Select Page

Marko Škarica pobjednik Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2017.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2017., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije, završeno je jučer, 20. travnja u Zajednici Talijana Brtonigla u Brtonigli. Domaćin natjecanja bila je Turistička zajednica Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla, a sponzori su: Agrolaguna Poreč, Jamnica d.d., Aura destilati, Pjenušci Peršurić, Vina Medea, Radin R Grand Gourmet , te vinari iz Brtonigle.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 30 natjecatelja iz hotelskih kuća: : ‘Maistre’ iz Rovinja, ‘Valamar Riviere’ iz Poreča, ‘Lagune Novigrad’ iz Novigrada, ‘Istraturista’ iz Umaga, ‘Arenaturista’ iz Pule, ‘Plave lagune’ iz Poreča, ‘Liburnije Riviera Hotela’  iz Opatije, ‘Ville Ariston’ iz Opatije, ‘ hotel Petaeani’ iz Labina, ‘hotel Flanoma’ iz Plomina i ‘Stancije Meneghetti’ iz Bala.

U polufinale plasiralo se 12 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u Zajednici Talijana Brtonigla, nadmetali su se Zoran Gregorović, predstavnik Valamar Riviere, Ivan Dušić, predstavnik Stancije Meneghetti, te Marko Škarica, predstavnik Ville Ariston.

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, ispravaku vinske liste, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, pogađanje ‘’na slijepo’’ malvazije sa 4 zemlje te istakanje magnuma.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Marko Škarica 2. Zoran Gregorović i 3. Ivan Dušić

 

ADRIANA – nova linija vina Agrolagune isključivo za ugostitelje

Agrolaguna, tradicionalni sponzor HSK-a,  je diljem gradova u Hrvatskoj  predstavila svoje nove linije vina za HoReCa kanal pod brendom Adriana, koja će se ovog ljeta naći u ponudi ugostiteljskih objekata duž cijele obale.

Adriana su lagana ljetna vina koja se odlično nadopunjuju s laganijom hranom i sirevima. Adriana white je 100% istarska malvazija, Adriana rose je dobivena od više različitih sorti dok je Adriana red kupaža cabernet sauvignona i merlota.

U vina Adriana pretočena je dugogodišnja tradicija istarskog vinarstva koja je povezana s modernim pristupom, čime je postignuta savršena sinergija probranih sorti koje daju najbolja istarska vina.

 

Mario Meštrović položio ispit za međunarodnu ASI diplomu

Od 58 kandidata iz 15 zemalja Europe, Azije, Južne Afrike i Australije koji su pristupili ispitu za međunarodnu ASI diplomu (jedinstveni ispit  u svim zemljama održan  je 27.02.2017.)  njih 47 ih  je s uspjehom položilo sve zadane zadatke. Među njima je i naš član Mario Meštrović koji je ispit polagao u Beogradu. Ove godine, po prvi puta, uveden je i certifikat ZLATO (Gold) za kandidate s natprosječnim rezultatima na ispitu. Takvih je bilo 16 među kojima i naš Mario Meštrović. Čestitamo!

Do danas, HSK ima četiri sommeliera s međunarodnom ASI diplomom: Sinišu Lasana, Filipa Savića, Ivana Juga i, najnovijeg, Marija Meštrovića.

Filip Savić – najbolji sommelier Hrvatske za 2016

dsc_0039-custom

Na slici (s lijeva na desno):Filip Savić, prvoplasirani, Saša Krajinović, treće mjesto i Tomislav Sokač drugoplasirani

Sommelier Filip Savić, zaposlen u hotelu Monte Mulini u Rovinju ove je godine proglašen najboljim na 20. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, 28. i 29. studenog održano u opatijskom hotelu Ambasador. Filip Savić je na nacionalnom prvenstvu više puta osvajao druga mjesta a 2013. u Rovinju i prošle godine u Umagu bio je i pobjednik

Ovogodišnje prvenstvo okupilo je ukupno 36 natjecatelja zaposlenih u restoranima i hotelima diljem Hrvatske. U finale, uz Filipa Savića, plasirali su se i Tomislav Sokač iz umaškog Istraturista te Saša Krajinović iz porečkog Valamara. Prvoplasirani sommelier predstavljat će Hrvatsku na 14. Europskom prvenstvu sommeliera koje će se svibnja 2017. održati u Beču.

Nagrade finalistima uručili su Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma RH i Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba.

 

Siniša Lasan – najbolji sommelier kontinentalne Hrvatske 2016.

Zagrepčanin Siniša Lasan, sommelier u dubrovačkom restoranu Proto,  proglašen je najboljim sommelierom  na petom prvenstvu sommeliera kontinentalne Hrvatske 2016. koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, održano 7. studenog u zagrebačkoj Akademiji vina. Lasan je u večernjem finalu odmjerio snage s kolegama iz zagrebačkih restorana Darkom Lugarićem (Agava) i Zoranom Kozlicom (Il secondo) koji su natjecanje završili kao drugi, odnosno treći.

Čestitamo!

 

sinic5a1a-lasan-custom

HSK na ovogodišnjem ATP turniru

I ove godine, HSK je imao je značajnu ulogu na 27. Konzum Croatia Openu, međunarodnom teniskom turniru održanom od 15. do 24.07. u Umagu. U srijedu, 20.07. predsjednik talijanske udruge profesionalnih sommeliera (ASPI) i autor 40-tak knjiga iz oblasti sommelierstva, gosp. Giuseppe Vaccarini održao je radionicu na temu grappe. Osim teoretskog dijela na radionici se degustiralo i šest grappa obitelji Rossi iz Vižinade. U subotu, 23.07. naša članica Daniela Kramarić održala je radionicu pod nazivom Istarska malvazija za četiri godišnja doba. Degustiralo se 18 malvazija različitih stilistika, godišta i s različitih položaja. I konačno, tradicionalne degustacije Skrivene čari istarskih vina, ove su godine održane po peti put pa je domaćin turnira Istraturist, tim povodom, izdao i posebnu brošuru. Na ovogodišnjim degustacijama za ATP vino 2016. proglašen je Klaudio Tomaz s vinom svježi teran.

Nagradu laureatu uručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.