Select Page

Tematska degustacija zatvorenog tipa „Nešto staro, nešto novo“

Kao jedan od dodatnih sadržaja ovogodišnje manifestacije Vinistra, u četvrtak 9.05.2019. od 16:00 do 19:00 sati na terasi hotela Parentium biti će organizirana tematska degustacija zatvorenoga tipa za druženje vinara, izlagača, članova Vinistre sa profesionalcima.

Cilj ove platforme je da se u lijepom ambijentu hotela Parentium osigura kvalitetno poslovno druženje, degustacija i premijera nagrađenih vina, koja će od petka do nedjelje biti predstavljena na Vinistri. Prijave na www.vinistra.com u kategoriji B2B ili na mail info@vinistra.com.

 

26. Vinistra od 10.-12. svibnja

U porečkoj dvorani Žatika, od 10. do 12. svibnja 2019. održat će 26. Vinistra, međunarodna izložba vina i vinarske opreme. Detaljnije informacije i program sajma možete pronaći OVDJE.

U sklopu Vinistre, članovi HSK-a održati će i tri radionice:

  • U subotu, 11. svibnja u 13:00 sati, dr Ines Matić i Filip Božić: Što smo naučili na sommelierskim tečajevima HSK-a? Predstavljanje HSK-a
  • Isti dan u 17:30 sati Filip Savić: Wines of Istria – degustacija
  • U nedjelju, 12. svibnja u 15:00 sat, Filip Savići: Neotkriveni potencijali Malvazije Istarske – degustacija

Rezervacije za ove i sve ostale radionice putem akreditacijskog obrasca  možete pronaći na web stranicama Vinistre.

Osim radionica, u subotu, 11.svibnja. u 12 sati, bit će upriličena i svečana Dodjela diploma HSK i promocija novih sommeliera

Članovi HSK koji su podmirili ovogodišnje članske obaveze ostvaruju popust od 50 % na jednodnevne ulaznice.

Marko Šram pobjednik Prvenstva sommeliera Dalmacije 2019.

Prvenstvo sommeliera Dalmacije, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, te uz pokroviteljstvo Zadarske Županije, Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra, održano je danas, 30. travnja u Zadru.

Domaćin natjecanja bio je hotel Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, a sponzori su: Pago Croatia d.o.o, Atrox d.o.o., Barel d.o.o., Green side d.o.o., Coral Wine, pivovara Brlog, vinarija Degarra te mnogi drugi.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 12 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom, nadmetali su se Marko Šram (restoran Nautika Dubrovnik), Filip Cimera (restoran Pet Bunara Zadar), te Mladen Maraš (Atrox d.o.o. Zadar).

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranja pjenušca, dekantiranju vina, prepoznavanja vina i jakih alkoholnih pića, ispravku vinske karte te istakanje magnuma.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Marko Šram, 2. Filip Cimera i 3. Mladen Maraš

 

 

Zlatne ASI diplome

Odlične vijesti stižu iz sjedišta ASI-ja. Sva tri naša kandidata, Ivan Jug, Siniša Lasan i Marko Šram, koji su pristupili ispitima za međunarodnu ASI sommelier diplomu (najviši sommelierski status unutar ASI-la) s uspjehom su položili sve ispite i zaslužili ovo prestižno priznanje. Za Marka Šrama ovo je prva diploma (srebrnog sjaja) dok su Siniša Lasan i Ivan Jug već „zaslužili“ ovu diplomu ali u vremenima dok još nije postojao „zlatni“ stupanj da bi, sada, po drugi put, osvojili i taj najveći – zlatni –stupanj. Naime, unazad dvije godine, zbog složenosti i zahtjevnosti ASI ispita uvedene su dvije razine ASI diploma. Ovisno o stupnju postignuća u teoriji i praktičnim testovima, sommelieri mogu dobiti zlatnu ili srebrnu ASI sommelier diplomu.

Čestitamo novim diplomantima!

Tomislav Mikinac pobjednik Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2019.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2019., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije, završeno je jučer, 3. travnja u Zajednici Talijana Brtonigla u Brtonigli. Domaćin natjecanja bila je Turistička zajednica Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla, a sponzori su: Hotel Maestral Novigrad, Pjenušci Peršurić, Radin R, Vinarija Galić Kutjevo, Mineralna voda San Pellegrino, Vina Medea Vodnjan, Vina Dobrilović, Destilerija Aura, Mljekara Latus, San Servolo, Vinarija Cattunar, Vinarija Novacco, Vinarija Veralda, Atrox Zadar.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 28 natjecatelja iz hotelskih kuća: Maistre’ iz Rovinja, ‘Valamar Riviere’ iz Poreča, ‘Arena Hospitality Group’ iz Pule, ‘Plave lagune’ iz Poreča, hotela San Rocco iz Brtonigle i restorana Draga di Lovrana iz Lovrana

U polufinale se plasiralo 12 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u Zajednici Talijana Brtonigla, nadmetali su se Filip Božić (hotel Monte Mulini Maistra), Tomislav Mikinac (restoran Draga di Lovrana), te Matija Curić (hotel Park Plaza Belvedere, ‘Arena Hospitality Group’).

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranja šampanjca, dekantiranju vina, prepoznavanja vina i jakih alkoholnih pića, prepoznavanje različitih stilova piva, pogađanje ‘’na slijepo’’ malvazije sa 4 zemlje te istakanje magnuma.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Tomislav Mikinac, 2. Filip Božić i 3. Matija Curić

 

Svjetsko prvenstvo sommeliera „Antverpen – Belgija, 10.-16.3. 2019“

Moj osvrt na Finale 

Kao što je na pitanja iz kviza daleko lakše odgovarati iz kućnog naslonjača, tako je i praćenje ovogodišnjeg Finala svjetskog prvenstva sommeliera u Antwerpenu iz gledališta kongresne dvorana Elizabeth Centra, bila čista zabava i uživancija. Nemojte mi zamjeriti ako sam previdjela pokoji detalj, samo sam poželjela podijeliti s Vama uzbuđenje Finala pred preko 1100 gledatelja u publici.

Zadaci načelno nisu bili prekomplicirani, ali je vrijeme bio ograničavajući faktor. Tražila se sigurnost izvedbe, staloženost i šarm, te činjenica da je sommelier tehnički  u stanju savršeno izvršiti zadatak. Da izvrsno radi u sali i maksimalno je posvećen gostu.

Prvi zadatak bio je serviranje aperitiva. Troje gostiju udobno se smjestilo u naslonjačima i naručilo aperitiv. U pozadini su dva šanka. Jedan s 3 pipe za točene pive, drugi sa vedricom, 3 boce su u njoj, raznim čašama….. Gosti su naručili dvije čaše Sauternesa i De Koninck pivu, nisam razumjela koju, ali po boji mi se činila APA, Antwaarpse Pale Ale. Trebalo je odabrati pravu pivu i čašu za nju, te ju ispravno istočiti, namočivši prije čašu i točivši iz dva energična puta. To su nam u pivovari bili demonstrirali. Kad je sommelier došao do vedrice s vinima u njoj nije bilo Sauternesa kao visokog predikata, već Y d Yquem, suha varijanta Sauternesa Chateau d Yquem-a, ali i boca južnoafričke Klein Constantia, Vin de Constance, izborna berba prosušenih bobica sorte Muscat de Frontignan. Sommelier se ponovno morao vratiti do stola objasnivši da nažalost nema predikatnog Sauternesa, ali kao alternativu nudi Klein Constanciu, kad je konačno počeo točiti vino, gospođa ga je poželjela s kockama leda….pa natrag po led…

Drugi zadatak bio je dekantiranje Vega Sicilie 2016 za stolom od 8 uzvanika u vrlo kratkom vremenu. Čaše se nisu ovinjavale, a na poslužavniku je trebalo donijeti svih osam čaša istovremeno, kako bi se uopće stiglo na vrijeme izvršiti zadatak, provjerivši prije naravno jesu li sve čaše čiste. Postavljena su i tri pitanja: koje sorte sadrži (Tinto Fino i Cabernet sauvignon), koje berbe su sadržane u izdanju 2016. (1996, 1998 i 2002), te koje je prvo izdanje Vega Sicilie (1972). Dankinja se fenomenalno ponijela, mikrofon joj nije radio, te se jedna sutkinja osjetila pozvanom namjestiti joj mikrofon usred servisa, došavši joj s leđa. Naravno da su joj čaše popadale s poslužavnika, što je ogromna dekoncentracija. Nastavila je sa smiješkom i posve staložena, kao da se ništa nije dogodilo. Ona nije znala koje berbe sadrži, ali je obećala da će otići odmah provjeriti, Nijemac i Šampion Marc Almert se gostima zahvalio na odabiru, budući da još nije imao prilike kušati to vino.

U narednim zadacima trebalo je na slijepo kušati i do u najsitnije detalje definirati čašu jednog crvenog vina. Zatim je trebalo odrediti sortu i porijeklo 4 čaše vina, te uz njih predlagati jela, pa je trebalo naslijepo odgonetnuti, mislim 10 čaša svih prozirnih žestica. Uparivanje hrane i vina uz zadani menu, Carpaccio od lagano pečenih norveških kapesanti sa mangom, avokadom i korijanderom, Medaljon grdobine u temeljcu od gljiva i kokoši sa Perigord crnim tartufima i hrskavom Pata Negrom, Goveđi obrazi u crvenom vinu sa pireom od celera i tartufa, Souffle od belgijske čokolade i oraha sa sorbetom od Roqueforta, uz napomenu da se ne smiju ponavljati ni sorte niti zemlje porijekla i naravno jedna gospođa uz obraze nije željela crveno vino, već bijelo.

Zatim su kandidati dobili listu 24 magnuma, na stoliću su bili stickeri s nazivima vina, a na dvije ploče su bile zalijepljene 4 crvene i 4 bijele sorte. Trebalo je rasporediti vina s obzirom na njihovu dominantnu sortu. Težak zadatak. I na posljetku su rastakali magnum Rose Bellavista Franciacorte u 16 čaša. ne vraćavši se unatrag, trebalo se točno podijeliti vino istočivši cijelu bocu. Marc je bio najbrži i savršeno precizan.

Ovogodišnje prvenstvo pokazalo da su zadaci kušanja na slijepo, teorije i prakse bili usmjereni da izdvoje najbolje od izvrsnih.

Mladost je pobijedila, očito uz dobar trening, dugogodišnje iskustvo nije prioritet.

Marc ima 27 godina, a drugoplasirana Nina 26. Mnogi kultni favoriti su otišli praznih ruku. Osobno sam navijala za Julie Dupouy-Young, Francuskinju koja se natječe za Irsku, u Argentini je bila 3. na Svjetskom prvenstvu, ali mladi lavovi su je istisnuli. Latvijac Raimonds Tomsons, prvak Evrope, nakon početnih poteškoća prilikom prvog zadatka, više nije mogao povratiti koncentraciju. Sa samo 38 godina, činio se poput seniora u finalu. Na press konferenciji nakon finala izjavio je da nije siguran da će se više natjecati.

Postalo je važno biti Evropljaninom jer prvih 9 sommeliera svijeta svi su Evropljani, koji i rade u Evropi. Drugo jutro se pričalo po hodnicima da su američki i azijski sommelieri komentirali da se moraju preseliti u London, raditi, učiti i kušati puno više…..

Život uglađenog, šarmantnog, skromnog i marljivog Marca Almerta definitivno se promijenio, postao je najtraženiji sommelier na planeti. Koliko je godinama predano radio, govori i činjenica da je otvorio, pa zatvorio Face-book profil, kako ga ne bi ometao u radu. Sada će možda, ali samo možda, otvoriti Instagram profil…

Iskrene čestitke Marcu Almertu i Njemačkom sommelier savezu!!!!

Daniela Kramarić