U mnogim je kulturama osoba koja je posluživala božansko piće, vino, bila obavijena mističnim velom. Stručnjak za vino mogao je osjetiti mirise i okuse koje drugi ne mogu, te su ga zbog toga smatrali tajnovitim i nadnaravnih sposobnosti. Korijen riječi sommelier potječe od somme/sommier, od provansalskog saumalier, a označava osobu koja se brinula o životinjama za vuču, odnosno govedima koja su vukla kola s hranom i pićem. S vremenom se značenje proširilo na slugu zaduženog za postavljanje stola te posluživanje hrane i pića tijekom glavnih obroka.
Zanimanje sommelier kakvo mi poznajemo, rođeno je u XIX. stoljeću otvaranjem restorana i hotela velikih kapaciteta. Do 60-ih i 70-ih godina to je zanimanje bivalo sve značajnije, da bi potom i ono osjetilo ekonomsku krizu, a nakon nje u mnogim zemljama ponovno procvjetalo.
Uloga profesionalnog sommeliera danas je potpuno drugačija i sve je značajnija. Iako je sommelier mnogo godina bio osoba koja je ponajprije savršeno trebala poznavati vina i znati ih posluživati, danas se od sommeliera očekuje široki spektar znanja i sposobnosti. Svijet vina ostaje i dalje najprivlačniji dio ovoga posla, u kojemu sommelier može slobodno izraziti svoju profesionalnu kompetenciju i svoje vrline.
Nadamo se da smo Vam kroz rad i različite aktivnosti kluba pomogli da steknete nova znanja, upoznate nove ljude, istražite nove krajeve i kušate brojna vina.
Očekujemo Vas na svim našim susretima, iščekujemo Vaše prijedloge
i želimo da budete aktivni u radu udruge!
Živjeli!
Veljko Ostojić,
predsjednik Hrvatskog sommelier kluba
potpuno ste u pravu, samo se to rijetko provodi u praksi. govorim o podunavlju(vukovar) gdje bi konobar trebao uz vino ovog kraja preporučiti jelo, ili uz jelo određeno vino. o čašama ili aperitivnim i specijalnim vinima da ine govorimo. ako pokažete da nešto znate o tome samo možete biti ismijani. ista je situacija i u ugost. školama o posluživanju i tretiranju vina,, a govorimo o zanimanju budućnosti. ali mi se ne predajemo neznanju, pa smo osnovali udrugu o jelima i vinima ovoga kraja. u udruzi imamo kvalitetne ljude sa fakultetskom diplomom i usto su natkonobari. vas molimo da nam pomognete znanjem i tečajevima za somelijere jer osnovna zadaća udruge je širenje znanja o vinima i jelima ovoga kraja. isto tako smo povezani sa kuharskom udrugom oko edukacije o jelima. držimo se one narodne “n e u k čovjek nikoga nije naučio ničemu, već je napravio još jednog neukog” a mi to ne želimo biti. lijepi pozdravi iz vukovara.