Sommelierski tečaj 1. razine
Sommelierski tečaj 1. razine namijenjen je profesionalcima u ugostiteljstvu ali i onima koji tek započinju vinsku karijeru ili se zanimaju za vino.
Za one koji su tek započeli proučavati vino, ova kvalifikacija (edukacija/tečaj) pruža praktični uvod u svijet vina i sommelierstva. Učit ćete posluživati vina, istražiti glavne vrste i stilove vina kroz organoleptičku analizu: vid, miris i okus, a također ćete stjecati osnovne vještine za točan opis vina i osnovno usklađivanje hrane i vina. Po uspješnom završetku dobit ćete HSK službenu potvrdu o završenom sommelierskom tečaju 1. razine.
Što ću naučiti?
- Kako ispravno poslužiti vino
- Kako opisati vino pomoću ASI terminologije
- Glavne vrste i stilovi vina
- Najvažnije vinske sorte Hrvatske
- Osnovna obilježja piva, kave, čaja i vode
- Osnovne principe usklađivanja hrane i vina
Organizacija tečaja
Tečaj se organizira u trajanju od 40 sati, u online (30%) i onsite (70%) obliku u različitim dijelovima Hrvatske.
Ocjenjivanje
Ocjenjivanje se provodi pisanim ispitom od 40 zatvorenih i otvorenih pitanja.
Ovu kvalifikaciju regulira Komisija za edukaciju HSK.
Uvjeti za upis
Ne postoje posebni uvjeti za pohađanje tečaja.
Morate biti punoljetni da biste sudjelovali u degustaciji vina.
Cijena tečaja
500 € + PDV
U cijenu tečaja uračunata je članarina HSK za tekuću godinu, knjiga Priručnik za sommeliere, radna bilježnica, predavanja, vođene degustacije, tri ručka tijekom predavanja, dva polaganja ispita te potvrda o završenom sommelierskom tečaju prve razine, nakon uspješno položenog ispita.
ONLINE predavanja (via Zoom)
Ponedjeljak 17:00 – 20:00 sati
Utorak 17:00 – 20:00 sati
Srijeda 17:00 – 20:00 sati
Sommelier – obilježja zanimanja
Moderni sommelier u vrhunskom restoraterstvu
Vrste čaša i boca za vino
Sommelierski pribor
*
Osnove vinogradarstva i enologije
Filozofija proizvodnje vina
Hrvatske vinske regije i sorte grožđa
*
Pjenušava i specijalna vina – vrste i obilježja
Voda – sastav, razvrstavanje i posluživanje
Kava i čaj – značaj i uloga u ugostiteljstvu
ONSITE predavanja i vježbe
Petak 10:00 – 18:00 sati
Subota 10:00 – 18:00 sati
Nedjelja 10:00 – 18:00 sati
Tehnika prodaje i prezentacija vina u ugostiteljstvu
Praktični prikaz posluživanja pjenušavog, bijelog i crvenog vina
Tehnika degustacije vina – analiza putem vida, mirisa i okusa
Kušanje različitih stilova vina
*
Posluživanje vina
Tehnika degustacije vina – analiza putem vida, mirisa i okusa
Kušanje različitih stilova vina
Stručni posjet vinskom podrumu i kušanje vina
*
Pivo – stilovi i potencijal u restoraterstvu
Destilati i vrste žestokih pića
Cigare – putovanje kroz sva osjetila
Kušanje različitih piva i destilata
Dekantiranje i prozračivanje vina
Kušanje različitih stilova vina
Osnove usklađivanja jela i vina (sir i vino)
Prijava na listu zainteresiranih
Rasporedi tečajeva
HSK © 2024