by HSK | 19.01.2025 | Novosti
HSK u suradnji s društvom “Hortus Croatiae” organizira vinsku radionicu na temu „Pjenušci & Šampanjci“. Radionica će se održati u “Vinskoj kući Hažić”, 6. veljače s početkom u 18 sati pod vodstvom Darka Lugarića.
Cijena ulaznice za HSK članove iznosi 35 €, a za ne članove 45 €.
Dostavljamo vam popis etiketa:
- Hažić Protagonist Toni Extra Brut 2022.
- Cmrečnjak Polaris Extra Brut 2022.
- Štampar Urban white Extra Brut 2022.
- Jerome Borealis Brut 2022.
- Jakopić Terbotz Brut 2020.
- Gut Hermannsberg Brut
- Gobelsburg Reserve Brut
- Arthur Metz Crémant d’Alsace Brut
- Champagne Devaux D Millésimé Brut
- Raventos i Blanc, Blanc de Blancs Vintage Extra Brut
Broj mjesta je ograničen, a prijavu za radionicu možete izvršiti OVDJE najkasnije do petka, 31. siječnja 2025.
by HSK | 20.12.2024 | Novosti
U organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba, 18. prosinca 2024. u Valamar Padova Hotel na Rabu održana je vinska radionica posvećena vinskim sortama Kvarnera.
Radionicu je vodila sommelierka Lucija Matijević, koja je sudionicima pružila dubinski uvid u raznovrsnost i jedinstvenost kvarnerskih vinskih sorti. Polaznici su imali priliku kušati vrhunska vina regije te se upoznati s njihovim specifičnostima, poviješću i ulogom u promociji Kvarnera kao vinske destinacije.
Radionica je još jedan korak u nastojanjima Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba da potiču enogastronomsku ponudu regije i promovira lokalne vrijednosti kroz autentične doživljaje.
by HSK | 09.12.2024 | Novosti
HSK u suradnji s TZ Zadarske županije organizira vinsku radionicu na temu „Vinska paralela- svjetske crne vinske sorte Hrvatske i Francuske“. Radionica će se održati u Picnic Bistrou, 18. prosinca s početkom u 20 sati pod vodstvom Ivana Stiblika.
Cijena ulaznice za HSK članove iznosi 15 €, a za ostale 25 €.
Popis vina na radionici:
- Merlot: Korlat & Reserve Mouton Cadet Saint Emilion
- Cabernet Sauvignon: Vallis Rabiosa & Les Légendes Bordeaux Rouge
- Syrah: Velebna & St. Joseph Le Grand Pompée
- Grenache: Fiolić & Château d’Aussières
Broj mjesta je ograničen, a prijavu za radionicu možete izvršiti OVDJE najkasnije do ponedjeljka, 16. prosinca ili do popunjenosti grupe.
by HSK | 09.12.2024 | Novosti
HSK u suradnji s TZ Istarske županije organizira vinsku radionicu na temu „Sauvignon Blanc & Cabernet Sauvignon “. Radionica će se održati u dvorcu Morosini Grimani, 19. prosinca 2024., s početkom u 19 sati pod vodstvom Igora Klarića i Domagoja Perkovića.
Cijena ulaznice za HSK članove iznosi 15 €, a za ostale 25€.
Broj mjesta je ograničen, a prijavu za radionicu možete izvršiti OVDJE najkasnije do ponedjeljka, 16. prosinca ili do popunjenosti grupe.
by HSK | 05.12.2024 | Novosti
U sklopu jubilarnog 30. Sa(n)jam knjige u Istri i programa Histrokozmos, posvećenog čuvanju i promociji istarske enogastronomske baštine, poseban trenutak bilo je predstavljanje knjige Poslovice o iću i piću autora Franka Lukeža (1952-2022), dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog sommelier kluba. Ovu knjigu, prvu iz edicije Lukežijana, izdala je Hrvatska sveučilišna naklada, uz sunakladništvo pulske Castropole i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre te iznimno uređivanje Anite Šikić.
Knjigu je, prema očevim bilješkama i radijskim zapisima serije emisija Historia Histrie o poslovicama, urednika Marka Percana, priredila Petra Lukež. „Bilo mi je važno očuvati rad moga oca, uz njegovu filozofiju o hrani i životu. Svako poglavlje donosi jedinstveni pogled na hranu kroz sastojke, karakteristična jela i anegdote, čineći knjigu koja je mnogo više od same zbirke poslovica“, kazala je Petra Lukež.
Dizajn knjige, koji potpisuje Matko Plovanić, oživljava estetiku starih majstora i čini je vrijednim dodatkom svakoj zbirci knjiga o vinu i gastronomiji.
Stručnjaci i prijatelji Franka Lukeža, uključujući Borana Kalčića i Dragutina Lucića Lucea, pisca predgovora i pogovora, istaknuli su povijesni i kulturološki značaj knjige. Uz poslovice, ona donosi i priče o oštarijama, pružajući vrijedan uvid u duh nekadašnjeg društvenog okruženja.
Ova jedinstvena knjiga u sebi nosi srž enogastronomskog nasljeđa Franka Lukeža.
Više informacija o knjizi i kupovini možete pronaći OVDJE.
by HSK | 04.12.2024 | Novosti
Sommelier Kristijan Harjač iz rovinjskog restorana Agli Amici proglašen je najboljim na 27. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a i TZ Kvarnera održano 2. i 3. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador.
Prvenstvu je prisustvovalo 18 natjecatelja iz renomiranih hrvatskih restorana, hotelskih kuća i vinarija.
Uz Kristijana Harjača, u finalu su se natjecali Mate Negulić (drugoplasirani), iz riječkog restorana El Rio, te Siniša Lasan (treće mjesto) iz dubrovačkog hotela Rixos Premium.
Voditelj Prvenstva bio je Sandi Paris a nagrade i priznanja finalistima uručili su Veljko Ostojić, predsjednik HSK i dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije.