Select Page

Prvo međunarodno ocjenjivanje sljubljivanja kulina i vina,“WineOS Trophy“ održano je u ponedjeljak, 20. studenog u Osijeku. Ovo je prvi događaj u sklopu četvrtog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS koje organizira Vinko Ručević, povjerenik HSK-a za Slavoniju.

Ocjenjivački sud činili su naši članovi Franjo Francem kao predsjednik, Mario Meštrović i Darko Lugarić te Borislav Miličević s Tehnološkog fakulteta u Osijeku, eno gastro novinar iz Mađarske Zoltan Gyorffy i gastro bloger iz Srbije Nenad Andrić.

Ovom prilikom predmet ocjenjivanja nije bilo samo vino ili samo kulin nego ukupni dojam sljubljivanja dobiven međuodnosom ova dva proizvoda.

Za ocjenjivanje je odabran kulin koji je ocijenjen kao najbolji na redovnom, već tradicionalnom, ocjenjivanju kulina pri HGK Županijskoj komori Osijek, dok su vina odabrana unutar sorti graševina i frankovka sa podregija Slavonija i Podunavlje. Na ocjenjivanje je prispjelo 40 uzoraka vina.

Stečena iskustva su dragocjena zbog niza vrlo interesantnih kombinacija a mogu se svesti na slijedeće:

Visoka razina kvalitete ne garantira i visoku kvalitetu sljubljivanja-bilo je niz sjajnih vina ali ukupan rezultat je znao biti vrlo prosječan.

Načelno, frankovka je polučila nešto bolje rezultate.

Najbolje rezultate dala su strukturna, bogata vina, do polusuha ali s naglašenom osobnošću. Sama pripadnost ovoj kategoriji vina ne garantira i dobro sljubljivanje! Nema unaprijed očekivanog rezultata. Rezultati najboljih sljubljivanja bit će objavljeni na gala večeri uoči samog festivala Wine OS, 30. studenog.

F.F.