Select Page

Odležani Teran proglašen pobjedničkim vinom Plava Laguna Croatia Opena Umag 2023.

Pobjedničkim ATP vinom 33. tenis turnira Plava Laguna Croatia Open, u nedjelju 30. srpnja u Umagu, proglašen je odležani teran proizveden u vinariji Cuj iz malog mjesta Farnažine kod Svete Marije na Krasu.

Vlasniku vinarije Cuj, Danijelu Kraljeviću, nagradu – kristalni monolit – uručio je direktor TZ Umag gospodin Milovan Popović. U organizaciji HSK-a i pod vodstvom Lucije Matijević pet večeri za redom odvijalo se natjecanje pod nazivom Skrivene čari istarskih vina na kojem se biralo najkvalitetnije vino večeri od tri vinara.

Krenulo je s izborom najbolje svježe malvazije, zatim odležanog terana, odležani refošk, crne kupaže i odležane malvazije.

Grand Finale održalo se u subotu, u kojem se natjecalo pet vina pobjednika dana. Najveći broj bodova kao sveukupni pobjednik osvojio je odležani teran.

Prvenstvo sommeliera Hrvatske u Zagrebu

Obavještavamo sve naše članove i potencijalne natjecatelje, da će se ovogodišnje, 26. prvenstvo sommeliera Hrvatske održati u zagrebačkom hotelu Zonar Zagreb, 6. i 7. studenog 2023.

Rezervirajte si ove datume a detaljan program i uvjete sudjelovanja na Prvenstvu objavit ćemo naknadno.

Mate Negulić pobjednik Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2023.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2023., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Istarske županije, te uz podršku TZ Svetvinčenat i Vinistre, završeno je jučer, 27. ožujka u dvorcu Morosini Grimani. Domaćin natjecanja bila je Općina Svetvinčenat.

Eliminacijsko natjecanje započelo je u Novigradu, u hotelu Maestral, u srijedu 15. ožujka. Pristupilo je 19 natjecatelja zaposlenih u renomiranim hotelskim kućama i restoranima Istre i Kvarnera.

U polufinale se plasiralo 8 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u dvorcu Morosini- Grimani, nadmetali su se Mate Negulić (Rijeka), Igor Klarić (Hotel Amarin, Maistra, Rovinj), te Josip Orišković (Dvorac Belaj, Belaj).

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u posluživanju pjenušca, ispravku vinske karte, dekantiranju vina, prepoznavanju vina, usklađivanju vina uz odabrano jelo te istakanje magnuma.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Mate Negulić, 2. Igor Klarić i 3. Josip Orišković

 

 

Polufinale i finale Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2023

Hrvatski sommelier klub, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije, te uz podršku TZ Svetvinčenat i Vinistre, organizira, deveto po redu, Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2023. Domaćin prvenstva je Općina Svetvinčenat.

Četvrtfinale je započelo 15. ožujka u Novigradu, u hotelu Maestral. Pristupilo je 19 natjecatelja od koji se 8 plasiralo u polufinale.

Polufinale i finale održati će se u ponedjeljak 27. ožujka, u dvorcu Morosini Grimani, Svetvinčenat.

Finale će se održati pred publikom s početkom u 17 sati

Pozivamo vas da prisustvuju finalu i podrže natjecatelje!

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2023.

Hrvatski sommelier klub, organizira 9. prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera. Izlučni dio natjecanja održati će se u Novigradu, 15. ožujka, a polufinalni i finalni dio u Svetvinčentu, 27. ožujka.

Prijaviti se mogu ugostiteljski radnici (SSS) s najmanje godinu dana iskustva ili osobe s položenim sommelierski ispitom prve razine uz uvjet da su zaposleni na području Istre i(li) Kvarnera.

Prijave su otvorene do utorka 7. ožujka, a link za prijavu dostupan je OVDJE.

 

Ivan Jug- najbolji sommelier Hrvatske za 2022.

Sommelier Ivan Jug, suvlasnik u zagrebačkom restoranu Noel proglašen je najboljim na jubilarnom 25. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a, te uz podršku TZ Kvarnera i Grada Opatije održano 12. i 13. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador.

Prvenstvu je prisustvovalo 27 natjecatelja iz renomiranih hrvatskih restorana, hotelskih kuća, wine barova i konoba.

Uz Ivana Juga, ostali finalisti bili su Kristijan Harjač (drugoplasirani), sommelier u restoranu Agli Amici iz Rovinja, te Monika Neral (treće mjesto) vlasnica obrta VINNER iz Rijeke.

Ivan Jug prvoplasiranom na 25. prvenstvu sommeliera Hrvatske, osim glavne nagrade studijskog putovanja u Champagne, pripala je i čast predstavljati Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of the World, koje će se održati na Parizu od 7. – 12. veljače 2023.

U sklopu prvenstva održana je skupština HSK na kojoj je za naredni četverogodišnji mandat za predsjednika izabran Veljko Ostojić.