by HSK | 29.03.2013 | Novosti |
Na upravo završenom finalnom nadmetanju za najboljeg sommeliera svijeta u Tokiju pobijedio je Paolo Basso (47), najbolji sommelier Europe 2010., zaposlen kao direktor hrane i pića u Conca Balla Restaurant u Vacallu, i kao voditelj vlastite tvrtke za distribuciju vina Ceresio vini u Luganu. Osim Bassa, u finale su ušli Belgijanac Aristide Spies i Kanađanka Veronique Rivest, najbolja sommelierka Amerike u 2012. Naš kandidat Klaudio Jurčić, premda najavljen, zbog kašnjenja zrakoplova, nije bio u mogućnosti prisustvovati natjecanju.
by HSK | 13.03.2013 | Novosti |
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu sklopio je sporazum o poslovnoj suradnji s Hrvatskim Sommelier klubom. Sporazum o suradnji potpisali su dekan fakulteta prof.dr.sc. Jože Perić i predsjednik HSK Franko Lukež. Cilj suradnje je unapređenje i razvoj znanstveno – stručne djelatnosti i obogaćivanje znanja.
Ovakva suradnja znači i razvoj vještina i kompetencija studenata i polaznika cjeloživotnog obrazovanja „Specijalist odjela hrane i pića“ potrebnih na tržištu rada, a ako smo se opredijelili za kvalitetu u turizmu nju trebaju svakako nositi stručni i vsokoeducirani kadrovi.
by HSK | 15.02.2013 | Novosti |
Međunarodni sajam turizma u Milanu (Borsa Internazionale del Turismo – BIT) održao se od 15. do 17. veljače.
15. veljače, u hotelu Principe di Savoia, održao se tradicionalni susret s više od šezdeset talijanskih turističkih novinara iz vodećih televizijskih i tiskovnih medija, na kojem je bila prezentirana hrvatska turistička ponuda s naglaskom na enogastronomiju. O ponudi hrvatskih vina govorio je naš član Sandi Paris. Paris je talijanskim novinarima približio ponudu vrhunskih hrvatskih vinara iz svih regija Hrvatske, a govorio je i o autohtonim hrvatskim sortama, s posebnim naglaskom na njihovo sljubljivanje s hrvatskim jelima.
by HSK | 15.02.2013 | Novosti |
U organizaciji udruge Vinistra i udruge Graševina Croatica i uz suradnju HSK-a, u zagrebačkom hotelu Esplanade, u ponedjeljak 11. veljače održan je En primeur – poseban oblik kušanja vina u ranoj fazi njihovog razvoja. Kušanje je okupilo 57 vinara Istre, Slavonije i Podunavlja koji su profesionalcima i posjetiteljima predstavili svoja mlada vina te premijerno i pokoje starije godište. O osobitostima prošlogodišnje berbe u Istri govorio je naš član Sandi Paris.
by HSK | 30.11.2012 | Novosti |
Kušanje istarskih malvazija starih četiri godine održano je u Zagrebu u organizaciji Vinistre i Hrvatskog sommelier kluba na radionici pod nazivom “Degustacija malvazija četiri godine kasnije”. Kušano je 19 uzoraka svježih i odležalih malvazija iz berbe koja se smatra jednom od najboljih u posljednjih desetak godina. Vina je kušao panel od petnaest stručnjaka, među kojima su bili vinari, sommelieri i predstavnici medija.
Najviše je bodova tijekom ocjenjivanja osvojila Malvazija istarska Morena Coronice, a pratili su ga Malvazija obitelji Geržinić te Malvazija Marijana Armana. Degustacija je jedna u nizu radionica ovakve vrste koje članovi Vinistre i HSK-a održavaju periodično kako bi se uvjerili u potencijale odležavanja istarskih vina.
Na radionici u zagrebačkom restoranu Dubravkin put kušana su vina sljedećih proizvođača: Benvenuti, Cattunar, Cuj, Degrassi, Franc Arman, Kozlović, Matošević, Poletti, Ritoša, Rossi, Roxanich, Trapan, Vivoda i Zigante. Najbolje ocijenjena vina pokazala su kako se malvazije berbe 2008. vrlo dobro nose s odležavanjem, čak i u slučaju svježih vina – jedno od njih je, konačno, izašlo i kao najbolje. Sva su vina pokazala potentnost i živost. Najbolja su pokazala izraženu svježinu, eleganciju, i dalje vrlo žive kiseline te puno tijelo.
“Ova degustacija nam još jednom potvrđuje da je malvazija istarska jednako kvalitetna za proizvodnju svježih vina, ali i vina s potencijalom odležavanja. Mi, vinari, u taj potencijal vjerujemo već duže vrijeme. No, sada, kada imamo i proizvod na stolu koji to dokazuje, možemo široj javnosti reći kako malvaziju mogu piti i za tri, četiri ili pet godina. Riječ je i o velikoj vrijednosti za hrvatsko vinarstvo općenito, budući i ovakvim primjerima i međunarodnim kupcima možemo dokazati ono što tvrdimo već godinama”, izjavio je tijekom kušanja Ivica Matošević, predsjednik Vinistre.
Par fotografija s događanja možete pogledati u našoj foto galeriji.
by HSK | 23.11.2012 | Novosti |
Dragan Ružić, sommelier rovinjskog hotela Monte Mulini, pobjednik je 16. Prvenstva sommeliera Hrvatske, održanog u zagrebačkom Hotelu International. U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK), prvenstvo je tijekom dva dana okupilo 23 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Uz Ružića, u finalu su se natjecali Ivo Zgrablić, sommelier rovinjskog hotela Lone, te Siniša Lasan, sommelier zagrebačkog Bistro Karla. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, poput slijepog prepoznavanja pića, njihovog serviranja, ispravljanja vinske karte i komunikacije s gostima. Ružić će za nagradu posjetiti i kušati vina u podrumima najveće svjetske šampanjerije, Moet&Chandon, u francuskoj regiji Champagne. Finalu prvenstva nazočili su ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske, Veljko Ostojić – ujedno i pokrovitelj prvenstva – Denis Ivošević, predsjednik Turističke zajednice Istre, Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre, i Željko Kukurin, predsjednik uprave Istraturista.
Ružić je na nacionalno prvenstvo stigao kao pobjednik Regionalnog prvenstva Istre održanog u ožujku ove godine. Tijekom dvodnevnog natjecanja, kandidati su skupljali bodove i u teoretskim zadacima, poput poznavanja vinskih regija i osnovnih karakteristika vina. Od 23 sommeliera, njih 14 došlo je iz Istre, šestero iz Zagreba i okolice, troje iz Slavonije te jedan iz Dalmacije. Deset sommeliera djelatnici su turističke tvrtke Maistra, dvoje Istraturista, a po jedan iz Rivijere Poreč, Hotela International i Jadranka hoteli. Drugi natjecatelji sommelieri su u hrvatskim restoranima i konobama.
„Razina znanja koja se danas može naučiti za vrijeme tečajeva HSK ne samo da je na razini susjednih zemalja, već vjerujem da se približavamo i svjetskom vrhu. Sve što HSK radi je nešto što hrvatski turizam treba cijeniti jer na ovim natjecanjima pokazujete poznavanje vrhunske gastronomije. Sve to nam je i velika čast,“ izjavio je u obraćanju tijekom finala ministar turizma Republike Hrvatske i bivši predsjednik HSK, Veljko Ostojić.
Niz okupljenih stručnjaka sommelierskog i ugostiteljskog usmjerenja tijekom prvenstva je izmijenio iskustva u primjeni ove profesije. Zaključeno je kako je ona nezamjenjiv dio sveobuhvatne turističke ponude. “Hrvatska se opredijelila za visoki turizam. U tom usmjerenju nema mjesta za prosječne, već samo za vrhunske sommeliere. Naš rad je jedan od doprinosa razvoja struke i turizma naše zemlje općenito, ” izjavio je predsjednik HSK, Franko Lukež.
Uvod u Prvenstvo sommeliera Hrvatske bilo je Kontinentalno prvenstvo sommeliera, održano početkom studenog, tijekom kojeg je titulu najboljeg odnio Ivan Jug, sommelier zagrebačkog Bistro Apetita.
Šesnaesto Prvenstvo sommeliera Hrvatske i Kontinentalnog prvenstvo sommeliera poduprli su: Turistička zajednica Grada Zagreba, Miva, Moet&Chandon, Jamnica d.d., Dukat, RadinR, Lavazza, Agrokor vina, Bolfan Vinski vrh, Krauthaker, Badel 1862., Camelot, Dobra vina, Vino.hr, VinoTrade, Tomac, Trapan i Petković.