Select Page

Vinska radionica u Vinskoj kući Hažić: „Pjenušci & Šampanjci“

HSK u suradnji s društvom “Hortus Croatiae” organizira vinsku radionicu na temu Pjenušci & Šampanjci“. Radionica će se održati u “Vinskoj kući Hažić”, 6. veljače s početkom u 18 sati pod vodstvom Darka Lugarića.

Cijena ulaznice za HSK članove iznosi 35 €, a za ne članove 45 €.

Dostavljamo vam popis etiketa:

  1. Hažić Protagonist Toni Extra Brut 2022.
  2. Cmrečnjak Polaris Extra Brut 2022.
  3. Štampar Urban white Extra Brut 2022.
  4. Jerome Borealis Brut 2022.
  5. Jakopić Terbotz Brut 2020.
  6. Gut Hermannsberg Brut
  7. Gobelsburg Reserve Brut
  8. Arthur Metz Crémant d’Alsace Brut
  9. Champagne Devaux D Millésimé Brut
  10. Raventos i Blanc, Blanc de Blancs Vintage Extra Brut

Broj mjesta je ograničen, a prijavu za radionicu možete izvršiti OVDJE najkasnije do petka, 31. siječnja 2025.

 

Održana vinska radionica na Rabu: Vinske sorte Kvarnera

U organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba, 18. prosinca 2024. u Valamar Padova Hotel na Rabu održana je vinska radionica posvećena vinskim sortama Kvarnera.

Radionicu je vodila sommelierka Lucija Matijević, koja je sudionicima pružila dubinski uvid u raznovrsnost i jedinstvenost kvarnerskih vinskih sorti. Polaznici su imali priliku kušati vrhunska vina regije te se upoznati s njihovim specifičnostima, poviješću i ulogom u promociji Kvarnera kao vinske destinacije.

Radionica je još jedan korak u nastojanjima Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba da potiču enogastronomsku ponudu regije i promovira lokalne vrijednosti kroz autentične doživljaje.

HSK radionica u Zadru: Vinska paralela – svjetske crne vinske sorte Hrvatske i Francuske

HSK u suradnji s TZ Zadarske županije organizira vinsku radionicu na temu „Vinska paralela- svjetske crne vinske sorte Hrvatske i Francuske“. Radionica će se održati u Picnic Bistrou, 18. prosinca s početkom u 20 sati pod vodstvom Ivana Stiblika.

Cijena ulaznice za HSK članove iznosi 15 €, a za ostale 25 €.

Popis vina na radionici:

  • Merlot: Korlat & Reserve Mouton Cadet Saint Emilion
  • Cabernet Sauvignon: Vallis Rabiosa & Les Légendes Bordeaux Rouge
  • Syrah: Velebna & St. Joseph Le Grand Pompée
  • Grenache: Fiolić & Château d’Aussières

Broj mjesta je ograničen, a prijavu za radionicu možete izvršiti OVDJE najkasnije do ponedjeljka, 16. prosinca  ili do popunjenosti grupe.

 

Istarski vinski susret u Svetvinčentu: “Sauvignon Blanc & Cabernet Sauvignon”

HSK u suradnji s TZ Istarske županije organizira vinsku radionicu na temu „Sauvignon Blanc & Cabernet Sauvignon “. Radionica će se održati u dvorcu Morosini Grimani, 19. prosinca 2024., s početkom u 19 sati pod vodstvom Igora Klarića i Domagoja Perkovića.

Cijena ulaznice za HSK članove iznosi 15 €, a za ostale 25€.

Broj mjesta je ograničen, a prijavu za radionicu možete izvršiti OVDJE najkasnije do ponedjeljka, 16. prosinca ili do popunjenosti grupe.

Predstavljena knjiga “Poslovice o iću i piću” Franka Lukeža – oda enogastronomskoj baštini 

U sklopu jubilarnog 30. Sa(n)jam knjige u Istri i programa Histrokozmos, posvećenog čuvanju i promociji istarske enogastronomske baštine, poseban trenutak bilo je predstavljanje knjige Poslovice o iću i piću autora Franka Lukeža (1952-2022), dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog sommelier kluba. Ovu knjigu, prvu iz edicije Lukežijana, izdala je Hrvatska sveučilišna naklada, uz sunakladništvo pulske Castropole i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre te iznimno uređivanje Anite Šikić.

Knjigu je, prema očevim bilješkama i radijskim zapisima serije emisija Historia Histrie o poslovicama, urednika Marka Percana, priredila Petra Lukež. „Bilo mi je važno očuvati rad moga oca, uz njegovu filozofiju o hrani i životu. Svako poglavlje donosi jedinstveni pogled na hranu kroz sastojke, karakteristična jela i anegdote, čineći knjigu koja je mnogo više od same zbirke poslovica“, kazala je Petra Lukež.

Dizajn knjige, koji potpisuje Matko Plovanić, oživljava estetiku starih majstora i čini je vrijednim dodatkom svakoj zbirci knjiga o vinu i gastronomiji.

Stručnjaci i prijatelji Franka Lukeža, uključujući Borana Kalčića i Dragutina Lucića Lucea, pisca predgovora i pogovora, istaknuli su povijesni i kulturološki značaj knjige. Uz poslovice, ona donosi i priče o oštarijama, pružajući vrijedan uvid u duh nekadašnjeg društvenog okruženja.

Ova jedinstvena knjiga u sebi nosi srž enogastronomskog nasljeđa Franka Lukeža.

Više informacija o knjizi i kupovini možete pronaći OVDJE.

Kristijan Harjač- najbolji sommelier Hrvatske za 2024.

Sommelier Kristijan Harjač iz rovinjskog restorana Agli Amici proglašen je najboljim na 27. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a i TZ Kvarnera održano 2. i 3. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador.

Prvenstvu je prisustvovalo 18 natjecatelja iz renomiranih hrvatskih restorana, hotelskih kuća i vinarija.

Uz Kristijana Harjača, u finalu su se natjecali Mate Negulić (drugoplasirani), iz riječkog restorana El Rio, te Siniša Lasan (treće mjesto) iz dubrovačkog hotela Rixos Premium.

Voditelj Prvenstva bio je Sandi Paris a nagrade i priznanja finalistima uručili su Veljko Ostojić, predsjednik HSK i dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije.