Select Page

Ivan Jug pobjednik kontinentalnog prvenstva sommeliera Hrvatske

Sommelier zagrebačkog Bistro Apetita, Ivan Jug, proglašen je najboljim sommelierom kontinentalnih regija Hrvatske za 2012. godinu nakon što je tijekom cjelodnevnih natjecanja na prvenstvu u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) prikazao sveobuhvatno vladanje vještinama struke. Kontinentalno prvenstvo sommeliera održano je u Hotelu International uz prisustvo devet sommeliera i niza uglednika iz svijeta ugostiteljstva, obrazovanja i struke. Jug je u večernjem finalu snage odmjerio s kolegama Sinišom Lasanom (sommelier Bistro Karla) i Markom Šramom, koji su natjecanje završili drugi, odnosno treći. Održano pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba, prvenstvo uvod je u 16. Prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje će se u Zagrebu održati 19. i 20. studenog.

Tijekom cjelodnevnih natjecanja u sklopu Kontinentalnog prvenstva sommeliera, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih termina. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu u znanjima iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja vina te odnošenja s gostima.

Tri najbolja dnevna natjecatelja u finalu su se okušala u specifičnim vještinama – posluživanju stola za dvije osobe, slijepom kušanju vina, ispravljanju vinske karte, pravilnom točenju velike butelje vina, ali i poznavanju stranih jezika u komunikaciji s gostom. Žiri finalnog natjecanja činili su Franjo Francem, dopredsjednik HSK, Zvonimir Koprivnjak, član HSK, te Klaudio Jurčić, peterostruki pobjednik nacionalnih sommelier natjecanja.

U govoru prilikom uručenja priznanja najboljima, predsjednik HSK, Franko Lukež, istaknuo je kako je Hrvatski sommelier klub ove godine održao 11 tečajeva kroz koje je prošlo više od 200 kandidata. “Hrvatska se opredijelila za visoki turizam. U tom usmjerenju nema mjesta za prosječne, već samo za vrhunske sommeliere. Naš rad je jedan od doprinosa razvoja struke i turizma naše zemlje općenito, ” izjavio je Lukež.

Čestitajući svim natjecateljima, predsjednik Udruge hrvatskih restoratera, Miroslav Folnegović, istaknuo je kako je uloga Hrvatskog sommelier kluba među ključnima za razvoj ugostiteljstva u Hrvatskoj. “Radite sjajan posao. Želim vam da na sljedećem natjecanju vaše vještine vidi što veći broj ugostitelja te da vaša znanja i u svakodnevnoj praksi prihvate kao neizostavan dio restoranske ponude“, zaključio je Folnegović.

S Folnegovićem se složio i Aleksandar Asanović, profesor Ugostiteljsko turističkog učilišta Zagreb. “Moramo svi zajedno raditi na podizanju kulture stola i širenju vinske kulture. Vina se u gastronomiji danas malo piju, a Hrvatska je ipak vinska zemlja!“, upozorio je Asanović.

HSK je ove godine prvi put krenuo u organizaciju regionalnih prvenstava, prvo od kojih je – Prvenstvo sommeliera Istre – u travnju održano u Brtonigli. Potpredsjednik HSK, Franjo Francem, sinoćnje je natjecanje zaključio tvrdnjom da se sommelierstvo intenzivnije mora razvijati i izvan Zagreba. “Vrlo ste uspješno počeli reanimirati jedno područje koje je dosad bilo gotovo mrtvo. Ovo je bila sjajna priprema pred Nacionalno prvenstvo kasnije ovog mjeseca, poticaj za daljnji rad na kontinentu te animiranje sommeliera izvan Zagreba da usavrše svoje vještine,” izjavio je Francem.

Prvenstvo sommeliera Hrvatske, u svom šesnaestom izdanju, održat će se 19. i 20. studenog, također u Hotelu International. Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, ono će okupiti ponajbolje poznavatelje pića iz svih hrvatskih regija. U želji da struku što više otvori prema javnosti, HSK je odlučio finalno natjecanje prvenstva otvoriti publici.

Kontinentalno prvenstvo sommeliera poduprli su: Jamnica d.d., Agrokor vina, Bolfan vinski vrh, Krauthaker, Badel 1862. te vinoteke Dobra vina i VinoTrade.

Prvenstvo sommeliera Srednjoeuropskih zemalja u Mađarskoj

Na prvenstvu sommeliera Srednjoeuropskih zemalja koje se održalo u Mađarskoj u Dunakilitiju, od 30.09 do 01.10., sudjelovalo je 7 delegacija sa sommelierima iz 6 država: Mađarske, Češke, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Hvatske.

U radu međunarodnog žirija sudjelovao je i naš član g. Sandi Paris.

Prvo mjesto osvojila je gđa. Iulia Scavo iz Rumunjske, drugu mjesto osvojio je g. Pawel Bialeczki iz Poljske, a treće mjesto zauzeo je g. Jakub Pribil iz Češke.

International A.S.I. Sommelier Diploma

A.S.I. – Svjetsko udruženje sommeliera otvara mogućnost polaganja ispita za međunarodnu A.S.I. diplomu – International A.S.I. Sommelier Diploma, s ciljem usklađivanja standarda znanja sommeliera diljem svijeta. Sve prijave ostvaruju se preko nacionalnih udruga. O terminima, lokacijama i uvjetima biti ćete pravovremeno obaviješteni.

 

Predsjednik Ivo Josipović uručio nagradu pobjedniku šestodnevnih vođenih degustacija Skrivene čari malvazije i terana

umag-atp-2012-178_0 umag-atp-2012-173_0 umag-atp-2012-164

Vinske degustacije Skrivene čari malvazije i terana na 23. ATP Vegeta Croatia Open u Umagu, u organizaciji HSK-a i Vinistre, završile su svečanom dodjelom nagrade za najbolje vino turnira. Predsjednik Ivo Josipović uručio je nagradu Morenu Coronici, istarskom vinaru čije je vino skupilo najveći broj glasova amaterskih kušača. Istarska su vina  „na slijepo“ ocjenjivali posjetitelji turnira tijekom degustacija na kojima su imali prigodu upoznati se s osnovama sommelierstva a koje je vodila sommelierka Lucija Matijević. Svaka je degustacija imala posebnu temu: Pobjednici Svijeta malvazija 2010.-2012., Drugo lice malvazije, Mlade malvazije, Malvazija u kupažama, Mlade snage Istre i Odležali teran.

Kratki video o svečanoj dodjeli i atmosferi na turniru možete pogledati ovdje.

Predavanje dr. sc. Donatelle Verbanac ”Voda, čaj, kava i čokolada”

Dr. sc. Donatella Verbanac, biokemičarka koja se dugo bavi i prehranom, održat će predavanje 10. ožujka u hotelu Diamant, Poreč, od 12.00 do 16.00 sati s temom ”Voda, čaj, kava i čokolada”.

VODA

Kada želimo odgovoriti na pitanje o tome koja je nutritivna komponenta primarna, često griješimo u odgovorima. To nisu ni proteini, ugljikohidrati, masti,  minerali, a niti vitamini, već je to VODA.

Iako nema kalorija i ne osigurava ni najmanju količinu tvari za energetski rad, voda je medij u kojem se i pomoću kojeg se, u našem organizmu odvija život. Kakvu vodu piti? Koje vrste vode imamo? Kakva je veza vode i vina, te odgovore na neka druga pitanja u vezi raznih voda koje nam stoje na raspolaganju, dobiti ćete tijekom predavanja.

ČAJ

Zapisi govore da je postojanje biljke čajevac zabilježeno još prije 5000 godina. Postoje brojne priče o podrijetlu i otkriću čaja kao napitka. Važno je napomenuti da su sve vrste čaja  vrijedne i da kod svih postoji blagotvorno dokazani učinci za zdravlje čovjeka. Bez obzira koju vrstu “klasičnog” čaja pijemo, zeleni, crni ili oolong ili je to neki biljni čaj, važno je da je sirovina vrhunska. Kako kombinirati čaj i hranu, ali i ostala pića pokušat ćemo saznati tijekom predavanja.

KAVA

Za mnoge osobe prva jutarnja šalica kave predstavlja pravu, malu životnu radost. Upitate li ih zašto je to tako, reći će vam da kava na njih djeluje poticajno, olakšava svakodnevni početak rada, zataškava umor kao i sve teškoće i brige. Tipični odgovor koji opisuje djelovanje jednog stimulansa! Kava kao stimulans ne uzrokuje ovisnost u klasičnom smislu riječi, ali se čovjek vrlo lako navikne na taj napitak. O vrstama kave i njihovom odnosu prema namirnicama i jelima, govorit ćemo u ovom dijelu predavanja.

ČOKOLADA

Sama pomisao na čokoladu izaziva osjećaj ugode, a priča o njoj stara je više tisuća godina. Maje su prvi kultivirali kakaovac prije 2600 godina. Od zrna kakaovca, prženog kukuruza, vode, čilija i drugih začina spravljali su gorki napitak chocolatl. Zrna kakaovca rabila su se kao i novac, a oduvijek su bila pojam za „predmet želje“. Vrste čokolade i njihov odnos s vinom, hranom i namirnicama općenito predstaviti će se u ovom zadnjem dijelu predavanja.

Predavanje organizira HSK za svoje članove, a ulaz je slobodan i ostalim zainteresiranima.

Predavanje s istom temom bit će održano i u Zagrebu koncem svibnja.

Potvrdu dolaska možete uputiti na mail info@sommelier.hr.

Dodijeljene diplome prvoj generaciji HSK i izabran novi predsjednik

U subotu 21. siječnja 2012. godine su u rovinjskom hotelu Park dodijeljene diplome prvim sommelierima koji su po programu Hrvatskog sommelierskog kluba završili tečaj prve, druge i treće razine te položili završni ispit. Prva je to generacija sommeliera koji su završili edukaciju pri Hrvatskom sommelierskom klubu, koji je član međunarodne asocijacije sommeliera. Diplome su dobili: Karin Rupena Perdec, Emil Perdec, Filip Savić, Mario Meštrović, Lucija Matijević i Denis Peteani.

Održana je i izvanredna skupština HSK-a na kojoj je prihvaćena ostavka dosadašnjeg predsjednika Veljka Ostojića, koji zbog imenovanja ministrom turizma više nije u mogućnosti obnašati funkciju predsjednika. Za novog predsjednika izabran je Franko Lukež, dosadašnji izvršni direktor HSK-a.

– Nastavit ću s aktivnostima Hrvatskog sommelierskog kluba, koji je osnovan 1994. godine. Gospodin Ostojić je u prethodna dva mandata doveo klub na visoku razinu, a ja ću nastaviti u tom smjeru. Nastavit ćemo s edukacijom članova i radionicama. Osim redovnih tečajeva prve, druge i treće razine za sommeliere u cilju njegovanja kulture stola HSK će pokrenuti i nove specijalizirane tečajeve pa su tako u pripremi radionice o kavi, čaju, mineralnoj vodi i čokoladi.

“Budući da je potražnja sve veća, uz vino proširujemo priču”, objasnio je Lukež te je najavio aktivnosti i tečajeve HSK-a u Istri, Zagrebu, Slavoniji i Dalmaciji.