Select Page

Prvenstva i natjecanja

IMG_1125m Od 1996., kad je HSK organizirao Prvo prvenstvo sommeliera Hrvatske, kontinuirano se, svake godine, održavaju nadmetanja naših najboljih sommeliera. Pobjednici nacionalnih takmičenja predstavljaju Hrvatsku na svim europskim i svjetskim prvenstvima u organizaciji ASI-ja, krovne udruge sommeliera svijeta.

Četverostruki pobjednik nacionalnih prvenstava Hrvatske gospodin Sandi Paris sudjelovao je na dva europska prvenstva i na dva svjetska prvenstva, održanim u Beču i Montrealu.

Pobjednica 6. nacionalnog prvenstva, gospođa Daniela Kramarić na europskom prvenstvu Trophee Ruinart u Reimsu dobila je brojne pohvale, a na Prvenstvu istočne i srednje Europe u Sofiji osvojila je 1. mjesto. Predstavljala je Hrvatsku i na Svjetskom prvenstvu za sommeliere održanom u Grčkoj od 6. do 13. listopada 2004. godine, gdje se visoko rangirala.

U Reimsu na Trophee-u Ruinart, dva puta je nastupio i Emil Perdec, državni prvak 2004. i 2005.

Još jedan četverostruki prvak (2008.-2011.), gospodin Klaudio Jurčić iz Opatije, branio je hrvatske sommelierske boje na europskim i svjetskim nadmetanjima sommeliera u Italiji, Francuskoj, Mađarskoj i u Čileu.

Filip Savić, iz rovinjske Maistre, predstavljao je hrvatske sommeliere na Svjetskom prvenstvu u Argentini 2016. te na Europskom prvenstvu 2017. u Beču, Austrija.

Na Svjetskom sommelierskom prvenstvu, koje je u travnju 2019. održano u Antwerpenu (Belgija), zastupao nas je Ivan Jug a Siniša Lasan, pobjednik 23. prvenstva sommeliera Hrvatske (Zagreb,11.2019.) predstavljati će Hrvatsku na Prvenstvu sommeliera Europe i Afrike (Contest Best Sommelier of Europe & Africa 2020.) koje će se održati na Cipru, od 16. do 20.11.2020.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2020.
Novigrad, 23.3.2020.
Hotel Maestral

Otkazano!

 

 

 

Prijaviti se mogu osobe koje rade u ugostiteljstvu najmanje jednu godinu sa završenom odgovarajućom srednjom stručnom spremom ili imaju položen ispit 1. razine za sommeliera.

Svi natjecatelji dužni su imati svoj vlastiti pribor (otvarač) i svoju uniformu.
Prijave se šalju zaključno sa 31. ožujkom 2018.

Izlučna natjecanja

Ponedjeljak, 23. ožujak
Izlučno natjecanje

09:30 – 10:00  Okupljanje i podjela šifri

10:00 – 11:00 – ISPIT ZNANJA
Pismeni test od 50 pitanja

11:00 -11:15 PAUZA

11:15 – 11:30 OPIS VINA
Slijepa degustacija i pisani opis jednog vina

11:30 – 11:45 VINSKA LISTA
Ispravak vinske liste

 

Svi natjecatelji dužni su imati vlastiti pribor (otvarač) i radnu uniformu

Po završetku svih disciplina za sve kandidate organiziran je ručak u hotelu Maestral.

 

Prijavnica

Ime i prezime (obavezno)

Kontakt Email (obavezno)

Godina i mjesto rođenja

Kontakt telefon

Adresa

Naziv, adresa i broj telefona radnog mjesta

Stručna sprema i radno mjesto

Članstvo HSK

Participaciju u iznosu od 300,00 kuna plaća:

Datum prijave

Ovim potvrđujem da sam suglasan sa Pravilnikom o provedbi natjecanja sommeliera

 

Svi natjecatelji dužni su imati svoj pribor (vadičep) i uniformu.
Prijave se šalju zaključno sa 16. ožujkom 2020.

Hrana i vino

 

Priručnik za sommeliere

oglas-knjiga-sommelieri-195

Sa natjecanja