Select Page

Sommelier zagrebačkog restorana Mon Ami, Mario Meštrović, proglašen je najboljim sommelierom kontinentalnih regija Hrvatske za 2013. godinu. Drugo prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske 2013. održano je u Akademiji vina (izlučni dio), a finale u Green Gold Club-u. Meštrović je u večernjem finalu snage odmjerio s kolegama Sinišom Lasan iz restorana Trilogija i sa Darkom Lugarić iz restorana Agava koji su natjecanje završili drugi, odnosno treći. Prvenstvo je uvod u 17. Prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje će se održati 25. i 26. studenog u Rovinju.

Tijekom cjelodnevnih natjecanja u sklopu Kontinentalnog prvenstva sommeliera, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja vina te odnošenja s gostima.

Tri najbolja dnevna natjecatelja u finalu su se okušala u specifičnim vještinama – posluživanju stola za dvije osobe, dekantiranju vina, otvaranju pjenušca, slijepom kušanju vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, pravilnom točenju velike butelje vina, ali i poznavanju stranih jezika u komunikaciji s gostom. Gosti koje su posluživali finalisti bili su Vinska kraljica Zagrebačke županije Iva Braje i skladatelj Alfi Kabiljo.

Žiri finalnog natjecanja činili su Franko Lukež, predsjednik HSK, Franjo Francem, dopredsjednik HSK, Zvonimir Koprivnjak, Dražen Ivanušec, Krešimir Šesnić i Folnegović Hulec. Voditelji natjecanja bili su SandiParis, dopredsjednik i voditelj edukacije HSK i Emil Perdec, regionalni povjerenik HSKa za Istru.

Sponzori natjecanja su bili: Miva, Jamnica d.d., Belje d.d., Badel 1862., Bolfan vinski vrh, Tomac, Šember i vinarija Grabovac.

Nacionalno prvenstvo sommeliera Hrvatske, u svom sedamnaestom izdanju, održat će se 25. i 26. studenog u hotelu Lone, Rovinj. Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, ono će okupiti ponajbolje poznavatelje pića iz svih hrvatskih regija.

1