Select Page

PRAVILA ZA POLAGANJE ISPITA SOMMELIERSKIH TEČAJEVA

Ispiti se polažu pred ispitnom komisijom HSK-a od minimalno dva člana. U cijenu tečaja uključena su dva izlaska na (praktični) ispit, dok se naredno polaganje ispita dodatno naplaćuje.

Naknade za dodatno polaganje ispita (PDV uključen):

  • ispit 1. razine: 25 €
  • ispit 2. razine: 50 €
  • ispit 3. razine: 75 €

 

DATUM I MJESTO POLAGANJA ISPITA
Obavijest o mjestu i danu polaganja ispita mora biti najavljena i objavljena na web stranici HSK-a najkasnije 14 dana prije dana određenog za polaganje ispita. 

PRIJAVA I ODJAVA ISPITA
Pristupnik je dužan prijaviti ispit elektronskim putem 7 dana prije datuma ispitnog roka preko aplikacije na web stranici HSK.

Odjava ispita je moguća 3 dana prije datuma ispitnog roka. Ispit se odjavljuje pisanim putem na adresu info@sommelier.hr

Ukoliko to ne učini, bilježi se kao da je ispitu pristupio a nije položio.

 

NAČIN POLAGANJA ISPITA
Svi ispiti se sastoje od općeg (pisanog testa) i praktičnog dijela.

Ispit 1. razine sastoji se od online pisanog testa, usmenog ispita, praktičnog posluživanja bijelog vina i organoleptičke analize vina.

Ispit 2. razine sastoji se od online pisanog testa, organoleptičke analize vina i usmenoj provjeri znanja o vinskoj regiji ili zemlji.

Ispit 3. razine sastoji se od pisanog testa, osjetilne analize vino-jelo, prepoznavanja i opisa vina te obrazloženje slaganja, praktičnog posluživanja vina i ukupnog dojma.

Pristupnik koji je pristupio polaganju ispita, za vrijeme trajanja ispita ne smije koristiti literaturu, mobitel i pametni sat, te u slučaju kršenja navedene zabrane može biti udaljen s ispita i smatrat će se da ispit nije položio.

O rezultatima ispita pristupnici će biti obaviješteni nakon ispita ili narednog dana putem e-maila.

Prilikom polaganja praktičnog ispita, od svih pristupnika se očekuje prikladna odjeća odnosno radna uniforma ili odijelo. Savjetujemo izbjegavanje intenzivnih mirisa (parfemi, losioni ili slični proizvodi), jer to može ometati Vas ili druge tijekom degustacije vina.

 

PRAVILA I PRIPREMA ZA ONLINE ISPIT

  • Pristupnik je dužan osigurati mirnu, dobro osvijetljenu i praznu prostoriju. Osvjetljenje u prostoriji treba biti dovoljno jako, idealno u rangu dnevnog svjetla.
  • Radna površina (stol) na kojoj pristupnik polaže ispit mora biti prazna; nije dopušteno korištenje bilješki, priručnika ili drugih materijala.
  • Preporučuje se korištenje kvalitetne i brze internetske veze za stabilno izvođenje ispita.
  • Potrebno je posjedovati Google račun (e-mail adresu) kako biste pristupili testu.
  • Tijekom ispita web kamera i mikrofon moraju biti uključeni.
  • Prije početka ispita, molimo zatvorite sve programe i aplikacije osim onih potrebnih za ispit.
  • Ispit se piše na računalu a korištenje tableta i mobitela nije dopušteno za potrebe ispita.
  • Tijekom ispita nije dopušteno tražiti pomoć od drugih osoba, bilo osobno ili putem elektroničkih uređaja.
  • Nije dozvoljeno udaljavanje od računala niti napuštanje prostorije dok ispit traje.
  • Nijednoj drugoj osobi nije dopušteno ući u prostoriju tijekom ispita.
  • Nepridržavanje pravila može rezultirati prekidom ispita i gubitkom prava na nastavak rješavanja.
  • Svi pristupnici trebaju se prijaviti na Zoom platformu s vlastitim imenom i prezimenom. Na Zoom sastanku bit će provedena kratka identifikacija (osobna iskaznica ili putovnica).
  • Tijekom ispita nije dozvoljeno komunicirati putem mikrofona osim ako to od Vas zatraži dežurna osoba (predstavljanje, provjera i sl.). Za upite dežurnoj osobi pisati isključivo putem chata.
  • Prije početka ispita pristupnicima se dostavlja poveznica za pristup ispitu koji se provodi putem Google obrasca
  • Ispit se sastoji od 30 pitanja, a maksimalno vrijeme rješavanja je 30 minuta.
  • Pristupnik ima mogućnost slobodnog kretanja kroz test – možete preskakati pitanja i vraćati se na prethodna sve do završetka ispita.
  • Kada završite ispit, pritisnite gumb “Podnesi” kako biste predali svoje odgovore. Nakon predaje više neće biti moguće ponovno otvaranje ili mijenjanje odgovora.
  • U slučaju tehničkih poteškoća za vrijeme ispita potrebno je putem chata obavijestiti dežurnu osobu te odmah poslati mail na info@sommelier.hr

 

PONAVLJANJE ISPITA
Pristupnik ima pravo polaganja ispita najviše 4 puta. Ako četvrti puta ne položi ispit gubi pravo polaganja ispita i dužan je ponovno odslušati predavanja.

Nakon odslušanog određenog tečaja, svi polaznici su dužni položiti ispit u roku godine dana. Ukoliko pristupnik ne položi ispit u navedenom periodu, gubi pravo polaganja ispita.

Između dva pokušaja polaganja ispita mora proteći najmanje 15 dana.

 

 

PRIJAVA ISPITA

    Redni broj polaganja ispita

    Ime i prezime (obvezno)

    Email (obvezno)

    Tečaj razine

    Mjesto polaganja ispita

    Komentar

    Odjava ispita je moguća 2 dana prije datuma ispitnog roka. Ispit se odjavljuje pisanim putem na adresu info@sommelier.hr Ukoliko to ne učini, bilježi se kao da je ispitu pristupio a nije položio.

    Hrana i vino

     

    Priručnik za sommeliere

    oglas-knjiga-sommelieri-195

    Sa natjecanja