Select Page

Dragan Ružić, sommelier rovinjskog hotela Monte Mulini, pobjednik je 16. Prvenstva sommeliera Hrvatske, održanog u zagrebačkom Hotelu International. U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK), prvenstvo je tijekom dva dana okupilo 23 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Uz Ružića, u finalu su se natjecali Ivo Zgrablić, sommelier rovinjskog hotela Lone, te Siniša Lasan, sommelier zagrebačkog Bistro Karla. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, poput slijepog prepoznavanja pića, njihovog serviranja, ispravljanja vinske karte i komunikacije s gostima. Ružić će za nagradu posjetiti i kušati vina u podrumima najveće svjetske šampanjerije, Moet&Chandon, u francuskoj regiji Champagne. Finalu prvenstva nazočili su ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske, Veljko Ostojić – ujedno i pokrovitelj prvenstva – Denis Ivošević, predsjednik Turističke zajednice Istre, Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre, i Željko Kukurin, predsjednik uprave Istraturista.

Ružić je na nacionalno prvenstvo stigao kao pobjednik Regionalnog prvenstva Istre održanog u ožujku ove godine. Tijekom dvodnevnog natjecanja, kandidati su skupljali bodove i u teoretskim zadacima, poput poznavanja vinskih regija i osnovnih karakteristika vina. Od 23 sommeliera, njih 14 došlo je iz Istre, šestero iz Zagreba i okolice, troje iz Slavonije te jedan iz Dalmacije. Deset sommeliera djelatnici su turističke tvrtke Maistra, dvoje Istraturista, a po jedan iz Rivijere Poreč, Hotela International i Jadranka hoteli. Drugi natjecatelji sommelieri su u hrvatskim restoranima i konobama.

Razina znanja koja se danas može naučiti za vrijeme tečajeva HSK ne samo da je na razini susjednih zemalja, već vjerujem da se približavamo i svjetskom vrhu. Sve što HSK radi je nešto što hrvatski turizam treba cijeniti jer na ovim natjecanjima pokazujete poznavanje vrhunske gastronomije. Sve to nam je i velika čast,“ izjavio je u obraćanju tijekom finala ministar turizma Republike Hrvatske i bivši predsjednik HSK, Veljko Ostojić.

Niz okupljenih stručnjaka sommelierskog i ugostiteljskog usmjerenja tijekom prvenstva je izmijenio iskustva u primjeni ove profesije. Zaključeno je kako je ona nezamjenjiv dio sveobuhvatne turističke ponude. “Hrvatska se opredijelila za visoki turizam. U tom usmjerenju nema mjesta za prosječne, već samo za vrhunske sommeliere. Naš rad je jedan od doprinosa razvoja struke i turizma naše zemlje općenito, ” izjavio je predsjednik HSK, Franko Lukež.

Uvod u Prvenstvo sommeliera Hrvatske bilo je Kontinentalno prvenstvo sommeliera, održano početkom studenog, tijekom kojeg je titulu najboljeg odnio Ivan Jug, sommelier zagrebačkog Bistro Apetita.

Šesnaesto Prvenstvo sommeliera Hrvatske i Kontinentalnog prvenstvo sommeliera poduprli su: Turistička zajednica Grada Zagreba, Miva, Moet&Chandon, Jamnica d.d., Dukat, RadinR, Lavazza, Agrokor vina, Bolfan Vinski vrh, Krauthaker, Badel 1862., Camelot, Dobra vina, Vino.hr, VinoTrade, Tomac, Trapan i Petković.