U povodu netom završenog sommelierskog tečaja treće razine pristigao nam je zanimljiv komentar jednog od polaznika, kojeg vam, uz neznatna skraćenja i uz njegovu privolu prenosimo:

III razina

Voditelj i predavači: Sergij Cesar, dr Donatella Verbanac, dr Romano Božac i prof Robert Perić

Vrhunac jedne vrlo ugodne i lijepe, višegodišnje, naprijed spomenute priče u svakom pogledu.
Prethodno pitanje koje sam si postavljao, kao vjerojatno i drugi, da li je nama potrebna „širina i dubina“ medicinske biokemije, mikrobiologije i prehrambene tehnologije, međutim, poslije prezentacija briljantnih odabranih predavača koji su nas vrlo ozbiljno shvatili i izuzetno se angažirali, na dodatnoj „širini i dubini“ smo inzistirali mi polaznici tečaja svojim pitanjima, što mi se čini da su i oni prihvatili sa simpatijom, i kao priznanje. Takvim pristupom ne samo da su nam dali informaciju da se nešto bitno događa, nego nas doveli do toga da shvatimo zašto se to događa, što omogućava daljnje logično zaključivanje.
Postupnost na kojoj je od prvog dana tečaja inzistirao Voditelj na temama uparivanja hrane i vina, „sprječavao“ prenagle skokove i prerane zaključke, prakticirao širenja teme korak po korak, od jednostavnijeg ka složenijem, a nadasve dvosmjerna i višesmjerna komunikacija koju nam je „nametnuo“, mislim da su omogućili da kao pojedinci i grupa i sami osjetimo kako se priča širi, kako je svjetlo u prostoriji pojačava i kako slika postaje sve kompletnija i ljepša.

Konačni rezultat i zaključak: samospoznaja o tome koliko zapravo puno znam, a koliko još puno više ne znam. Spoznaja o postojanju prekrasnog, beskrajnog svijeta vina, ali i paralelnog, jednako tako lijepog, beskrajnog i zanimljivog svijeta gastronomije. Hvala Vam lijepo na svim prelijepim doživljajima i spoznajama koje ste nam omogućili.

S poštovanjem. Prof.mr. Dalibor Ferenčak

HSK Novosti

Prijavite se na naše novosti.

Uspješno ste se reijavili!