Select Page

Stručna radionica za potrebe Udruge OMH

Danas, 07. svibnja 2021. u 10:00 sati,  započela je trodnevna radionica s temom „Uvod u sommelierstvo“ u organizaciji HSK-a za potrebe Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Hrvatske.

Prva dva dana radionice bit će održana online, a završni, praktični, dio – uz poštivanje svih epidemioloških mjera –  održat će se u petak 14. svibnja, u hotelima Bitoraj u Fužinama i u hotelu Štacija u Kaštel Lukšiću.

Radionicu će pohađati 25 djelatnika Udruge OMH a predavači su: dr. K. Mikinac, Mario Meštrović i Ivan Stiblik.

Sake Introductory Course  – Zoom video Webinar

Suwi Zlatić, austrijski sommelier, prvi i jedini certificirani sake edukator u Hrvatskoj organizira radionicu, na hrvatskom jeziku, pod nazivom Sake Introductory Course. Radionica je namijenjena zainteresiranima za Sake edukaciju i prvi je korak do profesionalnog Sake Sommeliera.

Webinar će se održati putem zoom linka, 20.02.2021. od 18:00 do 20:30 sati.

Link i detaljne upute bit će poslane na mail adresu polaznika do 15.02.2021.

Svaki polaznik dobija certifikat koji mu omogućuje izlazak na drugi stupanj na kojem će, nakon uspješno položenog ispita, postati Sake Certified sommelier s važećom diplomom  Sake Sommelier Academy iz Londona.

Cijena po polazniku 96 € (članovi HSK 20% popusta)

U cijenu je uključeno:

  • 6 bočica od 100 – 300 ml
  • Prezentacija PowerPoint (biti će poslana u Pdf formatu)
  • 2,5 h webinar sa Suwi Zlatićem
  • Certifikat od SSA iz Londona
  • Pošiljka

Prijave na info@sommelier.hr  do srijede 10.02.2021.

Prijave za Međunarodnu ASI diplomu za sommeliere

Association de la Sommellerie Internationale (ASI) objavio je poziv kandidatima koji žele polagati ispite za Međunarodnu ASI diplomu. Međunarodna ASI diploma ustanovljena je 2012. godine s ciljem usklađivanja sommelierskog znanja širom svijeta a vlasnicima diplome dokaz je vrhunskog profesionalizma. Više detalja o međunarodnoj ASI diplomi možete pročitati OVDJE. Do sad, Međunarodnu ASI diplomu dobili su sljedeći naši članovi: Siniša Lasan, Filip Savić, Ivan Jug, Mario Meštrović, Marko Škarica, Goran Petrić, Marko Šram i Josip Orišković.

Za izdanje 2021. datum održavanja ispita je utorak  9. ožujka 2021. godine. Ispit se polaže na engleskom, francuskom ili španjolskom jeziku. Naknada za polaganje ispita iznosi 450€. Ovisno o brojnosti prijava moguće je i polaganje ispita na hrvatskom jeziku.

Prijaviti se mogu članovi HSK-a, koji rade u djelatnosti eno-gastronomije (restorani, vinski barovi, vinoteke, distribucija ili drugo, koji poslužuju ili preporučuju pića na profesionalnoj razini) i koji imaju najmanje tri godine profesionalnog iskustva

Prijave do 10. veljače 2021. na info@sommelier.hr

Sažetak aktivnosti u 2020.

Na kraju ove godine koju, vjerujemo, svi želimo što prije zaboraviti, evo u kratkim crtama sažetka naših ovogodišnjih aktivnosti.

Održali smo pet tečajeva prve razine s ukupno 114 polaznika (dva puta Zagreb, Rovinj, Novigrad i Split). Na žalost, zbog epidemiološke situacije sve preostale planirane tečajeve (pet prve i dva druge razine) bili smo prisiljeni otkazati.

I regionalno prvenstvo Istre i Kvarnera trebalo je biti održano u travnju, započeli smo s organizacijom, ali je Covid 19, i ovog puta, bio jači.

Nismo uspjeli privesti kraju ni 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske. Odrađena su izlučna natjecanja, određeno je 12 polufinalista, preostala su polufinalna i finalna natjecanja.

U suradnji s organizacijom Slow food-a iz Trsta a na inicijativu Zajednice Talijana u Novigradu smo održali trodnevnu radionicu na talijanskom jeziku – Uvod u sommelierstvo.

Održali smo i dvanaest stručnih radionica za naše članove, osam u Zagrebu i četiri u Lovranu.

Već na samom početku pandemije, kako bi ostali u još tješnjoj vezi s članstvom, pojačali smo rad na društvenim mrežama, na Facebook kanalu Hrvatskog sommelier kluba @sommelier.hr . Evo nekoliko podataka koji to mogu ilustrirati:

– do kraja 12 mjeseca 2020.g., Facebook stranica @sommelier.hr ima više od 4.500 pratitelja, što je gotovo 1000 pratitelja više u 2020.g.

– u suradnji s članovima i predavačima, na Facebook stranici objavljeno je 30 video zapisa, od najvažnijih izdvajamo 10 kratkih degustacija autohtonih hrvatskih sorti, i 12 kušanja vina partnera čija vina koristimo na edukacijama. Video zapisi su odlično prihvaćeni, te su ostvarili više od 51.000 pregleda.

– Ukupan doseg video objava 2020.g. s Facebook stranice @sommelier.hr prešao je 105.000.

– Objavili smo 65 brojeva Novosti

Na razini ASI-ja, naše krovne udruge, održana je generalna skupština (putem ZOOM-a) na kojoj  je izabran novi predsjednik  William Wouters iz Belgije i članovi izvršnog odbora: Peer F. Holm, glavni tajnik; Julie Dupouy-Young, zamjenica; Philippe Faure-Brac, blagajnik i Samuil Angelov, pomoćnik blagajnika.

Također elektronskim putem, održana je i skupština HSK na kojoj su prihvaćeni svi predloženi dokumenti za koje je naš Statut predvidio skupštinsko glasanje.

Na kraju, sve Vas pozivamo da podignemo čašu i nazdravimo boljim vremenima koja su – nadamo se – blizu.

Svim članovima i njihovim obiteljima čestit Božić te normalnija, zdravija i sretnija 2021.

 

Odgođena završnica 24. prvenstva sommeliera Hrvatske

Nažalost, zbog sve kompliciranije epidemiološke situacije, prisiljeni smo odgoditi polufinale i finale 24. prvenstva sommeliera Hrvatske, nadmetanja koja smo planirali održati u ponedjeljak 7. prosinca, u zagrebačkom hotelu Westin.

Od 13. studenog, kad smo objavili popis dvanaestoro polufinalista ovogodišnjeg Prvenstva, epidemiološka se situacija, u našoj zemlji, sve više komplicira, na način da svakim danom ima sve više zaraženih i da su preporuke i odluke Stožera civilne zaštite sve strože i restriktivnije.

Danas, tjedan dana prije finala, situacija nije ništa bolja, dapače.

Iz tih razloga smatramo da bi, u ovome trenutku, bilo izuzetno riskantno organizirati završnicu Prvenstva gdje bi se – na jednom mjestu – našlo dvanaest polufinalista, devet  sudaca te sedmorica organizatora i tehničkog osoblja.

Osim toga, takvim oblikom okupljanja prekršili bi nekoliko preporuka nacionalnog stožera civilne zaštite i  – što je najvažnije – ugrozili bi i zdravlje naših članova.

Stoga, 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske (polufinale i finale) nastavit ćemo čim se epidemiološka situacija normalizira.

Pozdrav i ostanite zdravi!

Vinska radionica u Zagrebu: PJENUŠCI I ŠAMPANJCI

HSK u Zagrebu organizira vinsku radionicu s temom PJENUŠCI i ŠAMPANJCI. Radionica će se održati 30. studenog 2020. u 10 sati u zagrebačkom restoranu Kaiser, Radoslava Cimermana 64a, namijenjena je profesionalcima (s najmanje završeni sommelierskim tečajem prve razine).

Prijave za radionicu možete uputiti OVDJE najkasnije do petka 27. studenog.