Select Page

Posjet Goriškim Brdima i pokrajini Collio

Jučer (8. listopada), realizirana je nagrada pokrovitelja finalistima trećeg Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera. Zahvaljujući svojem tradicionalnom pokroviteljstvu HSK-u, TZ Istarske županije organizirala je posjet Goriškim Brdima i pokrajini Collio. Finalisti trećeg Prvenstva sommeliera Istre: Stefano Mužina, Fabijan Šantić i Tomislav Sokač najprije su posjetili povijesni vinski podrum Villanova (Farra d’Isonzo – Gorizia) u kojem su, uz stručno vodstvo direktora Ezia Toneata upoznali vina, pjenušce i rakije koje se proizvode u ovom podrumu, čiji prvi počeci datiraju još od 1499. Nakon Gorizie proslijedili su u okolicu Udina (Gagliano, Cividale del Friuli) gdje su posjetili Bastianich Winery, poznati vinski podrum planetarno popularne Lidie Bastianich u kojem ih je, kroz degustaciju, vodio osobno Wayne Young,  direktor vinarije. I naposljetku – vinski podrum Kabaj ( Dobrovo, Slovenija). Osebujni vlasnik, Francuz  Jean-Michel Morel vodio je naše finaliste kroz svoj podrum, upoznavao ih s svojim vinima od kojih su najviše pozornosti izazvali Rebula 2010., Merlot 2009. i, posebno, Amfora 2006. Ništa manje zanimljiv nije bio ni originalan „briški“ ručak u Domačiji Kabaj, praćen vinima iz Kabaj asortimana.

Ministarstvo turizma pokrovitelj 18. prvenstva sommeliera Hrvatske u Opatiji, 24. i 25. studenog 2014.

Na našu zamolbu MINT-u da bude pokrovitelj 18. prevenstva sommeliera Hrvatske, koje će se, 24. i 25. studenog, održati u opatijskom hotelu Ambasador, citiramo dio njihovog odgovora: “Ministar turizma prepoznaje i cijeni Vaše napore u promociji kulture pijenja vina kao jedan od najvažnijih segmenata naše turističke ponude te stoga, sa zadovoljstvom prihvaćamo potkroviteljstvo nad 18. prevenstvom sommeliera Hrvatske”.

Zahvaljujemo se MINT-u i ministru g. D. Lorencinu.

Presjednik Ivo Josipović uručio nagradu pobjedniku šestodnevnih vođenih degustacija “Skrivene čari istarskih vina”

Presjednik republike dr. Ivo Josipović uručio je brtoniškom vinaru Francu Cattunaru čija je mlada malvazija proglašena ATP vinom 2014. Tim su svečanim činom, u nedjelju 27.srpnja, okončane vinske degustacije “Skrivene čari istarskih vina” na 25. ATP Vegeta Croatia Openu, koje su se, u organizaciji HSK-a, odvijale od 21. do 27 srpnja 2014. Istarska su vina “na slijepo” ocjenjivali posjetitelji turnira tijekom degustacija, koje je vodio sommelier Sansi Paris uz moderatoricu Antoniju Mandić, na kojima se, osim kušanja, imali prigodu upoznati se i s osnovama sommelierstva. Više od 200 zainteresiranih degustatora kušalo je,tako osamnaest vina istarskih vinara proizvedenih od autohtonih istarskih vinskih sorti: malvazije,terana i muškata. Najbolje ocjene po danima,dobili su: Luciano Veralda za rose, Franco Cattunar za mladu malvaziju, Bruno Trapan za odležanu malvaziju, Gianfranco Kozlović za mladi teran, Franc Arman za odležani teran, a u kategoriji muškata najbolje ocjenjen je Rino Prelac. Najveći postotak glasova, 72%, dobio je Franco Cattunar za mladu malvaziju i time zaslužio titulu ovogodišnjeg pobjednika.

Dodijeljene plakete i priznanja

Obilježavajući 20. obljetnicu poslovanja, na gala večeri održanoj po okončanju ovogodišnjeg  17. prvenstva sommeliera Hrvatske u Rovinju, predsjednik HSK g. Franko Lukež dodijelio je počasne plakete članovima-osnivačima koji puna dva desetljeća aktivno sudjeluju u radu kluba. Plakete su dobili gospoda: Ninoslav Dusper, Franjo Francem i Josip Tariba. Na istoj svečanosti, predsjednik HSK uručio je i posebno priznanje svim dosadašnjim pobjednicima na Prvenstvima sommeliera Hravatske. Priznanja su dobili: Nenad Škrabec, Sandi Paris, Daniela Kramarić, Emil Perdec, Marta Papiga Branko Muždeka Klaudio Jurčić, i Dragan Ružić.

 

 

Izborna Skupština HSK

Na održanoj izbornoj Skupštini HSK-a u Rovinju 26.11., u sklopu 17. prvenstva sommeliera Hrvatske, neke od važnijih odluka su :

– Nakon prijedloga i obrazloženja dopredsjednika  HSK-a g. F. Francema, donesena je jednoglasna odluka Skupštine da se za predsjednika HSK, u narednom razdoblju od četiri godine,  imenuje g. Franko Lukež

– Uz jednu nadopunu prihvaćen je Program rada HSK za razdoblje 2013.-2017.

– Jednoglasnom odlukom Skupštine donesena je i odluka o novim regionalnim povjerenicima  a, vezano uz to, i o novom sastavu Izvršnog odbora. Novi popis regionalnih povjerenika i sastav Izvršnog odbora možete vidjeti pod rubrikom ‘Struktura uprave HSK’.

Filip Savić – najbolji sommelier Hrvatske 2013. godine

Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Lone, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2013. godinu.

17. prvenstvo sommeliera Hrvatske 2013. održano je 25. i 26 studenog, u rovinjskom hotelu Lone  pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i uz potporu TZ Istarske županije, a domaćin je bila Maistra. U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, prvenstvo je tijekom dva dana okupilo 26 natjecatelja iz cijele Hrvatske:

Ivan Jug, Bistro Apetit – Zagreb

Mario Meštrović, restoran Monami – Zagreb

Siniša Lasan,  restoran Trilogija – Zagreb

Darko Lugarić, restoran Agava – Zagreb

Predrag Čavić, restoran Agava – Zagreb

Marko Šram, Celebrity Cruises-Miami

Darjan Zelić, Liburnia hoteli – Opatija

Antonio Voraček, Liburnia hoteli – Opatija

Tomislav Sokač, Hotel Melia Coral-Istraturist d.d.Umag

Denis Peteani, hotel Flanona – Plomin

Đanantonio Bošnjak, restoran Riva – Plomin

Paško Ujaković, konoba-vinoteka Pelegrini, Šibenik

Branimir Vukšić, konoba-vinoteka Pelegrini, Šibenik

Ivan Dušić, restoran Zigante – Livade

Vedran Veg, Arenaturist Pula

Edi Brčić, Riviera Adria – Poreč

Ivan Sopić, Riviera Adria – Poreč

Saša Krajinović, Riviera Adria – Poreč

Marck Čorić, Riviera Adria – Poreč

Deni Sinković, Villa Annette – Rabac

Ivo Zgrablić, Maistra-hotel Eden – Rovinj

Filip Savić, Maistra-hotel Lone – Rovinj

Stefano Mužina, Maistra-hotel Monte Mulini – Rovinj

Fabijan Šantić, konoba Kantinon – Rovinj

Ivan Vrdoljak, Maistra-hotel Monte Mulini – Rovinj

Martina Omeragić, Maistra-hotel Park – Rovinj

Uz Savića, u finalu su se natjecali Ivan Jug, sommelier zagrebačkog restorana Bistro Apetit, te Siniša Lasan, sommelier zagrebačkog restorana Trilogija. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, poput slijepog prepoznavanja pića, njihovog serviranja, ispravljanja vinske karte i komunikacije s gostima. Filip Savić će za nagradu posjetiti i kušati vina u podrumima najveće svjetske šampanjske kuće Moet&Chandon u francuskoj regiji Champagne. Finalu prvenstva nazočili su ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske, Darko Lorencin – ujedno i pokrovitelj prvenstva – čelnici Slovenske udruge sommeliera Ivan Peršolja i Davorin Škarabot, Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre, i Željko Kukurin, predsjednik uprave Istraturista.

Tijekom dvodnevnih natjecanja, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja i dekantiranja vina, otvaranje pjenušca, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića te ispravno ophođenje s gostima restorana.

Žiri finalnog natjecanja činili su počasni predsjednik Ninoslav Dusper, dopredsjednik HSK, Franjo Francem, regionalni povjerenik za Kvarner i otoke Daniela Kramarić, regionalni povjerenik za Sjeverozapadnu Hrvatsku, Milivoj Kossi, podpredsjednik Slovenskog udruženja sommelira Davorin Škarabot, Robert Radešić, Željko Bročilović – Carlos, Klaudio Jurčić, Dragan Ružić, Branko Muždeka, i Zvonimir Štimac. Voditelji natjecanja bili su Sandi Paris, voditelj edukacije HSK, i Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK za Istru. Moderator bio je Ronald Braus.

Sponzori natjecanja su: Miva, Moet&Chandon , Agrolaguna d.d., Misal, OTPbanka, Jamnica d.d., Vino trade d.o.o., Radin R Grand Gourmet, Petković d.o.o., Vinistra, Badel 1862, Trapan, Dobra vina d.o.o., Bolfan vinski vrh, Rossi, Aura, vinari Rovinja, i drugi.

Kao jedna od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, Maistra posljednjih godina ulaže značajna sredstva i napore u podizanju svog cjelokupnog turističkog proizvoda i same destinacije, što podrazumijeva i razvoj suvremene eno-gastronomske ponude. Jedan od načina za ostvarenje tog cilja je svakako i kvalitetna suradnja s Hrvatskim sommelier klubom koju potvrđuje i podatak da je u posljednje četiri godine 30 Maistrinih djelatnika prošlo neku od razine tečaja za sommeliera te već niz godina ostvaruju izvrsne rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima.