Select Page

2. Salon pjenušavih vina Zagreb

U petak, 02. veljače 2018. u zagrebačkom hotelu Dubrovnik (od 15h – 21h). održati će se 2. Salon pjenušavih vina Zagreb. Salon će okupiti 40-tak proizvođača pjenušavih vina, njihove vrhunske pjenušce te brojne ljubitelje pjenušavih vina. Poruka i cilj Salona jest širenje i podizanju razine kulture pjenušavih vina – kroz izobrazbu te će stoga za posjetitelje biti organizirane besplatne vođene degustacije .

Cijena ulaznice iznosi 150 kn. Članovi HSK imaju 50 % popusta uz prethodnu prijavu na info@sommelier.hr

 

Radionica kave Gourmet espresso

Obavještavamo sve naše članove da će se 29.01.2018. od 17:00 – 20:00 sati održati radionica kave pod naslovom Gourmet espresso. Radionica će se održati u Praktikumu za barsko posluživanje, Cesta Dalm. brigada 22a, Matulji a predavač je Domagoj Trusić, SCA autorizirani trener.

Broj polaznika limitiran je na 16.

Cijena za članove HSK 220,00 kn, a za ostale (ukoliko bude mjesta) 420,00 kn.

Prijave na mail info@sommelier.hr  do četvrtka, 25.012018.

En Premeur 2018

U organizaciji Udruženja vinarstva pri HGK, udruge Graševina Croatica, udruge Vina Dalmacije i udruge Međimurja Hortus Croatiae u zagrebačkom hotelu Westin (Kristalna dvorana), u srijedu, 31. siječnja 2018. organizira se En Premeur 2018. Organizatori pozivaju na premijernu degustaciju nove 2017. berbe: Graševine, Pošipa i drugih sorti.

Degustacija od 15- 19 sati. Ulaz je besplatan.

 

Sretno u 2018.

Svim clanovima HSK, onima koji ce to tek postati, suradnicima i partnerima koji ovo čitaju želimo radosne i sretne Blagdane te uspješnu 2018. godinu.

Ujedno obavještavamo sve zainteresirane da smo na našem web-portalu objavili raspored sommelierskih tečajeva za prvu polovicu 2018. Raspored možete vidjeti OVDJE.

 

Pogled s odmakom

Na netom održanom 21. prvenstvu sommeliera Hrvatske u Opatiji, u hotelu Ambasador, od ukupno 24 kandidata, Siniša Lasan, sommelier restorana Proto u Dubrovniku okitio se šampionskom titulom. Mogli bismo reći i da je finale bilo dubrovačko, budući da je sommelier restorana Nautika, Marko Šram, osvojio treće mjesto, a prošlogodišnji šampion Filip Savić, konačno i jedan Istrijan, iz restorana Monte Mulini osvojio je srebro. Za sva finala do sada uvijek tvrdimo da je „najbolje do sada“, ne zato što smo hvalisavi i umišljeni, već je to naprosto činjenica. Jako mi se svidjelo ovo posljednje. Rezultat je uvijek tijesan i krajnje neizvjestan, čak i nama sucima, pa svi željno iščekujemo rezultate. Kasnije, u razgovoru s kolegama, publika također nije imala svog favorita, jer je svaki od kandidata briljirao u drugoj disciplini. Početak je bio „uobičajen“. Prilikom dekantiranja crvenog vina, kandidati su morali pokazati snalažljivost, ali i znanje engleskog jezika. Uvedena je i nova disciplina, chef Deni Srdoč iz restorana Draga di Lovrana, pripremao je jelo pred publikom, a sommelieri su imali vremena ispitati ga sve o načinu pripreme tog jela, te izabrati vino iz vinskog hladnjaka na pozornici, koje bi se najbolje sljubilo s tim jelom. Kasnije smo mi kao žiri kušali i jelo i vino, te ocjenjivali sljubljivanje i argumentaciju. Bilo je i grešaka, naravno, ali samo da su argumentirano priznali pogreške, dobili bi bodove. Na kandidatima se vidno vidjela nervoza, što je posve prirodno i normalno, ali ti iskusni lavovi bi više morali voditi računa o načinu bodovanja, kako bi ih skupili što više. Npr. ako se tražio opis vina na slijepo, kompletan opis vina, kako se onda može zaboraviti godište, regija, metoda, sljubljivanje….Ili grimase na stageu, trebale bi biti apsolutno nedopustive. Razina znanja je neosporno vrlo visoka, ali nedostaje mi malo manekenskog držanja u sali i finog i elegantnog servisa alla Sandi Paris. Naš Sandi se istakao i ove godine kao iskusni voditelj finala, Karin, Alena i Emil briljantno su odradili tehnički dio finala i sve je teklo besprijekorno. Svečana večera, u organizaciji JRE Hrvatska restorana, bila je elegantna i fina, kao i poslužena vina. Od srca se zahvaljujemo našim vinarima sponzorima. Suwi Zlatić, genijalni austrijski sommelier, inače i sake edukator, ambasador Champagne i višestruki austrijski šampion, održao nam je briljantnu radionicu „The Power of Rice“. Po prvi puta u životu sam istovremeno kušala toliko različitih sakea. Aktualni smo za poludit, jer sake je na svjetskoj razini „the next big thing“. Naš presidente Franko Lukež, bio je itekako zadovoljan postignutim, ali odmora nema, nonšalantno nas je obavijestio da slijedeće prvenstvo mora biti još bolje!!! Pripreme za slijedeće, počinju odmah. Blago nama.

Živjeli!!!

Daniela Kramarić

Međunarodna ASI diploma

Obavještavamo sve  zainteresirane da će se ispit za međunarodnu ASI diplomu održati 26. veljače 2018. Ispitu mogu pristupiti sommelieri zaposleni u eno-gastronomskom sektoru (restorani,vinski barovi, vinoteke, distribucija vina ili drugdje gdje se služe ili preporučuju pića na profesionalnoj razini) s  najmanje 4 godine.iskustva.

Molimo sve članove koji namjeravaju pristupiti ispitu da  prijave pošalju na info@sommelier.hr radi dodatnih informacija.

 

 

 

 

Stranica 4 od 15« Prva...23456...10...Zadnja »