Select Page

Sommelierski tečaj 1. razine

Sommelierski tečaj 1. razine namijenjen je profesionalcima u ugostiteljstvu ali i onima koji tek započinju vinsku karijeru ili se zanimaju za vino.

Za one koji su tek započeli proučavati vino, ova kvalifikacija (edukacija/tečaj) pruža praktični uvod u svijet vina i sommelierstva. Učit ćete posluživati vina, istražiti glavne vrste i stilove vina kroz organoleptičku analizu: vid, miris i okus, a također ćete stjecati osnovne vještine za točan opis vina i osnovno usklađivanje hrane i vina. Po uspješnom završetku dobit ćete HSK službenu potvrdu o završenom sommelierskom tečaju 1. razine.

Što ću naučiti?

  • Kako ispravno poslužiti vino
  • Kako opisati vino pomoću ASI terminologije
  • Glavne vrste i stilovi vina
  • Najvažnije vinske sorte Hrvatske
  • Osnovna obilježja piva, kave, čaja i vode
  • Osnovne principe usklađivanja hrane i vina

Organizacija tečaja

Tečaj se organizira u trajanju od 40 sati, u online (30%) i onsite (70%) obliku u različitim dijelovima Hrvatske.

Ocjenjivanje

Ocjenjivanje se provodi pisanim ispitom od 40 zatvorenih i otvorenih pitanja.
Ovu kvalifikaciju regulira Komisija za edukaciju HSK.

Uvjeti za upis

Ne postoje posebni uvjeti za pohađanje tečaja.
Morate biti punoljetni da biste sudjelovali u degustaciji vina.

Cijena tečaja

500 € (3.767,25 HRK) + PDV

U cijenu tečaja uračunata je članarina HSK za tekuću godinu, knjiga Priručnik za sommeliere, radna bilježnica, predavanja, vođene degustacije, tri ručka tijekom predavanja, dva polaganja ispita te potvrda o završenom sommelierskom tečaju prve razine, nakon uspješno položenog ispita.

ONLINE predavanja (via Zoom)
Ponedjeljak 17:00 – 20:00 sati
Utorak 17:00 – 20:00 sati
Srijeda 17:00 – 20:00 sati

Sommelier – obilježja zanimanja
Moderni sommelier u vrhunskom restoraterstvu
Vrste čaša i boca za vino
Sommelierski pribor

*
Osnove vinogradarstva i enologije
Filozofija proizvodnje vina
Hrvatske vinske regije i sorte grožđa

*
Pjenušava i specijalna vina – vrste i obilježja
Voda – sastav, razvrstavanje i posluživanje
Kava i čaj – značaj i uloga u ugostiteljstvu

ONSITE predavanja i vježbe
Petak 10:00 – 18:00 sati
Subota 10:00 – 18:00 sati
Nedjelja 10:00 – 18:00 sati

Tehnika prodaje i prezentacija vina u ugostiteljstvu
Praktični prikaz posluživanja pjenušavog, bijelog i crvenog vina
Tehnika degustacije vina – analiza putem vida, mirisa i okusa
Kušanje različitih stilova vina

*
Posluživanje vina
Tehnika degustacije vina – analiza putem vida, mirisa i okusa
Kušanje različitih stilova vina
Stručni posjet vinskom podrumu i kušanje vina

*
Pivo – stilovi i potencijal u restoraterstvu
Destilati i vrste žestokih pića
Cigare – putovanje kroz sva osjetila
Kušanje različitih piva i destilata
Dekantiranje i prozračivanje vina
Kušanje različitih stilova vina
Osnove usklađivanja jela i vina (sir i vino)

Prijava na listu zainteresiranih
Rasporedi tečajeva

HSK © 2023

Hrana i vino

 

Priručnik za sommeliere

oglas-knjiga-sommelieri-195

Sa natjecanja