Select Page

Skupština ASI-ja

Jučer 30.09., je u Sanremu, u hotelu Royal, održana izborna skupština ASI-ja, međunarodne udruge sommeliera, čiji je HSK član od 1994. Na Skupštini je prisustvovalo 35 predsjednika nacionalnih sommeljerskih udruga koji su (zbog dobivenih ovlaštenja) raspolagali s 42 glasa. Na Skupštini je, za razdoblje 2013 – 2016., uglavnom, potvrđeno dosadašnje čelništvo ASI-ja. Jedini kandidat za predsjednika bio je dosadašnj predsjednik g. Shinya Tasaki, predstavnik Japana, koji je jednoglasnom odlukom Skupštine izabran i za naredno razdoblje od tri godine. Dopredsjednik za Europu je Francuz Serge Dubs. Preostali članovi ASI-jevog board-a su: Michele Astrom Chantome (MA), generalni sekretar; Saiko Tamura-Soga, asistentica gen. sekretara; Philippe Faure-Brac (FR), blagajnik i Dino Totaro (LUX), asistent blagajnika. U svom programu stari/novi predsjednik istaknuo je da će se zalagati za daljnje osnaživanje i financijsku stabilnost ASI-ja, za razvoj zajedničkih oblika edukacije i diploma svih članica, te za još neposredniju suradnju s medijima i sponzorima.

Best sommelier of Europe 2013

Na upravo završenom finalnom nadmetanju za najboljeg sommeliera Europe ‘Best sommelier of Europe 2013 u Sanremu, u finale su ušli: Jon Arvid Rosengren (28) predstavnik Švedske, Francuz David Biraud (41) i Julia Scavo (30) predstavnica Rumunjske, inače zaposlena u restoranu L’Ane Rouge u Nizzi. U finalu, održanom kasno sinoć u čuvenom Casino di Sanremo, pred mnogobrojnom publikom i uglednm uzvanicima pobijedio je Šveđanin Jon Arvid Rosengren, zaposlen kao sommelier u Madera American Steak House-u u Copenhagenu. Odličje najboljem europskom sommelieru uručio je Shinya Tasaki, predsjednik ASI-ja.

Slike s prvenstva možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Predsjednik Ivo Josipović uručio nagradu pobjedniku šestodnevnih vođenih degustacija Skrivene čari istarskih vina

Vinske degustacije Skrivene čari istarskih vina na 24. ATP Vegeta Croatia Open Umag turniru, u organizaciji HSK-a, završile su svečanom dodjelom nagrade za najbolje vino turnira. Predsjednik Ivo Josipović uručio je nagradu brtoniškom vinaru Lucianu Visintin za Rose Veralda, istarskom vinaru čije je vino skupilo najveći broj glasova amaterskih kušača.

Istarska su vina  „na slijepo“ ocjenjivali posjetitelji turnira tijekom degustacija na kojima su imali prigodu upoznati se s osnovama sommelierstva a koje je vodio sommelier Sandi Paris uz Antoniju Mandić. Više od 200 zainteresiranih degustatora imalo je priliku kušati osamnaest vina istarskih vinara nastala iz autohtonih istarskih vinskih sorti malvazije, terana i muškata. Svaka je degustacija imala posebnu temu: Rose, Muškat, Mlade Malvazije, Mladi Teran, Odležane Malvazije i Odležani Teran. Najbolje ocjene su dobili Luciano Visintin za svoj Rose, najboljim Muškatom proglašen je onaj obitelji Kozlović, na danu Mladih Malvazija najviše glasova dobio je Moreno Coronica, koji je pobijedio i u danu Odležanih Terana. Najboljim Mladim Teranom proglašen je onaj Franca Armana, a najbolje ocjenjenu Odležanu Malvaziju predstavio je Bruno Trapan.

veralda

Godišnja skupština ASI-ja (Association de la Sommellerie Internationale)

U Bordeauxu je, u subotu 15. ovog mjeseca, održana godišnja skupština ASI-ja (međunarodne sommelierske udruge), čiji je HSK član od 1994. Skupštini je predsjedavao predsjednik g. Shinya Tasaki a operativno ju je vodio Serge Dubs (Vice-président Continent Européen de l’ASI) prisustvovalo je 45 nacionalnih sommelierskih udruga, zastupanih po predsjednicima, a od najinteresantnijih zaključaka vrijedi istaći:

  1. Predstavljeni su novoizabrani predsjednici nacionalnih sommelierskih udruga: Belgije, Kanade, Irske i Norveške
  2. U redovno članstvo ASI-ja prihvaćene su udruge: Indonezije, Malezije i Singapura
  3. Nakon prezentacija i anonimnog glasanja, odlučeno je da se natjecanje za najboljeg svjetskog sommeliera održi u Mendozi, Argentina, od 15-20.04.2016.
  4. Domaćin natjecanja za najboljeg sommeliera Amerike 2014. biti će Urugvaj.
  5. Austrija je podnijela službenu kandidaturu za domaćinstvo natjecanja za Najboljeg sommeliera Europe 2016.
  6. Definiran je program ovogodišnjeg natjecanja za Najboljeg sommeliera Europe koje će se održati u Sanremu i Monte-Carlu od 26-30 rujna. Organizatorima je odobreno da od zemalja učesnica zatraže dodatna sredstva za pokriće troškova.
  7. Prihvaćena su financijska izvješća, raspravljalo o zajedničkim osnovama edukacije budućih sommeliera, jedinstvenim diplomama ASI-ja itd.

Finalisti Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2013. u posjetu talijanskim vinarima

Kao što smo već i objavili, ovogodišnje finaliste Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2013., sponzor Prvenstva – Turistička Zajednica Istarske Županije, darivala je posjetom Krasu, Goriškim brdima odnosno pokrajini Collio. Jučer su tako: Ivo Zgrablić, Stefano Mužina i Ivan Dušić najprije otišli u posjetu vinaru Benjaminu Zidarchu na Krasu (Duino Aurisina), jednim od najpoznatijih proizvođača autohtonog vina Vitovska. Nakon Trsta put je vodio u Collio kod Radikona, jednog od pionira duge maceracije i velikog pobornika prirodnih postupaka u tretiranju grožđa i vina. Studijsko putovanje završilo je u Goriškim Brdima, s ručkom i posjetom agroturizmu i podrumu Kabaj, u kojem su im domaćini bili Katja Kabaj Morel i njen suprug Jean Michel Morel, Francuz, koji je nakon enološke izobrazbe i radu u Francuskoj (Bordeaux, Languedoc) i Italiji (Collio), prije 22 godine doselio u Sloveniju.

Paolo Basso pobjednik 14. svjetskog prvenstva sommeliera u Tokiju

Na upravo završenom finalnom nadmetanju za najboljeg sommeliera svijeta u Tokiju pobijedio je Paolo Basso (47), najbolji sommelier Europe 2010., zaposlen kao direktor hrane i pića u Conca Balla Restaurant u Vacallu, i kao voditelj vlastite tvrtke za distribuciju vina Ceresio vini u Luganu. Osim Bassa, u finale su ušli Belgijanac Aristide Spies i Kanađanka Veronique Rivest, najbolja sommelierka Amerike u 2012. Naš kandidat Klaudio Jurčić, premda najavljen, zbog kašnjenja zrakoplova, nije bio u mogućnosti prisustvovati natjecanju.

Stranica 13 od 16« Prva...1112131415...Zadnja »