Select Page

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2016., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije, završeno je jučer, 11. travnja u Zajednici Talijana Brtonigla u Brtonigli. Domaćin natjecanja bila je Turistička zajednica Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla, a sponzori su: Agrolaguna Poreč, Jamnica d.d., Aura proizvodi, pršutarna Dujmović, te vinari iz Brtonigle.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 25 natjecatelja iz hotelskih kuća: ‘Maistre’ iz Rovinja, ‘Valamar Riviere’ iz Poreča, ‘Lagune Novigrad’ iz Novigrada, ‘Istraturista’ iz Umaga, ‘Arenaturista’ iz Pule, ‘Plave lagune’ iz Poreča,  ‘Jadranke’  iz Malog Lošinja, ‘Liburnije Riviera Hotela’  iz Opatije te ‘Ville Ariston’ iz Opatije i hotela ‘La Grise’ iz Bala.

U polufinale plasiralo se 12 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u Zajednici Talijana Brtonigla, nadmetali su se Saša Krajinović, predstavnik Valamar Riviere, Saša Majstorović, predstavnik Jadranka hotela, te Tomislav Sokač, predstavnik Istraturista.

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, ispravaku vinske liste, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, pogađanje ‘’na slijepo’’ malvazije sa 4 zemlje te istakanje magnuma.

Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru a samo natjecanje koordinirao je i vodio dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Saša Krajinović, 2. Saša Majstorović i 3. Tomislav Sokač

Nagrade najboljima uručili su  Franko Lukež, predsjednik HSK-a i u ime domaćina Michelle Babić TZ općine Brtonigla