Select Page

Vinska radionica u Zagrebu: Vina Međimurja

HSK u Zagrebu organizira vinsku radionicu s temom vina Međimurja. Radionica će se održati 13. srpnja 2020. u 10 sati u zagrebačkom restoranu Kaiser, Radoslava Cimermana 64a, namijenjena je profesionalcima (s najmanje završeni sommelierskim tečajem prve razine).

Prijave za radionicu možete uputiti OVDJE najkasnije do petka 10. srpnja.

Poštovani članovi

Kako ste i sami mogli primijetiti, jučerašnjom najavom ispita za tečajeve prve i druge razine u Novigradu, HSK se vraća u pretkrizno stanje. Nadamo se da je odgoda naših aktivnosti, koju smo zbog pandemije koronavirusa bili prisiljeni donijeti 12. ožujka ove godine, konačno i zauvijek završena. Uskoro ćemo objaviti raspored tečajeva ( do kraja godine planiramo održati četiri tečaja prve te po jedan tečaj druge i treće razine), predstoji nam organizacija regionalnih prvenstava i  24. prvenstva sommeliera Hrvatske.

Nismo mirovali ni protekla tri mjeseca: naš je član Josip Orišković zaslužio međunarodnu ASI diplomu, Siniša Lasan pokrenuo je Vinsku karantenu – sjajan edukativan format na društvenim mrežama, Emil Perdec sve aktivniji je na svom vinskom blogu, Mario Meštrović započeo je seriju na You tube kanalu s temom usklađivanja hrane i vina, Darko Lugarić surađivao je na projektu besplatne online edukacije a – moramo se pohvaliti – i revitalizirani, službeni profil HSK na Face booku svakim danom bilježi sve više pratitelja…

Istarska sekcija sommeliera posjetila je kultnog vinara Giorgia Claija a zagrebački sommelieri održali radionicu na temu španjolskih vina…

Dobro došli u novu realnost i neka nam je svima Sretno!

ASI-jeva zdravica za Dan sommeliera

Jučer, 3. lipnja točno u podne, na međunarodni dan sommeliera, ASI ( Association de la Sommellerie Internationale) je organizirao internetsku Zoom-zdravicu na kojoj je sudjelovalo 70-tak europskih sommeliera među kojima su bili predsjednici nacionalnih udruga, neki od najboljih sommeliera svijeta i brojni gosti. Domaćin zdravice bio je William Wouters potpredsjednik europske sekcije ASI – ja.

Osim predsjednika HSK-a, iz Hrvatske su se zajedničkoj zdravici pridružili mlađi članovi Nedjeljka Krupljen i Benjamin Berić kao i legendarni skladatelj, maestro Alfi Kabiljo – jedan od najpredanijih članova HSK.

Vinska radionica u Zagrebu: Španjolska

Nakon što je prethodna radionica, zbog epidemioloških razloga, bila odgođena, HSK u Zagrebu organizira novu vinsku radionicu s temom Španjolska. Radionica će se održati 15. lipnja 2020. u 10 sati u zagrebačkom restoranu Kaiser, Radoslava Cimermana 64a, namijenjena je profesionalcima (s najmanje završeni sommelierskim tečajem prve razine).

Prijave za radionicu možete uputiti OVDJE najkasnije do petka 12. lipnja 2020.

 

Međunarodni dan sommeliera u srijedu, 3. lipnja

Međunarodni dan sommeliera osnovala je 2013. godine u Meksiku skupina entuzijastičnih sommeliera kako bi proslavili našu profesiju. Izabran je datum 3. lipnja jer je na taj  datum, 1969., osnovan ASI.

U nastojanju da udruži sve svoje snage na globalnoj razini, ASI će u srijedu  3. lipnja organizirati internetsku Zoom-zdravicu. Kako bi se okupilo što više sommeliera tog će dana biti organizirane tri sesije. Svaku će sesiju voditi jedan od potpredsjednika ASI-ja s istaknutim gostima poput najboljih sommeliera svijeta i kontinentalnih prvaka sommeliera.

Potpredsjednik Azije i Oceanije Saiko Tamura-Soga bit će domaćin prvog zasjedanja u Tokiju u 13 sati

Potpredsjednik Europe William Wouters bit će domaćin druge sjednice u Belgiji u podne  register here

Potpredsjednik Amerike, Ricardo Grellet, bit će domaćin trećeg zasjedanja u Čileu u 14 sati

Vidimo se u srijedu, 3. lipnja.

Živjeli!

Suwi Zlatic, jedan od najboljih sommeliera Europe, organizira ekskluzivne radionice za hrvatsku publiku

Suwi Zlatic, ambasador Champagne vina, jedan od najboljih sommeliera Europe, vlasnik titule najboljeg austrijskog sommeliera za razdoblje od 2014. do 2017 te prvi edukator Sake -a na njemačkom govornom području, u razdoblju od 01. lipnja do 15. lipnja, održat će tri neovisne i tematski potpuno različite a vrlo atraktivne  ekskluzivne virtualne radionice namijenjene hrvatskoj publici.

Tri radionice zamišljene su kao premium iskustvo u kojem će uživati svi vinski entuzijasti i profesionalna publika. Svaki polaznik će tijekom dva sata webinara moći aktivno sudjelovati u radionici, ukoliko to želi, a svi sudionici će dobiti 6 različitih vina te Power Point prezentaciju o obrađenoj temi. Vina će polaznicima stići na kućnu adresu prije radionice zamotana u crnu foliju kako bi kroz virtualno slijepo kušanje učili i uživali.

Prva radionica održat će se u ponedjeljak, 01. lipnja, u periodu 18:30-20:30 pod nazivom „Iconic Terroirs“. Cijena sudjelovanja u ovoj radionici je 65 eura.

U drugoj radionici „Everything in your life happens for a Riesling“, na slijepom će se kušanju kušati najvažniji stilovi Rieslinga. Radionica će se održati u ponedjeljak, 8. lipnja, s početkom u 18 sati i 30 minuta, a cijena sudjelovanja iznosi 65 eura.

Posljednja radionica omogućit će kušanje najvećih svjetskih vina. „Suwine prime time“ naziv je legendarne vrhunske degustacije za koju se iz podruma uvijek vade prava blaga. Polaznici će kušati vina: Chateau Grillet 2010, J.J. Prüm Wehlener Sonnenuhr 2009 Spätlese, Klaus Peter Keller Hubacker GG 2014,  Chateau Montrose 1988, Frescobaldi Luce de la Vite 2000 te Barolo Vursu La Spinetta 2011. Radionica će se održati u ponedjeljak, 15. lipnja, s početkom u 18 sati i 30 minuta, a cijena sudjelovanja po osobi iznosi 130 eura.

Svi zainteresirani, prijavite se OVDJE.