Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Lone, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2013. godinu.
17. prvenstvo sommeliera Hrvatske 2013. održano je 25. i 26 studenog, u rovinjskom hotelu Lone pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i uz potporu TZ Istarske županije, a domaćin je bila Maistra. U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, prvenstvo je tijekom dva dana okupilo 26 natjecatelja iz cijele Hrvatske:
Ivan Jug, Bistro Apetit – Zagreb
Mario Meštrović, restoran Monami – Zagreb
Siniša Lasan, restoran Trilogija – Zagreb
Darko Lugarić, restoran Agava – Zagreb
Predrag Čavić, restoran Agava – Zagreb
Marko Šram, Celebrity Cruises-Miami
Darjan Zelić, Liburnia hoteli – Opatija
Antonio Voraček, Liburnia hoteli – Opatija
Tomislav Sokač, Hotel Melia Coral-Istraturist d.d.Umag
Denis Peteani, hotel Flanona – Plomin
Đanantonio Bošnjak, restoran Riva – Plomin
Paško Ujaković, konoba-vinoteka Pelegrini, Šibenik
Branimir Vukšić, konoba-vinoteka Pelegrini, Šibenik
Ivan Dušić, restoran Zigante – Livade
Vedran Veg, Arenaturist Pula
Edi Brčić, Riviera Adria – Poreč
Ivan Sopić, Riviera Adria – Poreč
Saša Krajinović, Riviera Adria – Poreč
Marck Čorić, Riviera Adria – Poreč
Deni Sinković, Villa Annette – Rabac
Ivo Zgrablić, Maistra-hotel Eden – Rovinj
Filip Savić, Maistra-hotel Lone – Rovinj
Stefano Mužina, Maistra-hotel Monte Mulini – Rovinj
Fabijan Šantić, konoba Kantinon – Rovinj
Ivan Vrdoljak, Maistra-hotel Monte Mulini – Rovinj
Martina Omeragić, Maistra-hotel Park – Rovinj
Uz Savića, u finalu su se natjecali Ivan Jug, sommelier zagrebačkog restorana Bistro Apetit, te Siniša Lasan, sommelier zagrebačkog restorana Trilogija. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, poput slijepog prepoznavanja pića, njihovog serviranja, ispravljanja vinske karte i komunikacije s gostima. Filip Savić će za nagradu posjetiti i kušati vina u podrumima najveće svjetske šampanjske kuće Moet&Chandon u francuskoj regiji Champagne. Finalu prvenstva nazočili su ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske, Darko Lorencin – ujedno i pokrovitelj prvenstva – čelnici Slovenske udruge sommeliera Ivan Peršolja i Davorin Škarabot, Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre, i Željko Kukurin, predsjednik uprave Istraturista.
Tijekom dvodnevnih natjecanja, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja i dekantiranja vina, otvaranje pjenušca, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića te ispravno ophođenje s gostima restorana.
Žiri finalnog natjecanja činili su počasni predsjednik Ninoslav Dusper, dopredsjednik HSK, Franjo Francem, regionalni povjerenik za Kvarner i otoke Daniela Kramarić, regionalni povjerenik za Sjeverozapadnu Hrvatsku, Milivoj Kossi, podpredsjednik Slovenskog udruženja sommelira Davorin Škarabot, Robert Radešić, Željko Bročilović – Carlos, Klaudio Jurčić, Dragan Ružić, Branko Muždeka, i Zvonimir Štimac. Voditelji natjecanja bili su Sandi Paris, voditelj edukacije HSK, i Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK za Istru. Moderator bio je Ronald Braus.
Sponzori natjecanja su: Miva, Moet&Chandon , Agrolaguna d.d., Misal, OTPbanka, Jamnica d.d., Vino trade d.o.o., Radin R Grand Gourmet, Petković d.o.o., Vinistra, Badel 1862, Trapan, Dobra vina d.o.o., Bolfan vinski vrh, Rossi, Aura, vinari Rovinja, i drugi.
Kao jedna od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, Maistra posljednjih godina ulaže značajna sredstva i napore u podizanju svog cjelokupnog turističkog proizvoda i same destinacije, što podrazumijeva i razvoj suvremene eno-gastronomske ponude. Jedan od načina za ostvarenje tog cilja je svakako i kvalitetna suradnja s Hrvatskim sommelier klubom koju potvrđuje i podatak da je u posljednje četiri godine 30 Maistrinih djelatnika prošlo neku od razine tečaja za sommeliera te već niz godina ostvaruju izvrsne rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima.