Prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske 2017.

Prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske 2017. održat će se u Zagrebu, Akademija vina, ponedjeljak 06. studenog s početkom u 10 sati.

Molimo sve zainteresirane da prijavu ispune OVDJE najkasnije do ponedjeljka 23. listopada.

Detaljnije informacije možete dobiti na telefon 052/ 222- 385.

 

Prvenstvo sommeliera Hrvatske 27. i 28. studenog u Opatiji

Sa zadovoljstvom vas možemo izvijestiti da je postignut konačni dogovor sa LRH – Opatija, tako da će   21. Prvenstvo sommeliera Hrvatske biti održano u opatijskom Remisens Premium Hotelu Ambasador, 27. i 28. studenog 2017. Rezervirajte si ove datume. Do viđenja u Opatiji!

Uskoro detaljniji program Prvenstva.

Svježa malvazija Josipa Frankovića proglašena ATP vinom za 2017.

Ronald Korotaj, predsjednik organizacijskog odbora turnira Plava Laguna Croatia Open Umag, uručio je nagradu vinaru Josipu Frankoviću čija je svježa malvazija proglašena ATP vinom 2017. Tim su svečanim činom, u nedjelju 23. srpnja, okončane vinske degustacije „Skrivene čari istarskih vina“ koje se, u organizaciji HSK-a, već šestu godinu odvijaju u sklopu ATP Croatia Opena. Istarska su vina „na slijepo“ ocjenjivali posjetitelji turnira na degustacijama (voditelj sommelier Emil Perdec uz moderatoricu Antoniju Mandić), na kojima su se, osim kušanja, imali prigodu upoznati se i s osnovama sommelierstva. Više od 200 zainteresiranih degustatora kušalo je, tako, petnaest vina istarskih vinara svrstanih u pet kategorija. Najbolje ocjene, po danima, dobili su: Franković za svježu malvaziju, Vina Laguna za odležanu malvaziju, Ivica Matošević za kupažu, Geržinić za svježi teran, a u kategoriji pjenušaca najbolje ocijenjen je Marino Markežić. Najveći postotak glasova, dobio je Franković za mladu malvaziju i time zaslužio titulu ovogodišnjeg pobjednika.

U sklopu turnira Plava Laguna Croatia Open Umag, zanimljivu degustaciju pod nazivom Istarska Vs. Austrijska vina održao je Suwi Zlatić najbolji sommelier Austrije, suradnik i veliki prijatelj HSK-a.

 

HSK na Plava Laguna Croatia Open Umag

Vinske degustacije Skrivene čari istarskih vina stvorene su 2013.g kao rezultat uspješne suradnje umaškog ATP-a i HSK-a.  Na jednosatnim kušanjima vina predstavljaju se vinske teme od mladih malvazija, do odležanih terana, a vinari osobno sudjeluju u programu, predstavljajući osobine istarskih autohtonih sorti kroz svoja vina. Voditelj degustacija je Emil Perdec, a ležernu atmosferu druženja s vinarima održava moderatorica Antonija Mandić. U sklopu svakog kušanja, sudionici  biraju dnevne tematske vinske pobjednike, te u konačnici pobjedničko, najbolje ocjenjeno ATP vino.

Degustacije se održavaju svaki dan od 17. do 22. srpnja, u Taste Istria zoni (21:00-22:00h). Dnevni program 2017.

Osim vinskih degustacija, na ovogodišnjem Plava Laguna Croatia Openu, HSK organizira i Masterclass radionicu: Istarska vs. Austrijska vina,  koju će voditi Suwi Zlatić, najbolji sommelier Austrije 2017.g., Ambassadeur du champagne 2016., Vineus sommelier za 2016.g. i jedan od najboljih europskih stručnjaka za Sake. Mjesta za ovu radionicu su ograničena, za  dodatne informacije i prijavu na listu zainteresiranih kontaktirajte  info@croatiaopen.hr.

 

Završena skupština ASI-ja u Bordeauxu

Argentinac Andres Rosberg novi je predsjednik ASI-ja, međunarodne udruge sommeliera (Association de la Sommellerie Internationale), čiji je HSK član od 1994. godine. Tu je odluku u petak, 16. lipnja u Bordeauxu donijela skupština ASI-ja koju čine predsjednici 55 nacionalnih sommelierskih udruga. Osim A. Rosberga, za predsjednika ASI-ja kandidirao se i predstavnik  Francuske Serge Dubs, no, nakon 10-minutnog predstavljanja oba kandidata, skupština se opredijelila za Andresa Rosberga. Novi predsjednik ima mandat od tri godine a na novoj funkciji zamjenit će Japanca Shinya Tasakija, koji je predsjedavao ASI-jem  posljednjih šest godina. Osim predsjednika krovne sommelierske udruge izabrani su i potpredsjednici  po kontinentima pa je kao potpredsjednik  za Europu imenovan Belgijanac William Wouters. Skupština ASI-ja održava se jednom godišnje, najčešće u Bordeauxu a, za razliku od prethodnih godina kada se bila u sklopu Vinexpoa ove je godine održana uoči samog početka tog najvećeg svjetskog vinskog sajma, 16. i 17. lipnja,  i to u veličanstvenom zdanju vinskog muzeja Citè du Vin.  Osim izbora novog predsjednika, čelnici nacionalnih sommelierskih udruga informirani su o pripremama za naredna sommelierska takmičenja: William Wouters, predsjednik belgijske udruge sommeliera, izvjestio je o detaljima svjetskog prvenstva sommeliera koje će se 2019. održati u Belgiji a Cipranin George Kassianos najavio je kako će Cipar, kao domaćin, dočekati natjecatelje i goste prvenstva sommeliera Europe 2020. U redovno članstvo ASI-ja primjeni su Južna Afrika, Mauricijus i Crna Gora a u status promatrača: Dominikanska republika, Filipini i New Zeland. Na skupštini ASI-ja dodijeljene su i medjunarodne ASI diplome onim kandidatima koji su s uspjehom položili zahtjevan stručan ispit. Ove je godine medjunarodni ispit polagalo 58 kandidata iz 15 zemalja Europe, Azije, Južne Afrike i Australije. Medju kandidatima bio je i naš Mario Meštrović, član Hrvatskog sommelier kluba, koji se, zahvaljujući odličnim rezultatima, plasirao  medju 16 najboljih a time, osim diplome, zaslužio i  certifikat GOLD. Bravo Mario! Diplome je podijelio Giuseppe Vaccarini, predsjednik komisije za dodjelu ASI diploma. Do danas, HSK ima četiri sommeliera s međunarodnom ASI diplomom: Sinišu Lasana, Filipa Savića, Ivana Juga i, najnovijeg, Marija Meštrovića.
Sljedeća skupština ASI-ja održat će se 17. i 18 lipnja 2018. u Tbilisiju (Gruzija).

SINIŠA LASAN- POBJEDNIK PRVENSTVA SOMMELIERA DALMACIJE 2017.

Siniša Lasan, sommelier u dubrovačkom restoranu Proto, proglašen je najboljim sommelierom na Prvenstvu sommeliera Dalmacije 2017., koje je u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba održano 18. svibnja, u splitskom hotelu Park kao dio Wine vip eventa – konferenciji vinskih znalaca.

Lasan je u finalu odmjerio snage s kolegama iz dubrovačke Nautice i šibenskog Pelegrinija, Markom Šramom i Branimirom Vukšićem koji su natjecanje završili kao drugi, odnosno treći.

Tijekom cjelodnevnih natjecanja kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa i vina, vinskih regija, vinskog zakonodavstva te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada i ponašanje pred gostima.

Finalisti su svoje znanje pokazali u specifičnim vještinama kao što su: dekantiranje vina, otvaranje pjenušca, slijepom kušanju vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, pravilnom točenju magnuma i poznavanju stranih jezika u komunikaciji s gostima.

 

Stranica 1 od 1712345...10...Zadnja »