Jednodnevne ili dvodnevne edukacije za stručno osoblje restorana i hotela, vinare i trgovce
Iz programa:
Vinogradarsko-vinarska geografija Hrvatske
Osnovni čimbenici koji utječu na karakter vina – klima, tlo, sorte, čovjek
Glavna proizvodna područja u Hrvatskoj: Podunavlje, Slavonija, Moslavina, Prigorje – Bilogora, Zagorje – Međimurje, Plešivica, Pokuplje, Hrvatska Istra, Hrvatsko primorje, Sjeverna Dalmacija, Dalmatinska Zagora, Srednja i Južna Dalmacija
Zaštita podrijetla vina u Hrvatskoj – kontrolirano podrijetlo
Vina: stolna vina kontroliranog podrijetla, kvalitetna vina kontroliranog podrijetla, vrhunska vina, predikatna vina, specijalna vina, pjenušava vina
Podjela vina: po boji, po ostatku sladora, po koncentraciji CO2, po nazočnosti aromatskih tvari
Teoretski i praktični dio, degustacije vina:
Osjetila
Uvjeti degustacije: okolina, degustatori, pribor degustacije
Mehanizam degustacije: izgled, miris, dodir, okus
Degustacija karakterističnih vina
Profesionalne tehnologije
Oprema: pribor za serviranje u sali, pribor priručnog-dnevnog podruma
Praktični dio: rukovanje buteljama, priprema vina za serviranje, osobni pribor sommeliera, čaše i ostali pribor, preuzimanje narudžbe pića, osnove serviranja pojedinih tipova pića – aperitivi, vina, rakije, likeri i ostala pića
Osnove kulture vina i jela
Slaganje jela i vina, vina i ostala pića
Ovo je samo izvadak iz programa. Konkretne teme koje će se obrađivati kao i praktični dio edukacija kreirati će se zavisno o strukturi i zahtjevu polaznika. Predviđene su jednodnevne ili dvodnevne radionice u trajanju od 8 ili 16 sati.
Polaznici dobivaju potvrdu HSK-a o pohađanju seminara/radionice.