Select Page

Kušanje istarskih malvazija starih četiri godine održano je u Zagrebu u organizaciji Vinistre i Hrvatskog sommelier kluba na radionici pod nazivom “Degustacija malvazija četiri godine kasnije”. Kušano je 19 uzoraka svježih i odležalih malvazija iz berbe koja se smatra jednom od najboljih u posljednjih desetak godina. Vina je kušao panel od petnaest stručnjaka, među kojima su bili vinari, sommelieri i predstavnici medija.

Najviše je bodova tijekom ocjenjivanja osvojila Malvazija istarska Morena Coronice, a pratili su ga Malvazija obitelji Geržinić te Malvazija Marijana Armana. Degustacija je jedna u nizu radionica ovakve vrste koje članovi Vinistre i HSK-a održavaju periodično kako bi se uvjerili u potencijale odležavanja istarskih vina.

Na radionici u zagrebačkom restoranu Dubravkin put kušana su vina sljedećih proizvođača: Benvenuti, Cattunar, Cuj, Degrassi, Franc Arman, Kozlović, Matošević, Poletti, Ritoša, Rossi, Roxanich, Trapan, Vivoda i Zigante. Najbolje ocijenjena vina pokazala su kako se malvazije berbe 2008. vrlo dobro nose s odležavanjem, čak i u slučaju svježih vina – jedno od njih je, konačno, izašlo i kao najbolje. Sva su vina pokazala potentnost i živost. Najbolja su pokazala izraženu svježinu, eleganciju, i dalje vrlo žive kiseline te puno tijelo.

“Ova degustacija nam još jednom potvrđuje da je malvazija istarska jednako kvalitetna za proizvodnju svježih vina, ali i vina s potencijalom odležavanja. Mi, vinari, u taj potencijal vjerujemo već duže vrijeme. No, sada, kada imamo i proizvod na stolu koji to dokazuje, možemo široj javnosti reći kako malvaziju mogu piti i za tri, četiri ili pet godina. Riječ je i o velikoj vrijednosti za hrvatsko vinarstvo općenito, budući i ovakvim primjerima i međunarodnim kupcima možemo dokazati ono što tvrdimo već godinama”, izjavio je tijekom kušanja Ivica Matošević, predsjednik Vinistre.

Par fotografija s događanja možete pogledati u našoj foto galeriji.