Sommelierski tečaj 1. razine

Prvi dan:

1. Sommelier – obilježja zanimanja (4 sata)

  • Pregled tečaja I. razine i prezentacija HSK
  • Uloga sommeliera u modernom restoraterstvu
  • Sommelierski pribor
  • Vrste čaša i boca za vino
  • Praktični prikaz posluživanja bijelog vina
  • Kušanje pjenušavog vina

2. Analiza vina putem vida (2 sata)

  • Prepoznavanje i individualizacija vizualnih obilježja
  • Uvjeti za idealnu vizualnu procjenu vina
  • Bistroća, prozirnost, boja, fluidnost i pjenušavost vina
  • Kušanje bijelih vina

3. Analiza vina putem mirisa (2 sata)

  • Važnost objektivne procjene mirisa
  • Tehnika degustacije, valoriziranja primarnih, sekundarnih i tercijalnih aroma u vinu
  • Intenzitet, kakvoća, arome i kompleksnost vina
  • Kušanje bijelih vina

4. Analiza vina osjetom okusa (2 sata)

  • Okusno-osjetni, taktilni i retronazalni okusi
  • Tehnika degustacije, pregled okusa i poveznica s karakteristikama vina
  • Terminologija pri degustaciji vina osjetom okusa
  • Kušanje bijelih vina

Drugi dan:

5. Vinogradarstvo (2 sata)

  • Povijesni pregled vinogradarstva u svijetu i Hrvatskoj
  • Uzgoj i životni ciklus vinove loze
  • Sorte vinove loze
  • Vinogradarska područja i obilježja vinskih regija Hrvatske

6. Enologija – vinifikacija vina (2 sata)

  • Faze u procesu proizvodnje vina
  • Proces vinifikacije mirnih i pjenušavih vina
  • Legislativa o vinu u Hrvatskoj
  • Kušanje ružičastih vina

7. Enologija – sastav vina (2 sata)

  • Kemijski sastav vina u funkciji degustacije
  • Sazrijevanje i starenje vina
  • Praksa vinarije, stabilizacija i korekcija vina
  • Kratak pregled bolesti i mana vina
  • Kušanje crvenih vina

8. Stručni posjet vinskom podrumu (4 sata)*

* U slučaju kad nije moguće realizirati posjet vinskom podrumu organiziraju se predavanja o praksi i upravljanju podrumom te dodatna kušanja bijelih i crvenih vina.

  • Praksa i upravljanje podrumom
  • Uvjeti čuvanja vina u podrumu
  • Kušanje bijelih i crvenih vina

Treći dan:

9. Voda, kava i čaj (2 sata)

  • Vrste i posluživanje voda
  • Tehnologija proizvodnje čaja
  • Obilježja pojedinih vrsta čajeva
  • Priprema čajnog napitka i posluživanje
  • Temeljna obilježja kave i proizvodnja
  • Vrste kave i način posluživanja

10. Pivo – temeljna obilježja i vrste (2 sata)

  • Pregled i obilježja sirovina za proizvodnju piva
  • Proces i faze proizvodnje piva
  • Temeljna obilježja stilova piva
  • Točenje i temperature posluživanja piva
  • Kušanje piva

11. Specijalna vina, destilati i cigare (4 sata)

  • Vrste i obilježja specijalnih vina
  • Kratak osvrt na destilaciju
  • Vrste i obilježja vinskih i ostalih destilata
  • Temperatura pri posluživanju i čaše
  • Kušanje specijalnih vina i vinskih destilata
  • Praktični prikaz posluživanja pjenušavog vina
  • Dekantiranje i posluživanje crvenog vina

12. Enogastronomija (2 sata)

  • Organoleptička (osjetilna) analiza i sastojci hrane
  • Kratak osvrt na usklađivanje jela i vina
  • Grafičko usklađivanje jela i vina

13. Pismeni i usmeni ispit ( 2 sata)

Ukupno:  30 sati ( predavanja i degustacije) + 2 sata ( pismeni i usmeni) ispit

Predviđen je jedan vikend po sljedećem rasporedu:
Petak predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
Subota predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
Nedjelja predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak

Cijena tečaja: 2.700 kuna + PDV

U cijenu tečaja uračunata je članarina HSK za tekuću godinu, knjiga Priručnik za sommeliere, radna bilježnica, četiri degustacijske čaše u prikladnoj kutiji, predavanja, vođene degustacije, ručkovi (3x) tijekom predavanja, jedno polaganje ispita te, nakon uspješno položenog ispita, potvrda o završenom sommelierskom tečaju prve razine.

Za uplate izvršene do 30 dana prije početka tečaja odobravamo 10% popusta.

Prijava na listu zainteresiranih
Rasporedi tečajeva

HSK © 2017

 

HSK Novosti

Prijavite se na naše novosti.

Uspješno ste se reijavili!