Select Page

Sommelier zagrebačkog Bistro Apetita, Ivan Jug, proglašen je najboljim sommelierom kontinentalnih regija Hrvatske za 2012. godinu nakon što je tijekom cjelodnevnih natjecanja na prvenstvu u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) prikazao sveobuhvatno vladanje vještinama struke. Kontinentalno prvenstvo sommeliera održano je u Hotelu International uz prisustvo devet sommeliera i niza uglednika iz svijeta ugostiteljstva, obrazovanja i struke. Jug je u večernjem finalu snage odmjerio s kolegama Sinišom Lasanom (sommelier Bistro Karla) i Markom Šramom, koji su natjecanje završili drugi, odnosno treći. Održano pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba, prvenstvo uvod je u 16. Prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje će se u Zagrebu održati 19. i 20. studenog.

Tijekom cjelodnevnih natjecanja u sklopu Kontinentalnog prvenstva sommeliera, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih termina. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu u znanjima iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja vina te odnošenja s gostima.

Tri najbolja dnevna natjecatelja u finalu su se okušala u specifičnim vještinama – posluživanju stola za dvije osobe, slijepom kušanju vina, ispravljanju vinske karte, pravilnom točenju velike butelje vina, ali i poznavanju stranih jezika u komunikaciji s gostom. Žiri finalnog natjecanja činili su Franjo Francem, dopredsjednik HSK, Zvonimir Koprivnjak, član HSK, te Klaudio Jurčić, peterostruki pobjednik nacionalnih sommelier natjecanja.

U govoru prilikom uručenja priznanja najboljima, predsjednik HSK, Franko Lukež, istaknuo je kako je Hrvatski sommelier klub ove godine održao 11 tečajeva kroz koje je prošlo više od 200 kandidata. “Hrvatska se opredijelila za visoki turizam. U tom usmjerenju nema mjesta za prosječne, već samo za vrhunske sommeliere. Naš rad je jedan od doprinosa razvoja struke i turizma naše zemlje općenito, ” izjavio je Lukež.

Čestitajući svim natjecateljima, predsjednik Udruge hrvatskih restoratera, Miroslav Folnegović, istaknuo je kako je uloga Hrvatskog sommelier kluba među ključnima za razvoj ugostiteljstva u Hrvatskoj. “Radite sjajan posao. Želim vam da na sljedećem natjecanju vaše vještine vidi što veći broj ugostitelja te da vaša znanja i u svakodnevnoj praksi prihvate kao neizostavan dio restoranske ponude“, zaključio je Folnegović.

S Folnegovićem se složio i Aleksandar Asanović, profesor Ugostiteljsko turističkog učilišta Zagreb. “Moramo svi zajedno raditi na podizanju kulture stola i širenju vinske kulture. Vina se u gastronomiji danas malo piju, a Hrvatska je ipak vinska zemlja!“, upozorio je Asanović.

HSK je ove godine prvi put krenuo u organizaciju regionalnih prvenstava, prvo od kojih je – Prvenstvo sommeliera Istre – u travnju održano u Brtonigli. Potpredsjednik HSK, Franjo Francem, sinoćnje je natjecanje zaključio tvrdnjom da se sommelierstvo intenzivnije mora razvijati i izvan Zagreba. “Vrlo ste uspješno počeli reanimirati jedno područje koje je dosad bilo gotovo mrtvo. Ovo je bila sjajna priprema pred Nacionalno prvenstvo kasnije ovog mjeseca, poticaj za daljnji rad na kontinentu te animiranje sommeliera izvan Zagreba da usavrše svoje vještine,” izjavio je Francem.

Prvenstvo sommeliera Hrvatske, u svom šesnaestom izdanju, održat će se 19. i 20. studenog, također u Hotelu International. Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, ono će okupiti ponajbolje poznavatelje pića iz svih hrvatskih regija. U želji da struku što više otvori prema javnosti, HSK je odlučio finalno natjecanje prvenstva otvoriti publici.

Kontinentalno prvenstvo sommeliera poduprli su: Jamnica d.d., Agrokor vina, Bolfan vinski vrh, Krauthaker, Badel 1862. te vinoteke Dobra vina i VinoTrade.