Select Page

Sommelierski tečaj 2. razine

Sommelierski tečaj 2. razine namijenjen je profesionalcima u ugostiteljstvu i vinskim entuzijastima koji već posjeduju znanje i iskustvo, a žele se i dalje informirati i usavršavati u svijetu vina.

Tečaj 2. razine, kao nadogradnja stečenih znanja i vještina s 1. razine sommelierskog tečaja, pruža potpuno razumijevanje vina kroz teoretska i praktična znanja o vinima iz cijelog svijeta. Ova edukacija je neophodna za sve stručnjake koji ocjenjuju vina u kontekstu stila, kvalitete i cijene. Po uspješnom završetku dobit ćete HSK službenu potvrdu o završenom sommelierskom tečaju 2. razine.

Što ću naučiti?

  • Pouzdano i analitički kušati vino
  • Razumijevanje čimbenika koji utječu na stil i kvalitetu vina u svijetu
  • Obilježja vinogradarsko – vinarske proizvodnje u svijetu
  • Obilježja ključnih vinskih zemalja i regija
  • Najznačajnije vinske sorte u svijetu
  • Kultura stola u različitim dijelovima svijeta

Organizacija tečaja

Tečaj se organizira hibridno (online/onsite) u trajanju od 70 sati u različitim dijelovima Hrvatske.
Tečaj se organizira kroz dva tjedna prema sljedećem rasporedu:

ONLINE predavanja (via Zoom)
Ponedjeljak 17:00 – 20:00 sati
Utorak 17:00 – 20:00 sati
Srijeda 17:00 – 20:00 sati

ONSITE predavanja i vježbe (u hotelu)
Petak 16:00 – 20:00 sati
Subota 10:00 – 18:00; od 13:00 – 14:00 ručak
Nedjelja 9:00 – 13:00 sati

Ocjenjivanje

Ocjenjivanje se provodi pisanim i usmenim ispitom. Uspjeh na oba dijela ispita preduvjet je za stjecanje potvrde o završenom sommelierskom tečaju 2. razine. Ispit se organizira u trajanju od 3 sata. Ovu kvalifikaciju regulira Komisija za edukaciju HSK.

Uvjeti za upis

Uvjet za pohađanje tečaja 2. razine je uspješno položen ispit 1. razine sommelierskog tečaja.
Morate biti punoljetni da biste sudjelovali u degustaciji vina.

Cijena tečaja

650 € + PDV

U cijenu tečaja uračunata je radna bilježnica, predavanja, vođene degustacije, dva ručka tijekom predavanja, dva polaganja ispita te potvrda o završenom sommelierskom tečaju druge razine, nakon uspješno položenog ispita.

Teme predavanja

  • Tehnika degustacije i senzorika vina
  • Pregled stanja vinogradarsko-vinarske proizvodnje u svijetu
  • Analiza stanja po kontinentima i državama, značajnijim proizvođačima (površine, sortiment, učešće u svjetskoj proizvodnji, potrošnji, izvozu, uvozu…)
  • Proizvodnja vina – Osvrt na organizacijske specifičnosti (zakonodavstvo, institucije, zaštita i kontrola…) vinogradarsko-vinarske regije uz opis najznačajnijih proizvoda – degustacija vina
  • Pregled vinogradarstva i vinarstva u europskim zemljama s degustacijom vina
  • Slovenija, Švicarska, Slovačka, Mađarska
  • Grčka, Cipar, Rumunjska, Bugarska
  • Španjolska, Portugal
  • Francuska: Bordeaux, Loire, Corsica, Jura
  • Francuska: Champagne, Alsace, Borgogna, Rhone
  • Francuska: Jugozapad Francuske, Languedoc, Rosignon, Provance
  • Austrija, Njemačka
  • Italija: Trentino-Alto Adige, Piemonte, Lombardia, Val d’Aosta, Liguria, Friuli Venezia Giulia
  • Italija: Veneto, Emilia Romgna, Marche, Umbria, Basilicata, Calabria, Sardegna, Sicilia
  • Italija: Toscana, Lazio, Abruzzo, Molise, Campagna, Puglia
  • Zemlje Novog svijeta
  • Novi Zeland, Kalifornija, Kanada
  • Australia i Tasmanija, Čile, Argentina, Južna Afrika

Prijava na listu zainteresiranih
Rasporedi tečajeva

HSK © 2024