Select Page

U spektakularnoj završnici natjecanja za najboljeg sommeliera svijeta – ASI Contest for Best Sommelier of the World, koja je u petak, 15. ožujka, pred više od 1.100 gledatelja, okončana u Elisabeth centru u Antwerpenu (Belgija), pobijedio je Nijemac Marc Almert, drugoplasirana je Dankinja Nina Højgaard Jensen ( rođ. 1993.), iz restorana Kong Hans Kælder u Kopenhagenu a treće je mjesto osvojio Latvijac Raimonds Tomsons (rođ. 1980.), sommelier i direktor restorana Vincents u Rigi.

Kao kuriozitet ovogodišnjeg svjetskog prvenstva ističemo da se među četiri vina za identifikaciju u finalu našla i Kabolina Malvazija Amfora.

Rekordan broj od 66 natjecatelja, 63 nacionalna i tri kontinentalna prvaka, od 11. do 15. ožujka međusobno su se nadmetali za titulu najboljeg svjetskog sommeliera, koju je do sada nosio 29 -godišnji Šveđanin Arvid Rosengren. Na prvenstvu sommeliera sudjelovao je i naš predstavnik Ivan Jug, iz zagrebačkog Noela i postigao zavidan uspjeh.

Organizator svjetskog natjecanja sommeliera je A.S.I (The Association de la Sommellerie Internationale) uz logističku potporu domaćina – Guilde des Sommeliers de Belgique.

Pobjednik će titulu najboljeg svjetskog sommeliera nositi iduće tri godine.