Select Page

HSK na 9° Zagreb VINOcom festivalu

U sklopu Devetog Zagreb VinoCOM festivala, članovi HSK-a će održati će niz radionica sa zanimljivim temama:

 

Petak, 28. studenog

od 18:00 – 18:45 h

ZAŠTO SU KRUG ŠAMPANJCI NAJBOLJI NA SVIJETU?

moderator: MIVA d.o.o. i Sandi Paris.

kontakt i rezervacije: Tomislav Tuđen, +385 98 663 569

 

19:00 – 19:45 h

RAZVOJ BOUQUETA EXCLUSIVNIH HRVATSKIH VINA U ČAŠI

moderator: Mario Meštrović, Hrvatski Sommelier Klub

kontakt i rezervacije: Mario Meštrović, +385 91 6236 555

 

Subota, 29. studenog

17:00 – 17:45 h

ZINFANDEL-PRIMITIVO-CRLJENAK-PRIBIDRAG, jedna sorta, tri države, četiri vina

moderator: Darko Lugarić, Hrvatski Sommelier Klub

kontakt i rezervacije: Darko Lugarić, +385 91 522 7778,

 

18:00 – 18:45 h

ILOČKI TRAMINAC- VINO S NAJVIŠE SVJETSKIH MEDALJA

moderator: Mr. sc. Franjo Francem

kontakt: Franjo Francem, +385 98 298 096

 

19:00 – 19:45 h

CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD, CHATEAU CLERC MILION, CHATEAU D’ ARMAILHAC

moderator: Mr. sc. Franjo Francem

kontakt: Franjo Francem, +385 98 298 096

 

Siniša Lasan- najbolji sommelier Hrvatske 2014.

Sommelier Siniša Lasan zaposlen u dubrovačkom restoranu Proto, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2014. godinu. 18. prvenstvo sommeliera Hrvatske 2014. održano je 24. i 25 studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i uz potporu TZ Opatija i TZ Kvarner.

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK), prvenstvo je tijekom dva dana okupilo 29 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Uz Sinišu Lasana, u finalu su se natjecali Filip Savić, sommelier u hotelu Monte Mulini Rovinj, te Fabijan Šantić iz rovinjskog Kantitnona. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, poput slijepog prepoznavanja pića, njihovog posluživanja, ispravljanja vinske karte, predlaganje vina uz određena jela, rastakanje magnum boce i komunikacije s gostima. Prvoplasirani sommelier će posjetiti i kušati vina u podrumima najveće svjetske šampanjske kuće Moet&Chandon u francuskoj regiji Champagne. Finalu prvenstva nazočili su gosp. Ivo Bašić, savjetnik u Ministarstvu turizma RH, predstavnik pokrovitelja ovogodišnjeg prvenstva, čelnici Slovenske udruge sommeliera Ivan Peršolja i Davorin Škarabot i brojni drugi gosti iz eno-gastro djelatnosti.

Tijekom dvodnevnih natjecanja, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja i dekantiranja vina, otvaranje pjenušca, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića te ispravno ophođenje s gostima restorana.

Žiri finalnog natjecanja činili su počasni Ninoslav Dusper, Franjo Francem, Daniela Kramarić, Davorin Škarabot, Željko Bročilović – Carlos, dr.sc. Slobodan Ivanović, Nenad Kukurin, Dražen Ivanušec i Klaudio Jurčić.  Voditeljica  natjecanja bila je Sanja Markušić a stručni moderator Sandi Paris, voditelj edukacije HSK.

18. prvenstvo sommeliera Hrvatske i godišnja skupština HSK

Hotel Ambasador, Opatija

Ponedjeljak, 24. studeni

Izlučna natjecanja

09.30 – 10.00 Okupljanje sudionika u uniformama i dodjela šifri

10.00 – 11.00 Pismeni test znanja

11.00 – 11.15 Pauza

11.15 – 11.45  Pismeni opis dva vina

11.45 – 12.00 Slobodno

12.00 – 14.00 Ručak

14.00 – 16.30 Godišnja skupština HSK i proglašenje polufinalista

                        (12 najboljih natjecatelja)

17.00 – 19.00 Polufinalna natjecanja

20.00    Večera (Bistro Mala riba, Kastav)

Utorak, 25. studeni

Posjet Vrbniku i završna natjecanja

11.30    Polazak autobusa za otok Krk.

13.00   Dolazak u Vrbnik, obilazak podruma, degustacija vrbničkih žlahtina

             i ručak u restoranu Nada

17.00   Povratak u hotel

18.00 – 19.30 Proglašenje finalista i finalno natjecanje

19.30 – 20.30 Prezentacija sponzora

20.30 – 20.45 Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada i priznanja

21.00   Svečana večera svih sudionika Prvenstva

Darko Lugarić- najbolji sommelier kontinentalne Hrvatske 2014.

03. studenog o.g., u Akademiji vina Zagreb okončano je 3. prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske. Na ovogodišnjem prvenstvu sudjelovalo je 15 natjecatelja iz Zagreba, Velike Gorice, Krapine i Osijeka. Finalisti natjecanja bili su: Darko Lugarić, Siniša Lasan  i Mario Meštrović od kojih je Darko Lugarić  osvojio najviše bodova i proglašen za najboljeg sommeliera kontinentalne Hrvatske u 2014. Čestitamo!

 

Međunarodna ASI diploma za aktivne članove

A.S.I. (Association de la Sommellierie Internationale) započinje s provedbom ispita za dobivanje “Međunarodne A.S.I. diplome iz sommelierstva“  s ciljem usklađivanja razine znanja sommeliera diljem svijeta. Pravo na polaganje ispita imaju sommelieri  s HSK diplomom, koji rade u području enogastronomije (u restoranima, vinskim barovima, trgovinama vinima, distribuciji itd., a koji poslužuju ili preporučuju pića na profesionalnoj razini) s najmanje 4 godine iskustva. Ukoliko odgovarate uvjetima te ukoliko ste zainteresirani za dobivanje ovog prestižnog dokumenta molimo vas da osobnu prijavu, do 15. studenog ove godine,  uputite na mail info@sommelier.hr . Sve dodatne informacije na telefon 052/222-385.

 

 

Stranica 10 od 19« Prva...89101112...Zadnja »