispit, za sve zemlje svijeta, održati će se u ponedjeljak, 14. ožujka 2022.
Prijaviti se mogu članovi HSK-a koji rade u djelatnosti eno-gastronomije (restorani, vinski barovi, vinoteke, distribucija ili drugo, koji poslužuju ili preporučuju pića na profesionalnoj razini) i koji imaju najmanje tri godine profesionalnog iskustva.
Detaljnije informacije vezane za polaganje ispita na tel 052 222 385 a prijave (do 24. siječnja 2022.) na info@sommelier.hr.
by HSK | 02.12.2021 | Novosti
Na redovnoj godišnjoj skupštini HSK-a, koja je jučer, prvog prosinca 2021., održana u opatijskom hotelu Bellevue Palace donesena je odluka da se dosadašnjem predsjedniku HSK-a gosp. Franku Lukežu produži mandat i u sljedećem razdoblju od 2021.-2025.
Izvršni odbor HSK ocijenio je uspješnim aktivnost predsjednika u prethodne četiri godine, pa je, u ime Odbora, počasni predsjednik gosp. Ninoslav Dusper predložio Skupštini da se Franko Lukež imenuje predsjednikom i u sljedećem mandatu.
Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.
by HSK | 02.12.2021 | Novosti
Sommelier Ivan Jug suvlasnik zagrebačkog restorana Noel proglašen je najboljim na 24. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a, okončano jučer, prvog prosinca 2021. u opatijskom hotelu Palace Bellevue.
Podsjećamo, 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske započeto je izlučnim natjecanjima u Poreču i Zagrebu, još u studenom protekle godine. Kako je zbog epidemioloških razloga Prvenstvo lani moralo biti prekinuto odlučeno je da se njegova završnica (polufinale i finale) održi početkom prosinca ove godine.
Pred reduciranom publikom, iz epidemioloških razloga, u finalu su se osim Ivana Juga natjecali i Josip Orišković (drugoplasirani), Dvorac Belaj, te Monika Neral (treće mjesto) trenutno bez zaposlenja.
Kao i prethodnih godina, finalno natjecanje odvijalo se na engleskom jeziku.
Voditelj Prvenstva bio je Sandi Paris a nagrade i priznanja finalistima uručili su dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije te Franko Lukež, predsjednik HSK.
by HSK | 20.11.2021 | Novosti
Kao što smo već objavili na našem FB profilu, jučer (19.studenog) je na Cipru, u ASI-jevoj organizaciji, završeno natjecanje Best Sommelier Europe and Africa 2021. Pobjednik ove velike svečanosti sommeliera je Salvatore Castano iz Italije, drugoplasirana je Nina Jensen iz Danske a treće je mjesto osvojio Suwad Zlatić, zastupajući boje Austrije.
Senzacionalno je odjeknula i vijest s gala večere nakon finala, kad su čitani rezultati plasmana prvih petnaest natjecatelja. Podsjećamo, polufinalista je bilo deset a naš predstavnik Siniša Lasan, po osvojenim bodovima, plasirao se na 11. mjesto. Čestitke Lasanu na odličnom rezultatu, najboljem od nekog našeg predstavnika na dosadašnjim međunarodnim natjecateljima, u nadi da će i budući hrvatski predstavnici na međunarodnim natjecateljima postizati slične pa i značajnije rezultate.
by HSK | 12.11.2021 | Novosti
Istarska Agrolaguna, sa svojim ovčjim sirom Špin, osvojila je drugo mjesto na svjetskom ocjenjivanju sireva World cheese awards. Osim ovčjeg sira briljirali su i kravlji sir Špin i Istarski miješani sir Špin, koji su u svojim kategorijama osvojili brončane medalje.
Trideset i treće po redu natjecanje proizvođača sireva i ocjenjivanje najboljih ove godine je održano u Oviedu u Španjolskoj, uz sudjelovanje rekordnih 4.000 sireva iz 40 zemalja svijeta. U svakoj kategoriji proglašena su tri najbolja sira na svijetu, a ocjenjivački žiri ove godine je okupio 230 stručnjaka. Prilikom kušanja i ocjenjivanja sireva posebna pozornost je bila usmjerena prema skladnom okusu sireva po čemu su istarski sirevi posebno poznati.
Čestitamo našem partneru!
by HSK | 21.10.2021 | Novosti
Vina Laguna istarske Agrolagune – Castello Festigia 2018 i Cabernet Franc Festigia Riserva 2018 i ove godine su se iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama.
„Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“ je već sedamnaest godina jedno od najprestižnijih europskih enoloških natjecanja i jedino je na svijetu s fokusom na sorte merlot i cabernet i njihove kupaže, a održava se pod pokroviteljstvom prestižne međunarodne organizacije OIV – International Organisation of Vine and Wine.
Kroz tri dana natjecanja, od 14. do 16. listopada, u Bergamu se kušalo 220 uzoraka iz 18 zemalja svijeta.
Čestitamo našem partneru!
Stranica 9 od 36« Prva«...7891011...2030...»Zadnja »