Select Page

vinopedia.hr

Krajem prošle godine, točnije 23. studenog, pod imenom Vinopedia po prvi je put u Hrvatskoj postavljena na globalnu internetsku mrežu mala riznica znanja o lozi i vinu. Pojam vinopedia nastao je spajanjem latinske riječi vino (koju poznaju svi ljudski jezici i koja označava nadnaravno piće što ga čovjek proizvodi i konzumira tisućama godina, a koje je u današnjem tamilskom s dravidskim korijenom još i pojmovno određenje za veselje, sreću i gošćenje) i grčke riječi pedia (u značenju obrazovanje i znanje).

Znanje je izvor moći, a vinopedia.hr, koja je do 3. travnja ove godine leksikografski, u 2.376 natuknica objasnila oko 4.000 pojmova vezanih uz vino, vinogradarstvo i vinarstvo te uz te pojmove ovisne znanstvene i stručno praktične discipline, nastoji zainteresirane informirati u mnogim sektorima aktivnosti od proizvodnje, tržišta do potrošnje i biti poticaj da nam to piće bude glavni instrument simfonije ručka i večere te čimbenik ugodnog i sretnog zajedništva.

Vinopedia.hr je dostupna čitateljima u cijelom svijetu, a prevođenjem pojedinih poglavlja na strane jezike (zasad engleski, talijanski, njemački i francuski), najprije tekstova koji opisuju vinogradarstvo Hrvatske i hrvatske autohtone kultivare, zainteresiranima će predstaviti hrvatske vinogradarsko-vinarske potencijale i specifičnosti, a turistima koji posjećuju Hrvatsku pružiti potrebne informacije o vinogradarskim podregijama, vinogorjima i vinima.

Koristeći se u radu blagodatima ”wiki-media” i ostalih naprednih tehnologija te uvažavajući prijedloge čitatelja, prenosit će se stalno nova znanja i aktualna stanja iz ovog kulturološki i gospodarski zanimljivog i značajnog područja.

Sommelier, zanimanje budućnosti

U mnogim je kulturama osoba koja je posluživala božansko piće, vino, bila obavijena mističnim velom. Stručnjak za vino mogao je osjetiti mirise i okuse koje drugi ne mogu, te su ga zbog toga smatrali tajnovitim i nadnaravnih sposobnosti. Korijen riječi sommelier potječe od somme/sommier, od provansalskog saumalier, a označava osobu koja se brinula o životinjama za vuču, odnosno govedima koja su vukla kola s hranom i pićem. S vremenom se značenje proširilo na slugu zaduženog za postavljanje stola te posluživanje hrane i pića tijekom glavnih obroka.

Zanimanje sommelier kakvo mi poznajemo, rođeno je u XIX. stoljeću otvaranjem restorana i hotela velikih kapaciteta. Do 60-ih i 70-ih godina to je zanimanje bivalo sve značajnije, da bi potom i ono osjetilo ekonomsku krizu, a nakon nje u mnogim zemljama ponovno procvjetalo.

Uloga profesionalnog sommeliera danas je potpuno drugačija i sve je značajnija. Iako je sommelier mnogo godina bio osoba koja je ponajprije savršeno trebala poznavati vina i znati ih posluživati, danas se od sommeliera očekuje široki spektar znanja i sposobnosti. Svijet vina ostaje i dalje najprivlačniji dio ovoga posla, u kojemu sommelier može slobodno izraziti svoju profesionalnu kompetenciju i svoje vrline.
Nadamo se da smo Vam kroz rad i različite aktivnosti kluba pomogli da steknete nova znanja, upoznate nove ljude, istražite nove krajeve i kušate brojna vina.

Očekujemo Vas na svim našim susretima, iščekujemo Vaše prijedloge
i želimo da budete aktivni u radu udruge!

Živjeli!

Veljko Ostojić,
predsjednik Hrvatskog sommelier kluba

Stranica 19 od 19« Prva...10...1516171819