Select Page

Filip Savić u Kući fresaka u Draguću

Povijesni i pomorski muzej Istre, Kuća fresaka u Draguću i Općina Cerovlje, 21. studenog 2018. u 18:00 sati u Kući fresaka u Draguću organiziraju Feštu u čast Svetog Martina.

U sklopu manifestacije, prezentaciju s temom Povijest izrade vina u našim krajevima održati će naš član Filip Savić. Savić će govoriti i o starim načinima proizvodnje vina te što je vino značilo za život stanovnika Cerovljanštine u povijesti. Spomenut će se mogućnosti starinskih izrada vina u današnje vrijeme, analizirat vina podruma lokalnih vinara s etiketom – Matošević i Belaj, te dati pregršt savjeta manjim vinarima.

Vuk Vuletic najbolji sommelier Balkana

Na prvom balkanskom sommelierskom natjecanju, Balkan sommelier challenge, koje je od 9. do 11. studenog održano u beogradskom hotelu Hyatt Regency sudjelovalo je 17 sommeliera pristiglih iz devet zemalja jugoistočne Europe te Norveške i Švedske.
Hrvatsku su predstavljali Siniša Lasan i Marko Šram, prvo i drugoplasirani na prošlogodišnjem nacionalnom prvenstvu. Naši su predstavnici postigli ozbiljne rezultate, oba su ušli u polufinale, Lasan je po ukupnim bodovima bio šesti a Šram sedmi. U finalu je pobijedio 26-ogodišnji Beograđanin Vuk Vuletic, drugoplasirana je Rumunjka Julia Scavo koja živi i radi u Nizzi, inače treća na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu u Beču a trećeplasirani sommelier je Mađar Norbert Kovacs.

Ivan Jug- najbolji sommelier Hrvatske za 2018.

Sommelier Ivan Jug, zaposlen u restoranu Noel u Zagrebu proglašen je najboljim na 22. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, 22. i 23. listopada održano u lošinjskom hotelu Bellevue.

Ovogodišnje prvenstvo, održano pod pokroviteljstvom HTZ-a i uz podršku TZ Kvarnera, okupilo je 34 natjecatelja zaposlenih u restoranima i hotelima diljem Hrvatske. U finale, uz Ivana Juga, plasirali su se i Siniša Lasan iz dubrovačkog restorana Proto (osvojio drugo mjesto) te Goran Petrić iz zagrebačkog restorana Noel ( treće mjesto).

Nagrade finalistima uručili su Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, Krešimir Mikinac voditelj edukacije i Emil Perdec regionalni povjerenik Istre.

 

 

Istria Gourmet Festival

Obavještavamo sve naše članove da TZ Istarske županije, u sklopu Istria Gourmet Festivala, 30. listopada o.g. u hotelu Lone u Rovinju organizira okrugli stol na temu vinskog turizma. Gosti su vrhunski stručnjaci iz vinskog turizma koji će publici prenijeti njihova iskustva najbolje prakse u vinskom turizmu.Pored navedenog, na Festivalu će sudjelovati  gotovo 20 predavača vlasnika i glavnih kuhara u restoranima s Michelinovim zvjezdicama..

Detaljne informacije i cijene sudjelovanja na Festivalu možete doznati OVDJE.

Goran Petrić- najbolji sommelier kontinentalne Hrvatske 2018.

Jučer, 9. listopada, u hotelu Academia u Zagrebu, okončano je Prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske 2018. Na ovogodišnjem prvenstvu sudjelovalo je 9 natjecatelja. Finalisti natjecanja bili su: Goran Petrić iz restorana Noel- Zagreb, Predrag Čavić i Miljenko Čehulić iz restorana Agava- Zagreb od kojih je Goran Petrić osvojio najviše bodova i proglašen najboljim sommelierom kontinentalne Hrvatske u 2018.

Čestitamo!