Select Page

HSK na ovogodišnjem ATP turniru

I ove godine, HSK je imao je značajnu ulogu na 27. Konzum Croatia Openu, međunarodnom teniskom turniru održanom od 15. do 24.07. u Umagu. U srijedu, 20.07. predsjednik talijanske udruge profesionalnih sommeliera (ASPI) i autor 40-tak knjiga iz oblasti sommelierstva, gosp. Giuseppe Vaccarini održao je radionicu na temu grappe. Osim teoretskog dijela na radionici se degustiralo i šest grappa obitelji Rossi iz Vižinade. U subotu, 23.07. naša članica Daniela Kramarić održala je radionicu pod nazivom Istarska malvazija za četiri godišnja doba. Degustiralo se 18 malvazija različitih stilistika, godišta i s različitih položaja. I konačno, tradicionalne degustacije Skrivene čari istarskih vina, ove su godine održane po peti put pa je domaćin turnira Istraturist, tim povodom, izdao i posebnu brošuru. Na ovogodišnjim degustacijama za ATP vino 2016. proglašen je Klaudio Tomaz s vinom svježi teran.

Nagradu laureatu uručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

 

Predsjednica Republike uručila nagradu najboljem vinaru na degustacijama u organizaciji HSK-a

Predsjednica republike Kolinda Grabar- Kitarović uručila je nagradu Klaudiu Tomazu čiji je mladi teran proglašen ATP vinom 2016. Tim su svečanim činom, u nedjelju 24. srpnja, okončane vinske degustacije „Skrivene čari istarskih vina“ koje se, u organizaciji HSK-a, već petu godinu odvijaju u sklopu ATP KONZUM Croatia Opena. Istarska su vina „na slijepo“ ocjenjivali posjetitelji turnira na degustacijama (voditelj sommelier Emil Perdec uz moderatoricu Antoniju Mandić), na kojima su se, osim kušanja, imali prigodu upoznati se i s osnovama sommelierstva. Više od 200 zainteresiranih degustatora kušalo je, tako, petnaest vina istarskih vinara proizvedenih od autohtonih istarskih vinskih sorti: malvazije, terana i muškata. Najbolje ocjene, po danima, dobili su: Agrolaguna za mladu malvaziju, Marino Markežić za odležanu malvaziju, Klaudio Tomaz za mladi teran, Nikola Benvenuti za odležani teran, a u kategoriji muškata najbolje ocijenjen je Rino Prelac. Najveći postotak glasova, dobio je Klaudio Tomaz za mladi teran i time zaslužio titulu ovogodišnjeg pobjednika.

Austrijski sommelieri u posjetu Istri

Danas je u Istru doputovala grupa od 12 sommeliera članova Austrijskog Sommelier Kluba na čelu s gospođom Annemarie Foidl predsjednicom udruženja i Suadom Zlatićem najboljim austrijskim sommelierom. Austrijski će sommelieri u Istri boraviti dva dana, u sklopu stručne posjete obići će sljedeće vinarije: Kabola, Clai, Benvenuti i Agrolaguna. Završnu degustaciju održati će u umaškoj IT Istriji u kojoj će svoja vina predstaviti vinari: Degrassi, Coronica, Kozlović i Cuj. Domaćini austrijskim kolegama biti će Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK za Istru i Dragan Cinkopan. Značajnu pomoć ovom međunarodnom posjetu dale su tvrtke Istraturist, Maistra i Zigante tartufi. Zahvaljujemo!

 

Skupština ASI-ja

Jučer, 6. lipnja, u Beogradu je završena godišnja skupština ASI-ja (Association de la Sommellerie Internationale). Od najvažnijih novosti, za naše članove navodimo slijedeće: prihvaćene su izmjene Statuta ASI-ja; Kao datum polaganja ispita za ASI diplomu određen je 27.02.2017.; Natjecanje za najboljeg sommeliera Europe 2017. održati će se u Beču od 08. do 13. svibnja 2017. a  finale 11. svibnja 2017. u 18:00; U nadmetanju za domaćina natjecanja za najboljeg sommeliera svijeta, koje će se održati u 2019., Francuska je osvojila manji broj glasova a Belgija proglašena domaćinom  Svjetskog  prvenstva sommeliera 2019.; Jedinu kandidaturu, dosad, za domaćina Europskog prvenstva sommeliera u 2020. podnio je Cipar. O detaljima ovih i preostalih odluka ASI-ja obavještavati ćemo vas u narednim Novostima.

Svjetsko prvenstvo sommeliera 2016., Argentina- Mendoza

U organizaciji Argentinske udruge sommeliera i Svjetske udruge sommeliera ASI u Mendozi,  Argentini, u trajanju od 15. do 20. travnja,  organizirano je Svjetsko prvenstvo sommeliera 2016. Natjecao se 61 sommelier, iz 58 zemalja svijeta, a samo natjecanje okupilo je više od 500 vinskih profesionalaca: predsjednika, delegata i novinara iz cijelog svijeta. Hrvatsku je predstavljao Filip Savić , najbolji sommelier Hrvatske 2015. iz rovinjskog hotela Monte Mulini i plasirao se u četvrtfinale. Konkurencija je doista bila žestoka. A glavno pitanje je bilo: tko će naslijediti Paola Bassa, Svjetskog prvaka iz Tokija 2013.  Bilo je tu puno iznenađenja. U polufinale plasiralo se 15 sommeliera. Odlučivale su doista nijanse, ali nitko se nije usudio niti pomisliti da se Eric Zwiebel, predstavnik Velike Britanije ili genijalni Suvad Zlatić, prvak Austrije, Ambasador Šampanje i Svjetski prvak u sakeu, „naš“ Austrijanac, neće plasirati. U prvoj petnaestorici apsolutno su dominirali Skandinavci. A Latvijac, Poljak i Rus, bili su iznenađenje dana. U polufinale plasirale su se i sve 4 žene natjecateljice: Kanađanka, Argentinka, Irkinja i Finkinja.  Šveđanin Jon Arvid Rosengren, Francuskinja Julie Dupouy, kao predstavnica Irske i Francuz David Biraud ušli su u finale. I apsolutno briljirali na pozornici  Teatra de la Independencia u Mendozi. Ali samo Švedska ima svjetskog prvaka! Tridesetjednogodišnji Jon Arvid Rosengren uzeo je zlato! Fenomenalno i bez greške je kušao na slijepo na pozornici pred publikom. Jest da se finale odvijalo na kazališnim daskama, ali doista je bilo teatralno.

U prvoj disciplini kandidati su imali 8 minuta za servirati bocu Moet Chandona za trojicu i jedan vrlo suhi Martini. Svaka disciplina skrivala je i mnoge zamke. Na stageu se nalazilo čak 6 stolova s gostima! Morali su uz odabrana top vina sljubiti i odgovarajuća jela, a vidjeli su samo slide s etiketama vina. I to samo na minutu. Uz grand cru kavu trebalo je sljubiti vino ili liker i čokoladu. Zatim je trebalo dekantirati magnum crvenog vina, da li za to uzeti jedan ili dva dekantera, ali uz to servirati i jedan Sylvaner iz Frankena. Ma svaki detalj je trebalo detaljno objasniti. U 2 min i 30 sekundi trebalo je točno reći o kojim bijelim vinima je riječ u tri čaše i što dva vina imaju zajedničko. 3 min i 30 sek imali su kandidati za detaljno opisati 3 crvena vina. Uslijedila su još još 3 crvena vina, ali samo je trebalo reći točno reći ime vina, sortu, godište, proizvođača, regiju. Bilo je potrebno  iznimno detaljno opisati čašu jednog crvenog vina i zatim nagovoriti gosta da kupi sanduk uz objašnjenje zašto bi mu se investicija isplatila. Pa je uslijedilo 8 čaša sa destilatima….i njih je trebalo odgonetnuti.  Dobili su i čašu s jednim pićem. Trebalo ga je odgonetnuti i učiniti da gost padne u trans od ljepote. Zatim je trebalo ispraviti vinsku kartu, 8 slajdova pojavilo se na samo na 30 sekundi. Po tri vina, ali jedno s greškom. Još nije kraj. Trebalo je odgonetnuti i tko se ili što se nalazilo na fotografijama. Riječ je o poznatim vinskim ličnostima, vinskoj arhitekturi ili bolesti loze…Na kraju je trebalo rastočiti magnum Moet Rosea u 15 čaša, pazivši na vrijeme, rastočenu količinu, razinu u čašama… Doista iznimno zahtjevno i iscrpljujuće. Irkinji je za vrijeme silnih kušanja malo pala koncentracija, ali pokazala je nevjerojatno znanje, šarm i briljantno vladanje salom. Francuz nije igrao na šarm i strast, već stručnost i znanje, a Šveđanin ih je sve dobio na koncentraciji i maestralnom kušanju na slijepo!! Ne zaboravimo da sommelier dobije samo čašu vina u ruku, a cijeli vinski svijet mu je na dlanu. Pa ti pogađaj!!! Pripreme za Evropsko prvenstvo u Beču u svibnju 2017. već su počele. Sommelieri treniraju teoriju, servis i slijepa kušanja minimalno 4 sata dnevno, apsolutno svakodnevno. Tri mjeseca pred nastup čak i 6 sati dnevno. Uz nekoliko trenera i ozbiljne sponzore. Možda Skandinavci nemaju vinograde, ali snažno i stabilno vinsko tržište diglo ih je u, do pred desetak godina, doista nezamislive vinske visine. Apsolutno zasluženo. Živjeli!

Daniela Kramarić

 

Saša Krajinović, iz Valamar Riviere, pobjednik 5. prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2016.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2016., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije, završeno je jučer, 11. travnja u Zajednici Talijana Brtonigla u Brtonigli. Domaćin natjecanja bila je Turistička zajednica Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla, a sponzori su: Agrolaguna Poreč, Jamnica d.d., Aura proizvodi, pršutarna Dujmović, te vinari iz Brtonigle.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 25 natjecatelja iz hotelskih kuća: ‘Maistre’ iz Rovinja, ‘Valamar Riviere’ iz Poreča, ‘Lagune Novigrad’ iz Novigrada, ‘Istraturista’ iz Umaga, ‘Arenaturista’ iz Pule, ‘Plave lagune’ iz Poreča,  ‘Jadranke’  iz Malog Lošinja, ‘Liburnije Riviera Hotela’  iz Opatije te ‘Ville Ariston’ iz Opatije i hotela ‘La Grise’ iz Bala.

U polufinale plasiralo se 12 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u Zajednici Talijana Brtonigla, nadmetali su se Saša Krajinović, predstavnik Valamar Riviere, Saša Majstorović, predstavnik Jadranka hotela, te Tomislav Sokač, predstavnik Istraturista.

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, ispravaku vinske liste, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, pogađanje ‘’na slijepo’’ malvazije sa 4 zemlje te istakanje magnuma.

Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru a samo natjecanje koordinirao je i vodio dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Saša Krajinović, 2. Saša Majstorović i 3. Tomislav Sokač

Nagrade najboljima uručili su  Franko Lukež, predsjednik HSK-a i u ime domaćina Michelle Babić TZ općine Brtonigla