Select Page

Točno pedeset godina je prošlo od kada je Svjetska udruga sommeliera organizirala prvo prvenstvo za Najboljeg sommeliera svijeta u Briselu 1969. godine. I točno nakon pedeset godina vratili smo se u Belgiju, preciznije u Antverpen, kako bismo obilježili tu našu važnu godišnjicu. U međuvremenu smo enormno narasli. Naša obitelj, ASI obitelj, čiji je i HSK član, broji 40 000 vrhunskih profesionalaca, od čega ih je čak 16 000 u Japanu.

Za najboljeg sommeliera svijeta natjecalo se 66 kandidata, naš Ivan Jug je ostvario je zapažen nastup, kako profesionalno, tako i kao omiljeni sommelier u društvu, no nažalost nije izborio polufinale u koje se plasiralo 19 kandidata, a najbolji od najboljih su: 1. Marc Almert iz Njemačke, 2. Nina Hojgaard Jensen iz Danske, 3. Raimonds Tomsons iz Latvije.

Mjesto idućeg održavanja svjetskog prvenstva odredit će se na Skupštini Svjetske udruge u listopadu ove godine, ali 2020. će se održati Evropsko prvenstvo na Cipru.

Belgija nam je bila izniman domaćin, Antwerpen je predivan, bogat grad, treća luka svijeta, ali i središte svjetske trgovine dijamantima. Samo nam je vrijeme nažalost bilo hladno, vjetrovito i kišno. Mi smo doputovali avionom iz Zagreba u Brisel. Šalili smo se cijelo vrijeme leta, slijetanje nam je bilo „uzburkano“, Sjevernu Belgiju je pogodila jedna od jačih oluja, vlakovi nisu vozili, vjetar je dizao krovove, čak je bilo i poginulih…. Ludnica! Ništa nas nije moglo omesti! Kandidatima je bilo iznimno naporno, pokazali su nevjerojatnu razinu znanja, zalaganja, predanosti, ali i kolegijalnosti i suradnje.

Mislim da su ovo prvenstvo snažno obilježili Master Classovi i vrhunski sponzori. Legendarna su bila kušanja, Torres, Perrin, Graham’s, Malartic Lagraviere, La Mission-Haut Brion, te austrijskih vina, koja ću pamtiti cijeli život.

Samo finale je bilo filmsko, u impresivnoj dvorani Elizabeth Centra. Preko tisuću gledatelja pratilo je iznimno napeto finale uživo, ali Marc je upravo briljirao. Pri dekantiranju Vega Sicilie za 8 gostiju za stolom, sve je odradio savršeno, a  mlađoj gospođi je natočio prije nego li starijoj, što se smatra apsolutno ispravnim, jer nijedna dama se ne voli osjećati najstarijom za stolom. Suci su zahtijevali Sauternes sa ledom, a jedno od 4 vina na slijepom kušanju u finalu, bila je i Kabolina Malvazija Amfora.

Dobro je to naš Franko odigrao!

S velikom tugom oprostili smo se od nedavno preminulog Gerard Basset-a, dosadašnjeg predsjednika Tehničke komisije ASI-ja, Svjetskog i Evropskog prvaka, najvećeg od najvećih…

Marc Almert novo je lice Svjetske udruge sommeliera, vrhunski profesionalac, znalac, skroman, fin i elegantan, pravo nadahnuće za sve mlade sommeliere svijeta da ustraju u svom pozivu.

Iskrene čestitke Šampionu!!!!

Daniela Kramarić

Selfi s predsjednikom ASI-ja Andrés Rosbergom