Select Page

Dr. sc. Donatella Verbanac, biokemičarka koja se dugo bavi i prehranom, održat će predavanje 10. ožujka u hotelu Diamant, Poreč, od 12.00 do 16.00 sati s temom ”Voda, čaj, kava i čokolada”.

VODA

Kada želimo odgovoriti na pitanje o tome koja je nutritivna komponenta primarna, često griješimo u odgovorima. To nisu ni proteini, ugljikohidrati, masti,  minerali, a niti vitamini, već je to VODA.

Iako nema kalorija i ne osigurava ni najmanju količinu tvari za energetski rad, voda je medij u kojem se i pomoću kojeg se, u našem organizmu odvija život. Kakvu vodu piti? Koje vrste vode imamo? Kakva je veza vode i vina, te odgovore na neka druga pitanja u vezi raznih voda koje nam stoje na raspolaganju, dobiti ćete tijekom predavanja.

ČAJ

Zapisi govore da je postojanje biljke čajevac zabilježeno još prije 5000 godina. Postoje brojne priče o podrijetlu i otkriću čaja kao napitka. Važno je napomenuti da su sve vrste čaja  vrijedne i da kod svih postoji blagotvorno dokazani učinci za zdravlje čovjeka. Bez obzira koju vrstu “klasičnog” čaja pijemo, zeleni, crni ili oolong ili je to neki biljni čaj, važno je da je sirovina vrhunska. Kako kombinirati čaj i hranu, ali i ostala pića pokušat ćemo saznati tijekom predavanja.

KAVA

Za mnoge osobe prva jutarnja šalica kave predstavlja pravu, malu životnu radost. Upitate li ih zašto je to tako, reći će vam da kava na njih djeluje poticajno, olakšava svakodnevni početak rada, zataškava umor kao i sve teškoće i brige. Tipični odgovor koji opisuje djelovanje jednog stimulansa! Kava kao stimulans ne uzrokuje ovisnost u klasičnom smislu riječi, ali se čovjek vrlo lako navikne na taj napitak. O vrstama kave i njihovom odnosu prema namirnicama i jelima, govorit ćemo u ovom dijelu predavanja.

ČOKOLADA

Sama pomisao na čokoladu izaziva osjećaj ugode, a priča o njoj stara je više tisuća godina. Maje su prvi kultivirali kakaovac prije 2600 godina. Od zrna kakaovca, prženog kukuruza, vode, čilija i drugih začina spravljali su gorki napitak chocolatl. Zrna kakaovca rabila su se kao i novac, a oduvijek su bila pojam za „predmet želje“. Vrste čokolade i njihov odnos s vinom, hranom i namirnicama općenito predstaviti će se u ovom zadnjem dijelu predavanja.

Predavanje organizira HSK za svoje članove, a ulaz je slobodan i ostalim zainteresiranima.

Predavanje s istom temom bit će održano i u Zagrebu koncem svibnja.

Potvrdu dolaska možete uputiti na mail info@sommelier.hr.