Select Page

Predsjednik Ivo Josipović uručio nagradu pobjedniku šestodnevnih vođenih degustacija Skrivene čari malvazije i terana

umag-atp-2012-178_0 umag-atp-2012-173_0 umag-atp-2012-164

Vinske degustacije Skrivene čari malvazije i terana na 23. ATP Vegeta Croatia Open u Umagu, u organizaciji HSK-a i Vinistre, završile su svečanom dodjelom nagrade za najbolje vino turnira. Predsjednik Ivo Josipović uručio je nagradu Morenu Coronici, istarskom vinaru čije je vino skupilo najveći broj glasova amaterskih kušača. Istarska su vina  „na slijepo“ ocjenjivali posjetitelji turnira tijekom degustacija na kojima su imali prigodu upoznati se s osnovama sommelierstva a koje je vodila sommelierka Lucija Matijević. Svaka je degustacija imala posebnu temu: Pobjednici Svijeta malvazija 2010.-2012., Drugo lice malvazije, Mlade malvazije, Malvazija u kupažama, Mlade snage Istre i Odležali teran.

Kratki video o svečanoj dodjeli i atmosferi na turniru možete pogledati ovdje.

Predavanje dr. sc. Donatelle Verbanac ”Voda, čaj, kava i čokolada”

Dr. sc. Donatella Verbanac, biokemičarka koja se dugo bavi i prehranom, održat će predavanje 10. ožujka u hotelu Diamant, Poreč, od 12.00 do 16.00 sati s temom ”Voda, čaj, kava i čokolada”.

VODA

Kada želimo odgovoriti na pitanje o tome koja je nutritivna komponenta primarna, često griješimo u odgovorima. To nisu ni proteini, ugljikohidrati, masti,  minerali, a niti vitamini, već je to VODA.

Iako nema kalorija i ne osigurava ni najmanju količinu tvari za energetski rad, voda je medij u kojem se i pomoću kojeg se, u našem organizmu odvija život. Kakvu vodu piti? Koje vrste vode imamo? Kakva je veza vode i vina, te odgovore na neka druga pitanja u vezi raznih voda koje nam stoje na raspolaganju, dobiti ćete tijekom predavanja.

ČAJ

Zapisi govore da je postojanje biljke čajevac zabilježeno još prije 5000 godina. Postoje brojne priče o podrijetlu i otkriću čaja kao napitka. Važno je napomenuti da su sve vrste čaja  vrijedne i da kod svih postoji blagotvorno dokazani učinci za zdravlje čovjeka. Bez obzira koju vrstu “klasičnog” čaja pijemo, zeleni, crni ili oolong ili je to neki biljni čaj, važno je da je sirovina vrhunska. Kako kombinirati čaj i hranu, ali i ostala pića pokušat ćemo saznati tijekom predavanja.

KAVA

Za mnoge osobe prva jutarnja šalica kave predstavlja pravu, malu životnu radost. Upitate li ih zašto je to tako, reći će vam da kava na njih djeluje poticajno, olakšava svakodnevni početak rada, zataškava umor kao i sve teškoće i brige. Tipični odgovor koji opisuje djelovanje jednog stimulansa! Kava kao stimulans ne uzrokuje ovisnost u klasičnom smislu riječi, ali se čovjek vrlo lako navikne na taj napitak. O vrstama kave i njihovom odnosu prema namirnicama i jelima, govorit ćemo u ovom dijelu predavanja.

ČOKOLADA

Sama pomisao na čokoladu izaziva osjećaj ugode, a priča o njoj stara je više tisuća godina. Maje su prvi kultivirali kakaovac prije 2600 godina. Od zrna kakaovca, prženog kukuruza, vode, čilija i drugih začina spravljali su gorki napitak chocolatl. Zrna kakaovca rabila su se kao i novac, a oduvijek su bila pojam za „predmet želje“. Vrste čokolade i njihov odnos s vinom, hranom i namirnicama općenito predstaviti će se u ovom zadnjem dijelu predavanja.

Predavanje organizira HSK za svoje članove, a ulaz je slobodan i ostalim zainteresiranima.

Predavanje s istom temom bit će održano i u Zagrebu koncem svibnja.

Potvrdu dolaska možete uputiti na mail info@sommelier.hr.

Dodijeljene diplome prvoj generaciji HSK i izabran novi predsjednik

U subotu 21. siječnja 2012. godine su u rovinjskom hotelu Park dodijeljene diplome prvim sommelierima koji su po programu Hrvatskog sommelierskog kluba završili tečaj prve, druge i treće razine te položili završni ispit. Prva je to generacija sommeliera koji su završili edukaciju pri Hrvatskom sommelierskom klubu, koji je član međunarodne asocijacije sommeliera. Diplome su dobili: Karin Rupena Perdec, Emil Perdec, Filip Savić, Mario Meštrović, Lucija Matijević i Denis Peteani.

Održana je i izvanredna skupština HSK-a na kojoj je prihvaćena ostavka dosadašnjeg predsjednika Veljka Ostojića, koji zbog imenovanja ministrom turizma više nije u mogućnosti obnašati funkciju predsjednika. Za novog predsjednika izabran je Franko Lukež, dosadašnji izvršni direktor HSK-a.

– Nastavit ću s aktivnostima Hrvatskog sommelierskog kluba, koji je osnovan 1994. godine. Gospodin Ostojić je u prethodna dva mandata doveo klub na visoku razinu, a ja ću nastaviti u tom smjeru. Nastavit ćemo s edukacijom članova i radionicama. Osim redovnih tečajeva prve, druge i treće razine za sommeliere u cilju njegovanja kulture stola HSK će pokrenuti i nove specijalizirane tečajeve pa su tako u pripremi radionice o kavi, čaju, mineralnoj vodi i čokoladi.

“Budući da je potražnja sve veća, uz vino proširujemo priču”, objasnio je Lukež te je najavio aktivnosti i tečajeve HSK-a u Istri, Zagrebu, Slavoniji i Dalmaciji.

Izvanredna skupština HSK-a i dodjela diploma polaznicima sommelierskog tečaja 3. razine

Na temelju članka 16. Statuta HSK-a, Izvršni odbor saziva Izvanrednu skupštinu koja će se održati 21. siječnja 2012. u Rovinju, hotel Park s početkom u 11.00 sati.  Točka dnevnog reda je izbor novog predsjednika HSK-a.

Prije početka Izvanredne skupštine, Predsjednik HSK-a uručiti će diplome polaznicima sommelierskog tečaja 3. razine, a to su:

1. Karin Rupena Perdec

2. Filip Savić

3. Mario Meštrović

4. Lucija Matijević

5. Denis Peteani

6. Emil Perdec

Hvala Vam što čitate naše Novosti. Ukoliko imate bilo kakav komentar, ideju, novi prijedlog ili sugestiju, pošaljite ga na adresu: info@sommelier.hr

Vaš HSK

 

 

Komentar polaznika na tečaj 3. razine za sommeliere

U povodu netom završenog sommelierskog tečaja treće razine pristigao nam je zanimljiv komentar jednog od polaznika, kojeg vam, uz neznatna skraćenja i uz njegovu privolu prenosimo:

III razina

Voditelj i predavači: Sergij Cesar, dr Donatella Verbanac, dr Romano Božac i prof Robert Perić

Vrhunac jedne vrlo ugodne i lijepe, višegodišnje, naprijed spomenute priče u svakom pogledu.
Prethodno pitanje koje sam si postavljao, kao vjerojatno i drugi, da li je nama potrebna „širina i dubina“ medicinske biokemije, mikrobiologije i prehrambene tehnologije, međutim, poslije prezentacija briljantnih odabranih predavača koji su nas vrlo ozbiljno shvatili i izuzetno se angažirali, na dodatnoj „širini i dubini“ smo inzistirali mi polaznici tečaja svojim pitanjima, što mi se čini da su i oni prihvatili sa simpatijom, i kao priznanje. Takvim pristupom ne samo da su nam dali informaciju da se nešto bitno događa, nego nas doveli do toga da shvatimo zašto se to događa, što omogućava daljnje logično zaključivanje.
Postupnost na kojoj je od prvog dana tečaja inzistirao Voditelj na temama uparivanja hrane i vina, „sprječavao“ prenagle skokove i prerane zaključke, prakticirao širenja teme korak po korak, od jednostavnijeg ka složenijem, a nadasve dvosmjerna i višesmjerna komunikacija koju nam je „nametnuo“, mislim da su omogućili da kao pojedinci i grupa i sami osjetimo kako se priča širi, kako je svjetlo u prostoriji pojačava i kako slika postaje sve kompletnija i ljepša.

Konačni rezultat i zaključak: samospoznaja o tome koliko zapravo puno znam, a koliko još puno više ne znam. Spoznaja o postojanju prekrasnog, beskrajnog svijeta vina, ali i paralelnog, jednako tako lijepog, beskrajnog i zanimljivog svijeta gastronomije. Hvala Vam lijepo na svim prelijepim doživljajima i spoznajama koje ste nam omogućili.

S poštovanjem. Prof.mr. Dalibor Ferenčak