Kulin i vino

Prvo međunarodno ocjenjivanje sljubljivanja kulina i vina,“WineOS Trophy“ održano je u ponedjeljak, 20. studenog u Osijeku. Ovo je prvi događaj u sklopu četvrtog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS koje organizira Vinko Ručević, povjerenik HSK-a za Slavoniju.

Ocjenjivački sud činili su naši članovi Franjo Francem kao predsjednik, Mario Meštrović i Darko Lugarić te Borislav Miličević s Tehnološkog fakulteta u Osijeku, eno gastro novinar iz Mađarske Zoltan Gyorffy i gastro bloger iz Srbije Nenad Andrić.

Ovom prilikom predmet ocjenjivanja nije bilo samo vino ili samo kulin nego ukupni dojam sljubljivanja dobiven međuodnosom ova dva proizvoda.

Za ocjenjivanje je odabran kulin koji je ocijenjen kao najbolji na redovnom, već tradicionalnom, ocjenjivanju kulina pri HGK Županijskoj komori Osijek, dok su vina odabrana unutar sorti graševina i frankovka sa podregija Slavonija i Podunavlje. Na ocjenjivanje je prispjelo 40 uzoraka vina.

Stečena iskustva su dragocjena zbog niza vrlo interesantnih kombinacija a mogu se svesti na slijedeće:

Visoka razina kvalitete ne garantira i visoku kvalitetu sljubljivanja-bilo je niz sjajnih vina ali ukupan rezultat je znao biti vrlo prosječan.

Načelno, frankovka je polučila nešto bolje rezultate.

Najbolje rezultate dala su strukturna, bogata vina, do polusuha ali s naglašenom osobnošću. Sama pripadnost ovoj kategoriji vina ne garantira i dobro sljubljivanje! Nema unaprijed očekivanog rezultata. Rezultati najboljih sljubljivanja bit će objavljeni na gala večeri uoči samog festivala Wine OS, 30. studenog.

F.F.

Ivan Stiblik povjerenik HSK-a za Dalmaciju

Obavještavamo vas da je izvršni odbor HSK-a imenovao gosp. Ivana Stiblika  regionalnim povjerenikom za Dalmaciju. Ivan Stiblik zaposlen je kao voditelj u zadarskom restoranu Groppo. Završio je sve tri razine sommelierskog tečaja HSK, aktivan je u svijetu vina a pokrenuo je i prvi festival vina u Zadru.

Kolegi Stibliku želimo puno uspjeha na promociji  sommelierske struke u Dalmaciji i šire.

 

Ivan Jug- najbolji sommelier kontinentalne Hrvatske 2017.

Jučer, 06. studenog, u Akademiji vina, u Zagrebu okončano je Prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske 2017. Na ovogodišnjem prvenstvu sudjelovalo je 12 natjecatelja iz Zagreba, Karlovca i okolice. Finalisti natjecanja bili su: Ivan Jug i Goran Petrić iz restorana Noel- Zagreb, te Ivan Greblički iz Vile Zelenjak Ventek- Kumrovec, od kojih je Ivan Jug osvojio najviše bodova i proglašen za najboljeg sommeliera kontinentalne Hrvatske u 2017.

Čestitamo!

 

Sommelier Filip Savić iz rovinjske Maistre djelatnik godine

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja je sinoć, u sklopu Dana hrvatskog turizma, održana u hotelu Bellevue na Malom Lošinju dodijeljene su godišnje turističke nagrade, a nagradu Čovjek ključ uspjeha u turizmu, u kategoriji djelatnik godine, dobio je naš član i aktualni državni prvak Filip Savić , sommelier rovinjske Maistre.

Dane hrvatskog turizma, već desetu godinu organiziraju  Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora i najveći su tradicionalni skup turističkih djelatnika. Ove godine, u Malom Lošinju, okupili su preko 1.300 sudionika.

Čestitamo Filipu Saviću!

Vina Laguna ponovno zlatna na svjetskoj vinskoj sceni

Vina Laguna, tradicionalni sponzor HSK-a, nastavljaju nizati uspjehe na međunarodnim vinskim natjecanjima. Tri zlatne medalje osvojila su crna Vina Laguna na jednom od najutjecajnijih svjetskih natjecanjaEmozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme (Bergamo, 19. – 21. 10.2017.) Zlato su osvojila: Cabernet Sauvignon Festigia 2011.,  Castello Festigia 2015. i Cabernet Sauvignon Festigia 2015.

Na prestižnom se natjecanju borilo 256 različitih vina iz 22 zemlje koja su kušala 75 međunarodnih sudaca te su Vina Laguna još jednom potvrdila svoju kvalitetu.

Čestitamo našem sponzoru na osvojenim odličjima!

Svježa malvazija Josipa Frankovića proglašena ATP vinom za 2017.

Ronald Korotaj, predsjednik organizacijskog odbora turnira Plava Laguna Croatia Open Umag, uručio je nagradu vinaru Josipu Frankoviću čija je svježa malvazija proglašena ATP vinom 2017. Tim su svečanim činom, u nedjelju 23. srpnja, okončane vinske degustacije „Skrivene čari istarskih vina“ koje se, u organizaciji HSK-a, već šestu godinu odvijaju u sklopu ATP Croatia Opena. Istarska su vina „na slijepo“ ocjenjivali posjetitelji turnira na degustacijama (voditelj sommelier Emil Perdec uz moderatoricu Antoniju Mandić), na kojima su se, osim kušanja, imali prigodu upoznati se i s osnovama sommelierstva. Više od 200 zainteresiranih degustatora kušalo je, tako, petnaest vina istarskih vinara svrstanih u pet kategorija. Najbolje ocjene, po danima, dobili su: Franković za svježu malvaziju, Vina Laguna za odležanu malvaziju, Ivica Matošević za kupažu, Geržinić za svježi teran, a u kategoriji pjenušaca najbolje ocijenjen je Marino Markežić. Najveći postotak glasova, dobio je Franković za mladu malvaziju i time zaslužio titulu ovogodišnjeg pobjednika.

U sklopu turnira Plava Laguna Croatia Open Umag, zanimljivu degustaciju pod nazivom Istarska Vs. Austrijska vina održao je Suwi Zlatić najbolji sommelier Austrije, suradnik i veliki prijatelj HSK-a.

 

Stranica 3 od 1312345...10...Zadnja »