Select Page

Ivan Stiblik povjerenik HSK-a za Dalmaciju

Obavještavamo vas da je izvršni odbor HSK-a imenovao gosp. Ivana Stiblika  regionalnim povjerenikom za Dalmaciju. Ivan Stiblik zaposlen je kao voditelj u zadarskom restoranu Groppo. Završio je sve tri razine sommelierskog tečaja HSK, aktivan je u svijetu vina a pokrenuo je i prvi festival vina u Zadru.

Kolegi Stibliku želimo puno uspjeha na promociji  sommelierske struke u Dalmaciji i šire.

 

Ivan Jug- najbolji sommelier kontinentalne Hrvatske 2017.

Jučer, 06. studenog, u Akademiji vina, u Zagrebu okončano je Prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske 2017. Na ovogodišnjem prvenstvu sudjelovalo je 12 natjecatelja iz Zagreba, Karlovca i okolice. Finalisti natjecanja bili su: Ivan Jug i Goran Petrić iz restorana Noel- Zagreb, te Ivan Greblički iz Vile Zelenjak Ventek- Kumrovec, od kojih je Ivan Jug osvojio najviše bodova i proglašen za najboljeg sommeliera kontinentalne Hrvatske u 2017.

Čestitamo!

 

Sommelier Filip Savić iz rovinjske Maistre djelatnik godine

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja je sinoć, u sklopu Dana hrvatskog turizma, održana u hotelu Bellevue na Malom Lošinju dodijeljene su godišnje turističke nagrade, a nagradu Čovjek ključ uspjeha u turizmu, u kategoriji djelatnik godine, dobio je naš član i aktualni državni prvak Filip Savić , sommelier rovinjske Maistre.

Dane hrvatskog turizma, već desetu godinu organiziraju  Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora i najveći su tradicionalni skup turističkih djelatnika. Ove godine, u Malom Lošinju, okupili su preko 1.300 sudionika.

Čestitamo Filipu Saviću!

Vina Laguna ponovno zlatna na svjetskoj vinskoj sceni

Vina Laguna, tradicionalni sponzor HSK-a, nastavljaju nizati uspjehe na međunarodnim vinskim natjecanjima. Tri zlatne medalje osvojila su crna Vina Laguna na jednom od najutjecajnijih svjetskih natjecanjaEmozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme (Bergamo, 19. – 21. 10.2017.) Zlato su osvojila: Cabernet Sauvignon Festigia 2011.,  Castello Festigia 2015. i Cabernet Sauvignon Festigia 2015.

Na prestižnom se natjecanju borilo 256 različitih vina iz 22 zemlje koja su kušala 75 međunarodnih sudaca te su Vina Laguna još jednom potvrdila svoju kvalitetu.

Čestitamo našem sponzoru na osvojenim odličjima!

Svježa malvazija Josipa Frankovića proglašena ATP vinom za 2017.

Ronald Korotaj, predsjednik organizacijskog odbora turnira Plava Laguna Croatia Open Umag, uručio je nagradu vinaru Josipu Frankoviću čija je svježa malvazija proglašena ATP vinom 2017. Tim su svečanim činom, u nedjelju 23. srpnja, okončane vinske degustacije „Skrivene čari istarskih vina“ koje se, u organizaciji HSK-a, već šestu godinu odvijaju u sklopu ATP Croatia Opena. Istarska su vina „na slijepo“ ocjenjivali posjetitelji turnira na degustacijama (voditelj sommelier Emil Perdec uz moderatoricu Antoniju Mandić), na kojima su se, osim kušanja, imali prigodu upoznati se i s osnovama sommelierstva. Više od 200 zainteresiranih degustatora kušalo je, tako, petnaest vina istarskih vinara svrstanih u pet kategorija. Najbolje ocjene, po danima, dobili su: Franković za svježu malvaziju, Vina Laguna za odležanu malvaziju, Ivica Matošević za kupažu, Geržinić za svježi teran, a u kategoriji pjenušaca najbolje ocijenjen je Marino Markežić. Najveći postotak glasova, dobio je Franković za mladu malvaziju i time zaslužio titulu ovogodišnjeg pobjednika.

U sklopu turnira Plava Laguna Croatia Open Umag, zanimljivu degustaciju pod nazivom Istarska Vs. Austrijska vina održao je Suwi Zlatić najbolji sommelier Austrije, suradnik i veliki prijatelj HSK-a.

 

Završena skupština ASI-ja u Bordeauxu

Argentinac Andres Rosberg novi je predsjednik ASI-ja, međunarodne udruge sommeliera (Association de la Sommellerie Internationale), čiji je HSK član od 1994. godine. Tu je odluku u petak, 16. lipnja u Bordeauxu donijela skupština ASI-ja koju čine predsjednici 55 nacionalnih sommelierskih udruga. Osim A. Rosberga, za predsjednika ASI-ja kandidirao se i predstavnik  Francuske Serge Dubs, no, nakon 10-minutnog predstavljanja oba kandidata, skupština se opredijelila za Andresa Rosberga. Novi predsjednik ima mandat od tri godine a na novoj funkciji zamjenit će Japanca Shinya Tasakija, koji je predsjedavao ASI-jem  posljednjih šest godina. Osim predsjednika krovne sommelierske udruge izabrani su i potpredsjednici  po kontinentima pa je kao potpredsjednik  za Europu imenovan Belgijanac William Wouters. Skupština ASI-ja održava se jednom godišnje, najčešće u Bordeauxu a, za razliku od prethodnih godina kada se bila u sklopu Vinexpoa ove je godine održana uoči samog početka tog najvećeg svjetskog vinskog sajma, 16. i 17. lipnja,  i to u veličanstvenom zdanju vinskog muzeja Citè du Vin.  Osim izbora novog predsjednika, čelnici nacionalnih sommelierskih udruga informirani su o pripremama za naredna sommelierska takmičenja: William Wouters, predsjednik belgijske udruge sommeliera, izvjestio je o detaljima svjetskog prvenstva sommeliera koje će se 2019. održati u Belgiji a Cipranin George Kassianos najavio je kako će Cipar, kao domaćin, dočekati natjecatelje i goste prvenstva sommeliera Europe 2020. U redovno članstvo ASI-ja primjeni su Južna Afrika, Mauricijus i Crna Gora a u status promatrača: Dominikanska republika, Filipini i New Zeland. Na skupštini ASI-ja dodijeljene su i medjunarodne ASI diplome onim kandidatima koji su s uspjehom položili zahtjevan stručan ispit. Ove je godine medjunarodni ispit polagalo 58 kandidata iz 15 zemalja Europe, Azije, Južne Afrike i Australije. Medju kandidatima bio je i naš Mario Meštrović, član Hrvatskog sommelier kluba, koji se, zahvaljujući odličnim rezultatima, plasirao  medju 16 najboljih a time, osim diplome, zaslužio i  certifikat GOLD. Bravo Mario! Diplome je podijelio Giuseppe Vaccarini, predsjednik komisije za dodjelu ASI diploma. Do danas, HSK ima četiri sommeliera s međunarodnom ASI diplomom: Sinišu Lasana, Filipa Savića, Ivana Juga i, najnovijeg, Marija Meštrovića.
Sljedeća skupština ASI-ja održat će se 17. i 18 lipnja 2018. u Tbilisiju (Gruzija).