Select Page

Pravilnik o provedbi natjecanja sommeliera
Regionalna i državno prvenstvo

 

Članak 1.

Državnom i regionalnom natjecanju mogu pristupiti natjecatelji, članovi HSK-a s najmanje završenim sommelierskim tečajem prve razine, koji više od godinu dana profesionalno obavljaju posao ili rade kao sommelieri tj. odabiru i kupuju vina, organiziraju podrum, održavaju zalihe, kategoriziraju vinske karte, savjetuju goste, dekantiraju, poslužuju vina, žestoka alkoholna pića, vodu, kavu, čaj i ostala pića koja se poslužuju u restoranu.

 Članak 2.

Kandidati koji zadovoljavaju uvjete iz čl.1. prijavljuju se na natjecanje samostalno ili putem tvrtke u kojoj su zaposleni. Prijavnica mora biti zaprimljena u HSK najmanje 7 dana prije datuma održavanja natjecanja.

 Članak 2. (a)

 Svi kandidati koji se natječu za osvajanje državne ili regionalne titule, moraju imati hrvatsko državljanstvo ili moraju u Republici Hrvatskoj imati neprekinuti radni odnos u trajanju od najmanje tri godine.  Natjecanju mogu pristupiti i stani državljani ali isključivo kao gosti čiji se postignuti rezultati službeno ne vrednuju. Takvu prijavu mora prihvatiti izvršni odbor HSK.

Članak 2. (b)

Regionalnom natjecanju mogu pristupiti kandidati koji rade i djeluju na tom području najmanje šest mjeseci. Kandidat ne smije predstavljati različite regije na dva uzastopna natjecanja. Ukoliko se u tekućoj godini ne organizira regionalno natjecanje kojemu kandidat pripada, isti može pristupiti natjecanju druge regije kao gost čiji se rezultati službeno ne vrednuju.

Članak 2. (c)

Kandidati koji pristupaju HSK natjecanjima ne smiju sudjelovati na drugim natjecanjima iste vrste, a u čijoj organizaciji ne sudjeluje HSK ili bez prethodne suglasnosti istog.  Ne bude li se poštivala ova klauzula ugovora, kandidat će biti izbačen iz nacionalnog udruženja.

 Članak 3.

 Državno i regionalna natjecanja organizira HSK uz podršku sponzora.

 Članak 3. (a)

Tehnički odbor, kojim predsjeda Voditelj edukacije HSK, odgovoran je za planiranje, organizaciju i uspješno odvijanje samih zadataka.  

 Članak 4.

 Službeni jezici natjecanja su hrvatski i engleski.

Članak 5.

 Zadaci u četvrtfinalu i polufinalu osim na hrvatskom mogu se dodijeliti i na engleskom jeziku.

Članak 6.

Praktični i usmeni ogledi finalnog natjecanja mogu se odvijati na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Članak 7.

Natjecanje obuhvaća sljedeća područja:

 • vino, vinogradarstvo, grožđe, mošt, proizvodnja vina, vino,
 • vinska karta – sastavljanje i kategorizacija,
 • vina i vinogradi u svijetu,
 • likeri i rakije,
 • zakonodavstvo vezano uz vina i žestoka alkoholna pića,
 • organizacija podruma, vođenje i rotacija zaliha,
 • uobičajena pića koja se poslužuju u restoranu,
 • rječnik vina – analiza osnovnih osjeta,
 • najpoznatije cigare, njihove karakteristike i način posluživanja,
 • strani jezici: engleski, njemački, talijanski,
 • novosti i opće znanje,
 • vještina rada na računalu.

 

Članak 8.

Četvrtfinale i polufinale se sastoje od pismenog i/ili praktičnog ogleda:

 • Pitanja vezana uz enologiju, vinogradarstvo i proizvodnju vina, usklađivanje hrane i pića, tehnike posluživanja, posao sommeliera.
 • Blind testing tri nasumce odabranih vina (bijelo, crveno, rosé, pjenušavo) s pismenom analizom na stranom jeziku
 • Prepoznavanje tri žestoka alkoholna pića.
 • Blind testing vina i usmena analiza na francuskom, engleskom ili španjolskom jeziku (na stranom jeziku).
 • Dekantiranje i posluživanje vina uz pomoć košarice za vino.
 • Posluživanje šampanjca ili drugog pjenušavog vina.
 • Odabir najprikladnijih vina uz određena jela „Live” (uživo).
 • Prodaja vina.
 • Test na računalu.

 

Članak 9.

Kandidati moraju sudjelovati na natjecanju u odjeći sommeliera ili svojoj radnoj odjeći.

Članak 10.

Finalno natjecanje je javno i odvija se na hrvatskom i stranom jeziku. Izradit će se lista kandidata temeljem rezultata iz polufinala. Ogledi će se sastojati samo od usmenog i praktičnog dijela.

Članak 11.

Finalisti će, u svojim radnim odijelima, obavljati posao glavnog sommeliera  restorana. Tijekom obavljanja specifičnih zadataka kao što su odabir najprikladnijih vina uz pojedina jela, posluživanje šampanjca ili nekog drugog pjenušavog vina, dekantiranja, serviranja boce vina bez košarice za vino, sastavljanja i ispravljanja vinske karte, kušanja vina i žestokih alkoholnih pića, itd. morati će se strogo pridržavati scenarija. Ovi ogledi koji su direktno povezani s njihovim svakodnevnim poslom, omogućiti će sucima da odaberu najboljeg sommeliera nadmetanja.

Članak 12.

Tijekom finalnih ogleda specijalni žiri će ocjenjivati izgled, način obavljanja zadataka, pristup gostu i komercijalno znanje kandidata.

Članak 13.

U četvrtfinalu, polufinalu i finalu HSK natjecanja za najboljeg sommeliera regije/države, žiri će se sastojati od najmanje pet članova koje će odabrati Tehnička komisija HSK, a činit će ga osobe iz područja sommelierstva, enologije,  vinarstva i vinogradarstva, restoraterstva i hotelskog poslovanja, obrazovanja i gastro novinarstva.

Članak 14.

Predsjedništvo žirija za četvrtfinale, polufinale i finale natjecanja pripada članovima Tehničkog odbora pod vodstvom predsjednika Tehničke komisije HSK.

 Članak 15.

 Odluke žirija pod vodstvom Tehničkog odbora i predsjednika tehničke komisije HSK su konačne.

Članak 16.

Konačno rangiranje će se temeljiti isključivo na ocjenama dobivenim tijekom usmenih i praktičnih ogleda finalnog natjecanja.

Članak 17.

Samo u slučaju neriješenog ishoda dvaju kandidata, za proglašenje 1. mjesta žiri će uzeti u obzir ocjene dobivene tijekom polufinalnog natjecanja.

Članak 18.

Rezultati će biti službeno objavljeni na kraju završnih ogleda, a nakon pravovaljane odluke žirija, tijekom prijema povodom dodjele nagrada.

Članak 19.

HSK Natjecanje za najboljeg sommeliera regije/države organizira se svake godine.

Članak 20.

Pobjednik HSK Natjecanja za najboljeg sommeliera regije/države obvezuje se da će godišnje, do održavanja sljedećeg natjecanja, barem tri radna dana u ime HSK promovirati profesiju sommeliera.

Članak 21.

Prije pristupanja Natjecanju, kandidat daje svoju suglasnost o prihvaćanju ovog Pravilnika.

Hrana i vino

 

Priručnik za sommeliere

oglas-knjiga-sommelieri-195

Sa natjecanja