Sommelierski tečajevi 1. razine u Zagrebu i Istri

Najavljujemo nove sommelierske tečajeve u sljedećim gradovima:

  • Zagreb od – 24.09.2017., Akademija vina, Samoborska cesta 145.
  • Istra od 09.- 01.10.2017. lokaciju ćemo javiti naknadno

Zbog formiranja grupe, molimo sve zainteresirane da svoje prijave pošalju najkasnije do petka 08.09.2017. na info@sommelier.hr ili na broj telefona 052/222 385.

 

Prvenstvo sommeliera Hrvatske 27. i 28. studenog u Opatiji

Sa zadovoljstvom vas možemo izvijestiti da je postignut konačni dogovor sa LRH – Opatija, tako da će   21. Prvenstvo sommeliera Hrvatske biti održano u opatijskom Remisens Premium Hotelu Ambasador, 27. i 28. studenog 2017. Rezervirajte si ove datume. Do viđenja u Opatiji!

Uskoro detaljniji program Prvenstva.

Svježa malvazija Josipa Frankovića proglašena ATP vinom za 2017.

Ronald Korotaj, predsjednik organizacijskog odbora turnira Plava Laguna Croatia Open Umag, uručio je nagradu vinaru Josipu Frankoviću čija je svježa malvazija proglašena ATP vinom 2017. Tim su svečanim činom, u nedjelju 23. srpnja, okončane vinske degustacije „Skrivene čari istarskih vina“ koje se, u organizaciji HSK-a, već šestu godinu odvijaju u sklopu ATP Croatia Opena. Istarska su vina „na slijepo“ ocjenjivali posjetitelji turnira na degustacijama (voditelj sommelier Emil Perdec uz moderatoricu Antoniju Mandić), na kojima su se, osim kušanja, imali prigodu upoznati se i s osnovama sommelierstva. Više od 200 zainteresiranih degustatora kušalo je, tako, petnaest vina istarskih vinara svrstanih u pet kategorija. Najbolje ocjene, po danima, dobili su: Franković za svježu malvaziju, Vina Laguna za odležanu malvaziju, Ivica Matošević za kupažu, Geržinić za svježi teran, a u kategoriji pjenušaca najbolje ocijenjen je Marino Markežić. Najveći postotak glasova, dobio je Franković za mladu malvaziju i time zaslužio titulu ovogodišnjeg pobjednika.

U sklopu turnira Plava Laguna Croatia Open Umag, zanimljivu degustaciju pod nazivom Istarska Vs. Austrijska vina održao je Suwi Zlatić najbolji sommelier Austrije, suradnik i veliki prijatelj HSK-a.

 

HSK na Plava Laguna Croatia Open Umag

Vinske degustacije Skrivene čari istarskih vina stvorene su 2013.g kao rezultat uspješne suradnje umaškog ATP-a i HSK-a.  Na jednosatnim kušanjima vina predstavljaju se vinske teme od mladih malvazija, do odležanih terana, a vinari osobno sudjeluju u programu, predstavljajući osobine istarskih autohtonih sorti kroz svoja vina. Voditelj degustacija je Emil Perdec, a ležernu atmosferu druženja s vinarima održava moderatorica Antonija Mandić. U sklopu svakog kušanja, sudionici  biraju dnevne tematske vinske pobjednike, te u konačnici pobjedničko, najbolje ocjenjeno ATP vino.

Degustacije se održavaju svaki dan od 17. do 22. srpnja, u Taste Istria zoni (21:00-22:00h). Dnevni program 2017.

Osim vinskih degustacija, na ovogodišnjem Plava Laguna Croatia Openu, HSK organizira i Masterclass radionicu: Istarska vs. Austrijska vina,  koju će voditi Suwi Zlatić, najbolji sommelier Austrije 2017.g., Ambassadeur du champagne 2016., Vineus sommelier za 2016.g. i jedan od najboljih europskih stručnjaka za Sake. Mjesta za ovu radionicu su ograničena, za  dodatne informacije i prijavu na listu zainteresiranih kontaktirajte  info@croatiaopen.hr.

 

Završena skupština ASI-ja u Bordeauxu

Argentinac Andres Rosberg novi je predsjednik ASI-ja, međunarodne udruge sommeliera (Association de la Sommellerie Internationale), čiji je HSK član od 1994. godine. Tu je odluku u petak, 16. lipnja u Bordeauxu donijela skupština ASI-ja koju čine predsjednici 55 nacionalnih sommelierskih udruga. Osim A. Rosberga, za predsjednika ASI-ja kandidirao se i predstavnik  Francuske Serge Dubs, no, nakon 10-minutnog predstavljanja oba kandidata, skupština se opredijelila za Andresa Rosberga. Novi predsjednik ima mandat od tri godine a na novoj funkciji zamjenit će Japanca Shinya Tasakija, koji je predsjedavao ASI-jem  posljednjih šest godina. Osim predsjednika krovne sommelierske udruge izabrani su i potpredsjednici  po kontinentima pa je kao potpredsjednik  za Europu imenovan Belgijanac William Wouters. Skupština ASI-ja održava se jednom godišnje, najčešće u Bordeauxu a, za razliku od prethodnih godina kada se bila u sklopu Vinexpoa ove je godine održana uoči samog početka tog najvećeg svjetskog vinskog sajma, 16. i 17. lipnja,  i to u veličanstvenom zdanju vinskog muzeja Citè du Vin.  Osim izbora novog predsjednika, čelnici nacionalnih sommelierskih udruga informirani su o pripremama za naredna sommelierska takmičenja: William Wouters, predsjednik belgijske udruge sommeliera, izvjestio je o detaljima svjetskog prvenstva sommeliera koje će se 2019. održati u Belgiji a Cipranin George Kassianos najavio je kako će Cipar, kao domaćin, dočekati natjecatelje i goste prvenstva sommeliera Europe 2020. U redovno članstvo ASI-ja primjeni su Južna Afrika, Mauricijus i Crna Gora a u status promatrača: Dominikanska republika, Filipini i New Zeland. Na skupštini ASI-ja dodijeljene su i medjunarodne ASI diplome onim kandidatima koji su s uspjehom položili zahtjevan stručan ispit. Ove je godine medjunarodni ispit polagalo 58 kandidata iz 15 zemalja Europe, Azije, Južne Afrike i Australije. Medju kandidatima bio je i naš Mario Meštrović, član Hrvatskog sommelier kluba, koji se, zahvaljujući odličnim rezultatima, plasirao  medju 16 najboljih a time, osim diplome, zaslužio i  certifikat GOLD. Bravo Mario! Diplome je podijelio Giuseppe Vaccarini, predsjednik komisije za dodjelu ASI diploma. Do danas, HSK ima četiri sommeliera s međunarodnom ASI diplomom: Sinišu Lasana, Filipa Savića, Ivana Juga i, najnovijeg, Marija Meštrovića.
Sljedeća skupština ASI-ja održat će se 17. i 18 lipnja 2018. u Tbilisiju (Gruzija).

SINIŠA LASAN- POBJEDNIK PRVENSTVA SOMMELIERA DALMACIJE 2017.

Siniša Lasan, sommelier u dubrovačkom restoranu Proto, proglašen je najboljim sommelierom na Prvenstvu sommeliera Dalmacije 2017., koje je u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba održano 18. svibnja, u splitskom hotelu Park kao dio Wine vip eventa – konferenciji vinskih znalaca.

Lasan je u finalu odmjerio snage s kolegama iz dubrovačke Nautice i šibenskog Pelegrinija, Markom Šramom i Branimirom Vukšićem koji su natjecanje završili kao drugi, odnosno treći.

Tijekom cjelodnevnih natjecanja kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa i vina, vinskih regija, vinskog zakonodavstva te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada i ponašanje pred gostima.

Finalisti su svoje znanje pokazali u specifičnim vještinama kao što su: dekantiranje vina, otvaranje pjenušca, slijepom kušanju vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, pravilnom točenju magnuma i poznavanju stranih jezika u komunikaciji s gostima.

 

Najbolji sommelier Europe i Afrike, 8.-13.5.2017., Beč, Austrija

Od 8. do 13.5.2017., Udruga sommeliera Austrije i grad Beč, ugostili su najbolje sommeliere Europe i Afrike povodom natjecanja za Najboljeg sommeliera Europe i Afrike 2017. 37 kandidata borilo se za titulu najboljeg, ali najbolji je samo jedan: genijalni, elegantan i profinjen Latvijac Raimonds Tomsons!!! Naš Filip Savić iz hotela Monte Mulini postigao je zavidan rezultat, ali nije ušao u  polufinale.

Nakon iznimno zahtjevnog pismenog ispita, gdje je npr. trebalo nabrojati i grand cru-e Maroka, degustacije na slijepo, kasnije smo saznali da su im zadali jedan potpuno netipični alzaški Riesling i portugalsku crvenu kupažu, i praktičnog dijela, u kojem su za serviranje boce bijelog vina, osim „skrivenih“ boca, kandidati  na raspolaganju imali samo dvije!!! minute, veličanstvenih 12 izborilo je polufinale: Latvija, Češka, Švedska, Rumunjska, Poljska, Danska, Grčka, Francuska, Velika Britanija, Švicarska, Irska i Rusija. Mnogi su glasili kao favoriti, ali Poljska, Grčka i Latvija sve su iznenadili.

U finale se plasiralo četvero kandidata, umjesto uobičajenih troje, zbog izjednačenog rezultata. Poredak je slijedeći: Latvijac Raimonds Tomsons – zlato, Poljak Piotr Pietras – srebro, Rumunjka Julia Scavo i Francuz David Biraud – oboje bronca. Finale se odvijalo pred publikom u Beču u Park Hotelu Schoenbrunn. Dok su u polufinalu magnum Blaufraenkischa morali rastočiti za 5 minuta u 15 čaša, u finalu su magnum Moeta  morali za 4 minute rastočiti u 18 čaša. Zamke su brojne, od prljavih čaša koje je trebalo izdvojiti, do krivog broja čaša, nijedna čaša nije smjela ostati prazna, a boca kompletno ispražnjena, u svim čašama mora biti istočena ista količina vina, sommelier se ne može prilikom točenja vratiti na prethodne čaše…, ako se i pogriješi cilj je u posljednju čašu istočiti svu preostalu količinu vina, jer se dobivaju bodovi za kompletno izvršen zadatak. Svi kandidati savršeno su komunicirali na engleskom, dozvoljeni jezici su engleski i francuski, a kandidat ne smije komunicirati na materinjem jeziku.

Znanjem, držanjem i elegantnim stilom, sve nas je očarao Latvijac. Briljirao je u disciplini sljubljivanja jela i vina uz zadani menu, a uz svaki slijed trebalo je ponuditi vino iz druge zemlje i naravno objasniti izbor i razlog sljubljivanja uz logičnu progresiju. Za disciplinu ispravka vinske karte, na ekranu su se pojavljivali slajdovi sa tri vina i trebalo je uočiti pogrešku. Jaaako zahtjevno! Koliko je to ozbiljno i zahtjevno natjecanje ukazuje i činjenica da se šampion na proglašenju zahvalio i svim svojim trenerima na suradnji, što bi u praksi značilo 4-5 sati dnevnog!!! učenja i kušanja, pa tako jedno četiri godine. Samo malena dekoncentracija velike majstore koštala je polufinala. Život ide dalje, Belgija i Cipar novi su domaćini  Europskog i Svjetskog prvenstva! I nova šansa za ozbiljne igrače! Živjeli!

Daniela Kramarić

 

 

Prvenstvo sommeliera Dalmacije 2017

Sutra, 18. svibnja, u splitskom hotelu Park sa početkom u 13:00 sati, u organizaciji HSK-a, započinje Prvenstvo sommeliera Dalmacije 2017. Eliminacijska nadmetanja započinju u 13:00 sati a finale, pred publikom, zakazano je za 17:00 sati. Prijavljeno je osam kandidata iz Dubrovnika, Šibenika i Bola na Braču. Tri finalista pred publikom će se nadmetati  u zanimljivim i atraktivnim vještinama poput: otvaranja pjenušca, dekantiranju vina, prepoznavanja vina i žestokih pića „na slijepo“, otkrivanje pogrešaka u vinskoj listi i sl.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da prisustvuju finalnim nadmetanjima i podrže natjecatelje!

 

Stranica 1 od 1212345...10...Zadnja »