Select Page

Preminuo Gérard Basset

Poštovani članovi,

Objavljujemo upravo pristiglo priopćenje  Upravnog odbora ASI-ja:

Dragi kolege,

Kao što vjerojatno već znate, naš dragi prijatelj Gérard Basset, ASI-jev najbolji somelier svijeta 2010. i tehnički direktor, preminuo je danas.

Duhoviti, talentirani, skromni, velikodušni, obrazovani, ljubazni, zabavni … to su samo neke od mnogih sjajnih riječi koje ga najbolje opisuju. Imao je bezbroj naslova, ali prije svega Gérard je bio član naše globalne obitelji i nadahnuće za sve nas.

ASI je bio dom za njega, tako da danas oplakujemo čovjeka i tražimo utjehu u mnogim toplim uspomenama koje dijelimo, na bezbroj anegdota koje određuju jedinstveno ljudsko biće, prijatelj, profesionalac i vizionar koji je on bio. Nije stvorio sommellerie, ali ga je iznova otkrio generacijama koje dolaze.

Naše misli su sa suprugom Ninom, sinom Romanom i svom obitelji i prijateljima. Obavijestit ćemo pojedinosti o njegovom pogrebu čim ih dobijemo, a nazočit će i ASI delegacija. Neka počiva u miru, on će biti duboko propustio!

Najbolje želje,

Upravni odbor ASI-a

HSK se pridružuje izrazima sućuti.

Međunarodna ASI diploma

ASI (Association de la sommellerie internationale) i ove godine organizira polaganje ispita za međunarodnu ASI diplomu (Diplôme International ASI de Sommelier) . U svim zemljama članicama ASI-ja ispit će se održati 4. ožujka 2019.

Ispitu mogu pristupiti sommelieri zaposleni u eno-gastronomskom sektoru (restorani, vinski barovi, vinoteke, distribucija vina ili na drugim mjestima gdje se služe ili preporučuju pića na profesionalnoj razini) s najmanje 4 godine.iskustva.

Molimo sve članove koji namjeravaju pristupiti ispitu da svoje prijave pošalju najkasnije do 31. siječnja 2019. na info@sommelier.hr radi dodatnih informacija.

Međunarodna ASI diploma

ASI (Association de la sommellerie internationale) i ove godine organizira polaganje ispita za međunarodnu ASI diplomu (Diplôme International ASI de Sommelier) . U svim zemljama članicama ASI-ja ispit će se održati u ponedjeljak 4. ožujka 2019.  Ispitu mogu pristupiti sommelieri zaposleni u eno-gastronomskom sektoru (restorani, vinski barovi, vinoteke, distribucija vina ili na drugim mjestima gdje se služe ili preporučuju pića na profesionalnoj razini) s najmanje 4 godine.iskustva.

Molimo sve članove koji namjeravaju pristupiti ispitu da svoje prijave pošalju na info@sommelier.hr radi dodatnih informacija.

 

Knjiga Hrana i vino izazvala veliku pažnju medija i šire javnosti

Knjiga Hrana i vino, koju smo promovirali na 22. Prvenstvu sommeliera Hrvatske, izazvala je izuzetnu pažnju ne samo u medijima (neke od recenzija možete pročitati OVDJE ) nego i među  širom publikom. Sve brojniji poklonici kulture gastronomije i enologije kao da su jedva dočekali knjigu koja će im, na stručan ali i popularan način, potanko opisati svijet hrane i vina i tako pomoći da s još više razumijevanja uživaju u hrani, u vinu, ali i u njihovom stimulativnom međuodnosu. Značajne pojedinačne narudžbe, govore nam da su mnogi ovu knjigu odabrali kao poklon prijateljima, suradnicima i poslovnim partnerima.

Naši redoviti članovi i dalje imaju pravo na najpovoljniju cijenu, slanjem narudžbenice s web – stranica HSK-a.

Vina Laguna osvojila dva zlata na prestižnom natjecanju u Italiji

Vina našeg tradicionalnog partnera i najvećeg istarskog proizvođača, Agrolagune – Festigia Castello 2016 i Riserva LV 2015 osvojila su zlato, a vino Merlot Festigia 2015 nagradu Premio della Stampa, kao najbolji hrvatski Merlot na natjecanju, od strane poznatih vinskih novinara na jednom od najprestižnijih europskih enoloških natjecanja.

Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme jedino je enološko natjecanje na svijetu koje se fokusira na Merlot i Cabernet i njihove mješavine, a održava se pod pokroviteljstvom prestižne međunarodne organizacije OIV – International Organisation of Vine and Wine. Kroz tri dana natjecanja u Bergamu brojni su gosti uživali u vrhunskim vinima više od 251 uzorka iz 25 zemalja svijeta. Uz nagrađena vina Festigia Castello(2016), Riserva LV(2015) i Merlot Festigia(2015) ocjenjivački je žiri posebno oduševilo i crno vino iz Agrolagune – Riserva LV (2015).

Čestitamo Agrolaguni, tradicionalnom partneru HSK-a!

 

Filip Savić u Kući fresaka u Draguću

Povijesni i pomorski muzej Istre, Kuća fresaka u Draguću i Općina Cerovlje, 21. studenog 2018. u 18:00 sati u Kući fresaka u Draguću organiziraju Feštu u čast Svetog Martina.

U sklopu manifestacije, prezentaciju s temom Povijest izrade vina u našim krajevima održati će naš član Filip Savić. Savić će govoriti i o starim načinima proizvodnje vina te što je vino značilo za život stanovnika Cerovljanštine u povijesti. Spomenut će se mogućnosti starinskih izrada vina u današnje vrijeme, analizirat vina podruma lokalnih vinara s etiketom – Matošević i Belaj, te dati pregršt savjeta manjim vinarima.