Select Page

Aktivnosti u 2015.

Polako se približavamo kraju godine a time i vremenu kad se, uobičajeno, podvlače razne crte, zbrajaju aktivnosti, obavljaju inventure…

Evo i naše sažete inventure za 2015.:

  • Održali smo jedanaest sommelierskih tečaja prve razine s ukupno 240 polaznikai i jedan tečaj druge razine sa 23 polaznika
  • Na 21. Vinistri smo održali dva zapažena predavanja
  • U sklopu 25. ATP Croatia Open u Umagu održali smo sedmodnevne degustacije/radionice ‘Skrivene čari istarskih vina’
  • Kroz tečajeve, predavanja, degustacije i radionice HSK-a, tijekom 2015., prošlo je 800 polaznika
  • Radionice za članove HSK: Akademija vina, Zagreb – 9 radionica; Pula – 2 radionice
  • U goste nam je došao Paolo Basso, najbolji sommelier svijeta
  • Predstavljanje na 10° Zagreb VINOcom festivalu, 27.-28.11.
  • Regionalna prvenstva: Istra i Kvarner 13.04. u Brtonigli; Kontinentalna Hrvatska 02.11. u Zagrebu
  • Državno prvenstvo za sommeliere, Umag, 05.12.2015.
  • Izvršni odbor HSK održao dvije sjednice
  • Godišnja skupština HSK, Umag, 05.12.2015.
  • Izdana knjiga Priručnik za sommeliere
  • Primljeno 34 novih članova

Koristimo priliku da svim članovima HSK-a, i onima koji će to uskoro postati, zaželimo sretne i vesele nastupajuće Blagdane!

 

Zahvala sponzorima

Još jedanput hvala svima koji su u robi, novcu ili uslugama pomogli da 19. Prvenstvo sommeliera uspije iznad svih očekivanja.  Najprije hvala Istraturistu kao domaćinu koji nam je omogućio besprijekorne uvjete odvijanja prvenstva.

Nadalje, hvala sponzorima koji su osigurali poklone kandidatima i nagrade finalistima : Miva, Agrolaguna, Aura Buzet, Radin R., Agroprodukt, Vina Trapan i Pjenušci Peršurić.

Hvala TZ Umag i TZ istarske županije koji su sponzorirali svečanu večeru.

Hvala vinarima koji su donirali vina za svečanu večeru :  Zigante,  Bolfan, Bodren, Tomac i Novacco.
Hvala vinarima koji su nam pomogli da lakše dočekamo finalne rezultate: Kraljević, Franković, Degrassi, Catunnar i Badel

Hvala AZRRI-ju  I Mljekari Latus iz Žminja, koji su nam svojim vrhunskim proizvodima  sva vina učinila još pitkijima.

I za kraj, ali ne i najmanje važno, hvala vinarima M. Coronici i M. Markežiću koji su nas, iako je bila nedjelja, domaćinski primili i ugostili u svojim podrumima. Uz njihova vrhunska vina, još pamtimo rižot kod Coronice i jotu kod Kabole.

 

Hvala svima.

Franko Lukež, predsjednik HSK

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske 2015

Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2015. godinu. U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, 19. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 05 prosinca u umaškom hotelu Melia Coral pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i uz potporu TZ Istarske Županije i TZ Umag.

Prvenstvo je okupilo 27 natjecatelja zaposlenih u restoranima i hotelima diljem Hrvatske. U finalni dio takmičenja, uz Filipa Savića, plasirali su se i Siniša Lasan, sommelier u dubrovačkom restoranu Proto, te Ivan Jug iz zagrebačkog Bistroa Apetit. Prvoplasirani sommelier je nagrađen stručnim putovanjem u francusku regiju Champagne u organizaciji tvrtke Miva iz Zagreba.

Nagrade finalistima uručili su g. Daglas Koraca, zamjenik ministra u Ministarstvu turizma RH i Franko Lukež, predsjednik HSK-a.

Siniša Lasan- najbolji sommelier kontinentalne Hrvatske 2015.

Jučer, 02. studenog, u Akademiji vina, u Zagrebu okončano je 4. prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske. Na ovogodišnjem prvenstvu sudjelovalo je 11 natjecatelja iz Zagreba i šire okolice. Finalisti natjecanja bili su: Siniša Lasan, Darko Lugarić i Predrag Čavić od kojih je Siniša Lasan osvojio najviše bodova i proglašen za najboljeg sommeliera kontinentalne Hrvatske u 2015. Generalni sponzor ovogodišnjeg Prvensta bila je tvrtka Miva d.o.o. iz Zagreba.

Čestitamo!

HSK na umaškom ATP turniru

Završnica umaškog ATP turnira imala je bogat program. U subotu, 25.07., u organizaciji HSK-a, na 26. Croatia Open Umag gostovao je Paolo Basso, već 16 godina na samom vrhu svjetskog sommelierstva a unatrag dvije godine i najbolji svjetski sommelier. Paolo Basso održao je masterclass radionicu pod nazivom. Degustacija istarskih vina s najboljim sommelierom svijeta. Na vođenoj degustaciji, analizirao je mlade malvazije Agrolaguna, Festigia 2014., Degrassi 2014. i Benvenuti 2014. Što se tiče odležanih, fokusirao se na Cattunar 2010., Dobravec 2009. i Matošević 2009. Osim malvazije, Basso je svoje znalačko iskustvo posvetio i teranu, od kojih je kušao mlade terane Trapan 2013., Kozlović 2014. i Cuj 2014., a od odležanih, Kabolu 2010., Coronicu 2011. Franca Armana 2011.

 

U nedjelju 26.07. Predsjednica republike Kolinda Grabar- Kitarović uručila je nagradu Marinu Markežiću čiji je odležani odležani teran proglašen ATP vinom 2015. Tim su svečanim činom, u nedjelju 26. srpnja, okončane vinske degustacije „Skrivene čari istarskih vina“ na 26. ATP KONZUM Croatia Openu, koje su se, u organizaciji HSK-a, odvijale od 20. do 25. srpnja 2015. Istarska su vina  „na slijepo“ ocjenjivali posjetitelji turnira tijekom degustacija, koje je vodio sommelier Emil Perdec uz moderatoricu Antoniju Mandić, na kojima su, osim kušanja, imali prigodu upoznati se i s osnovama sommelierstva. Više od 200 zainteresiranih degustatora kušalo je, tako, osamnaest vina istarskih vinara proizvedenih od autohtonih istarskih vinskih sorti: malvazije, terana i muškata. Najbolje ocjene, po danima, dobili su: Agrolaguna za rose, Klaudio Tomaz za mladu malvaziju, Gianfranco Kozlović za odležanu malvaziju, Robi Bertoša za mladi teran, Marino Markežić za odležani teran, a u kategoriji muškata najbolje ocijenjen je Franc Arman. Najveći postotak glasova, dobio je Marino Markežić za odležani teran i time zaslužio titulu ovogodišnjeg pobjednika.

 

 

 

*HSK na 22. Vinistri

U porečkoj dvorani Žatika, od 08. do 10. svibnja 2015. održati će 22. Vinistra, međunarodna izložba vina i vinarske opreme.

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, Daniela Kramarić će u petak 08.05. s početkom u 15.00 sati održati radionicu-degustaciju na temu ”Istarsko srce terana”, a u subotu 09.05. s početkom u 12.30 sati, zajedno s Anom Peršurić- enologinjom, radionicu ”U znaku pjenušca – hommage Giordanu Peršuriću”.

Rezervacije za sve radionice putem akreditacijskog obrasca koji možete pronaći na web stranicama Vinistre.

Članovi HSK koji su podmirili ovogodišnje članske obaveze ostvaruju popust od 50 % na jednodnevne ulaznice.

Informacije i program sajma možete pronaći OVDJE.

Molimo da Vaš dolazak na sajam potvrdite do srijede 06.05. u ured HSK na mail info@sommelier.hr ili na broj telefona 052/222-385.