Select Page

Sommelierski tečaj 1. razine

Sommelierski tečaj 1. razine namijenjen je profesionalcima u ugostiteljstvu ali i onima koji tek započinju vinsku karijeru ili se zanimaju za vino.

Za one koji su tek započeli proučavati vino, ova kvalifikacija (edukacija/tečaj) pruža praktični uvod u svijet vina i sommelierstva. Učit ćete posluživati vina, istražiti glavne vrste i stilove vina kroz organoleptičku analizu: vid, miris i okus, a također ćete stjecati osnovne vještine za točan opis vina i osnovno usklađivanje hrane i vina. Po uspješnom završetku dobit ćete HSK službenu potvrdu o završenom sommelierskom tečaju 1. razine.

Što ću naučiti?
  • Kako ispravno poslužiti vino
  • Kako opisati vino pomoću ASI terminologije pri degustaciji vina
  • Glavne vrste i stilovi vina
  • Najvažnije vinske sorte Hrvatske
  • Osnovna obilježja piva, kave, čaja i vode
  • Osnovne principe usklađivanja hrane i vina
Organizacija tečaja

Tečaj se organizira u trajanju od 40 sati, u online (30%) i onsite (70%) obliku u različitim dijelovima Hrvatske.

Ocjenjivanje

Ocjenjivanje se provodi pisanim ispitom od 50 zatvorenih i otvorenih pitanja.
Ovu kvalifikaciju regulira Komisija za edukaciju HSK.

Uvjeti za upis

Ne postoje posebni uvjeti za pohađanje tečaja.
Morate biti punoljetni da biste sudjelovali u degustaciji vina.

Cijena tečaja

500 € (3.765,00 HRK) + PDV

U cijenu tečaja uračunata je članarina HSK za tekuću godinu, knjiga Priručnik za sommeliere, radna bilježnica, predavanja, vođene degustacije, tri ručka tijekom predavanja,  jedno polaganje ispita te potvrda o završenom sommelierskom tečaju prve razine, nakon uspješno položenog ispita.

ONLINE predavanja (via Zoom)

Ponedjeljak     17:00 – 20:00 sati
Utorak              17:00 – 20:00 sati
Srijeda              17:00 – 20:00 sati

Sommelier – obilježja zanimanja
Moderni sommelier u vrhunskom restoraterstvu
Uvod u degustaciju vina
*
Osnove vinogradarstva i enologije
Filozofija proizvodnje vina
Hrvatske vinske regije i sorte grožđa
*
Pivo – stilovi i potencijal u restoraterstvu
Kava i čaj – značaj i uloga u ugostiteljstvu

ONSITE predavanja i vježbe

Petak                  10:00 – 18:00 sati
Subota               10:00 – 18:00 sati
Nedjelja             10:00 – 18:00 sati

Posluživanje i prodaja vina u ugostiteljstvu
Sommelierski pribor
Vrste čaša i boca za vino
Tehnika degustacije vina – analiza putem vida, mirisa i okusa
Uvjeti degustacije – objektivna i subjektivna procjena
*
Specijalna vina – vrste i obilježja
Destilati i vrste žestokih pića
Stručni posjet vinskom podrumu
*
Voda – sastav, razvrstavanje i posluživanje
Cigare – putovanje kroz sva osjetila
Dekantiranje i prozračivanje vina
Osnove usklađivanja jela i vina

Prijava na listu zainteresiranih
Rasporedi tečajeva

HSK © 2022

Hrana i vino

 

Priručnik za sommeliere

oglas-knjiga-sommelieri-195

Sa natjecanja