Sommelierski tečaj 2. razine namijenjen je profesionalcima u ugostiteljstvu i vinskim entuzijastima koji već posjeduju znanje i iskustvo, a žele se i dalje informirati i usavršavati u svijetu vina.
Tečaj 2. razine, kao nadogradnja stečenih znanja i vještina s 1. razine sommelierskog tečaja, pruža potpuno razumijevanje vina kroz teoretska i praktična znanja o vinima iz cijelog svijeta. Ova edukacija je neophodna za sve stručnjake koji ocjenjuju vina u kontekstu stila, kvalitete i cijene. Po uspješnom završetku dobit ćete HSK službenu potvrdu o završenom sommelierskom tečaju 2. razine.
Što ću naučiti?
- Pouzdano i analitički kušati vino
- Razumijevanje čimbenika koji utječu na stil i kvalitetu vina u svijetu
- Obilježja vinogradarsko – vinarske proizvodnje u svijetu
- Obilježja ključnih vinskih zemalja i regija
- Najznačajnije vinske sorte u svijetu
- Kultura stola u različitim dijelovima svijeta
Organizacija tečaja
Tečaj se organizira hibridno (online/onsite) u trajanju od 70 sati u različitim dijelovima Hrvatske.
Tečaj se organizira kroz dva tjedna prema sljedećem rasporedu:
ONLINE predavanja (via Zoom)
Ponedjeljak 17:00 – 20:00 sati
Utorak 17:00 – 20:00 sati
Srijeda 17:00 – 20:00 sati
ONSITE predavanja i vježbe (u hotelu)
Petak 16:00 – 20:00 sati
Subota 10:00 – 18:00; od 13:00 – 14:00 ručak
Nedjelja 9:00 – 13:00 sati
Ocjenjivanje
Ocjenjivanje se provodi pisanim i usmenim ispitom. Uspjeh na oba dijela ispita preduvjet je za stjecanje potvrde o završenom sommelierskom tečaju 2. razine. Ispit se organizira u trajanju od 3 sata. Ovu kvalifikaciju regulira Komisija za edukaciju HSK.
Uvjeti za upis
Uvjet za pohađanje tečaja 2. razine je uspješno položen ispit 1. razine sommelierskog tečaja.
Morate biti punoljetni da biste sudjelovali u degustaciji vina.
Cijena tečaja
650 € + PDV
U cijenu tečaja uračunata je radna bilježnica, predavanja, vođene degustacije, dva ručka tijekom predavanja, dva polaganja ispita te potvrda o završenom sommelierskom tečaju druge razine, nakon uspješno položenog ispita.
Teme predavanja
- Tehnika degustacije i senzorika vina
- Pregled stanja vinogradarsko-vinarske proizvodnje u svijetu
- Analiza stanja po kontinentima i državama, značajnijim proizvođačima (površine, sortiment, učešće u svjetskoj proizvodnji, potrošnji, izvozu, uvozu…)
- Proizvodnja vina – Osvrt na organizacijske specifičnosti (zakonodavstvo, institucije, zaštita i kontrola…) vinogradarsko-vinarske regije uz opis najznačajnijih proizvoda – degustacija vina
- Pregled vinogradarstva i vinarstva u europskim zemljama s degustacijom vina
- Slovenija, Švicarska, Slovačka, Mađarska
- Grčka, Cipar, Rumunjska, Bugarska
- Španjolska, Portugal
- Francuska: Bordeaux, Loire, Corsica, Jura
- Francuska: Champagne, Alsace, Borgogna, Rhone
- Francuska: Jugozapad Francuske, Languedoc, Rosignon, Provance
- Austrija, Njemačka
- Italija: Trentino-Alto Adige, Piemonte, Lombardia, Val d’Aosta, Liguria, Friuli Venezia Giulia
- Italija: Veneto, Emilia Romgna, Marche, Umbria, Basilicata, Calabria, Sardegna, Sicilia
- Italija: Toscana, Lazio, Abruzzo, Molise, Campagna, Puglia
- Zemlje Novog svijeta
- Novi Zeland, Kalifornija, Kanada
- Australia i Tasmanija, Čile, Argentina, Južna Afrika
Prijava na listu zainteresiranih
Rasporedi tečajeva
HSK © 2024