Select Page

Održana vinska radionica na Rabu: Vinske sorte Kvarnera

U organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba, 18. prosinca 2024. u Valamar Padova Hotel na Rabu održana je vinska radionica posvećena vinskim sortama Kvarnera.

Radionicu je vodila sommelierka Lucija Matijević, koja je sudionicima pružila dubinski uvid u raznovrsnost i jedinstvenost kvarnerskih vinskih sorti. Polaznici su imali priliku kušati vrhunska vina regije te se upoznati s njihovim specifičnostima, poviješću i ulogom u promociji Kvarnera kao vinske destinacije.

Radionica je još jedan korak u nastojanjima Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba da potiču enogastronomsku ponudu regije i promovira lokalne vrijednosti kroz autentične doživljaje.

HSK radionica u Zadru: Vinska paralela – svjetske crne vinske sorte Hrvatske i Francuske

HSK u suradnji s TZ Zadarske županije organizira vinsku radionicu na temu „Vinska paralela- svjetske crne vinske sorte Hrvatske i Francuske“. Radionica će se održati u Picnic Bistrou, 18. prosinca s početkom u 20 sati pod vodstvom Ivana Stiblika.

Cijena ulaznice za HSK članove iznosi 15 €, a za ostale 25 €.

Popis vina na radionici:

  • Merlot: Korlat & Reserve Mouton Cadet Saint Emilion
  • Cabernet Sauvignon: Vallis Rabiosa & Les Légendes Bordeaux Rouge
  • Syrah: Velebna & St. Joseph Le Grand Pompée
  • Grenache: Fiolić & Château d’Aussières

Broj mjesta je ograničen, a prijavu za radionicu možete izvršiti OVDJE najkasnije do ponedjeljka, 16. prosinca  ili do popunjenosti grupe.

 

Istarski vinski susret u Svetvinčentu: “Sauvignon Blanc & Cabernet Sauvignon”

HSK u suradnji s TZ Istarske županije organizira vinsku radionicu na temu „Sauvignon Blanc & Cabernet Sauvignon “. Radionica će se održati u dvorcu Morosini Grimani, 19. prosinca 2024., s početkom u 19 sati pod vodstvom Igora Klarića i Domagoja Perkovića.

Cijena ulaznice za HSK članove iznosi 15 €, a za ostale 25€.

Broj mjesta je ograničen, a prijavu za radionicu možete izvršiti OVDJE najkasnije do ponedjeljka, 16. prosinca ili do popunjenosti grupe.

Predstavljena knjiga “Poslovice o iću i piću” Franka Lukeža – oda enogastronomskoj baštini 

U sklopu jubilarnog 30. Sa(n)jam knjige u Istri i programa Histrokozmos, posvećenog čuvanju i promociji istarske enogastronomske baštine, poseban trenutak bilo je predstavljanje knjige Poslovice o iću i piću autora Franka Lukeža (1952-2022), dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog sommelier kluba. Ovu knjigu, prvu iz edicije Lukežijana, izdala je Hrvatska sveučilišna naklada, uz sunakladništvo pulske Castropole i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre te iznimno uređivanje Anite Šikić.

Knjigu je, prema očevim bilješkama i radijskim zapisima serije emisija Historia Histrie o poslovicama, urednika Marka Percana, priredila Petra Lukež. „Bilo mi je važno očuvati rad moga oca, uz njegovu filozofiju o hrani i životu. Svako poglavlje donosi jedinstveni pogled na hranu kroz sastojke, karakteristična jela i anegdote, čineći knjigu koja je mnogo više od same zbirke poslovica“, kazala je Petra Lukež.

Dizajn knjige, koji potpisuje Matko Plovanić, oživljava estetiku starih majstora i čini je vrijednim dodatkom svakoj zbirci knjiga o vinu i gastronomiji.

Stručnjaci i prijatelji Franka Lukeža, uključujući Borana Kalčića i Dragutina Lucića Lucea, pisca predgovora i pogovora, istaknuli su povijesni i kulturološki značaj knjige. Uz poslovice, ona donosi i priče o oštarijama, pružajući vrijedan uvid u duh nekadašnjeg društvenog okruženja.

Ova jedinstvena knjiga u sebi nosi srž enogastronomskog nasljeđa Franka Lukeža.

Više informacija o knjizi i kupovini možete pronaći OVDJE.

Kristijan Harjač- najbolji sommelier Hrvatske za 2024.

Sommelier Kristijan Harjač iz rovinjskog restorana Agli Amici proglašen je najboljim na 27. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a i TZ Kvarnera održano 2. i 3. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador.

Prvenstvu je prisustvovalo 18 natjecatelja iz renomiranih hrvatskih restorana, hotelskih kuća i vinarija.

Uz Kristijana Harjača, u finalu su se natjecali Mate Negulić (drugoplasirani), iz riječkog restorana El Rio, te Siniša Lasan (treće mjesto) iz dubrovačkog hotela Rixos Premium.

Voditelj Prvenstva bio je Sandi Paris a nagrade i priznanja finalistima uručili su Veljko Ostojić, predsjednik HSK i dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije.

 

Mikk Parre pobjednik ASI Best Sommelier od Europe, Africa i Middle East 2024.

Beograd je ovog tjedna bio domaćin prestižnog natjecanja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East 2024, na kojem su se okupili najbolji sommelieri.

Pobjedu je odnio Mikk Parre iz Estonije, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Pascaline Lepeltier iz Francuske i Martynas Pravilonis iz Litve.

Čestitamo ovim vrhunskim profesionalcima na fantastičnom uspjehu!

Posebne čestitke upućujemo i našem predstavniku Kristijanu Harjaču, koji je dostojno predstavljao Hrvatsku i našu sommeliersku zajednicu na ovom prestižnom natjecanju.

Čestitke organizatorima i svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog nezaboravnog događaja!

Nastavljamo s ponosom graditi sommeliersku scenu Hrvatske