Select Page

Sommelierski tečaj 1. razine

Predviđena su dva uzastopna vikenda po sljedećem rasporedu:

Petak predavanja od 15.00 do 19.00
Subota predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
Nedjelja predavanja od 09.00 do 13.00

 

Prvi tjedan

  1. SOMMELIER – OBILJEŽJA ZANIMANJA

Pregled tečaja i prezentacija HSK-a; Uloga sommeliera u modernom  restoraterstvu; Sommelierski pribor; Vrste čaša i boca za vino; Pristup gostu i aktivna prodaja vina; Praktični prikaz posluživanja bijelog vina; Dekantiranje i posluživanje crvenog vina; Temperatura posluživanja različitih  vina, Kušanje vina           

  1. TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM VIDA

Opća pravila za pravilno provođenje degustacije ; “Vizualni okus” – veza između mirisa i boje – bistroća, obojenost; Boja i nijanse crvenih, bijelih i ružičastih vina; Refleksije boje;  Intenzitet i živost boja – Gustoća i stvaranje vinskih suza; Pjenušavost; Kušanje vina.

  1. TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM MIRISA

Memorija i mirisi, Intenzitet i kakvoća mirisa; Bouquet i kompleksnost aroma; Arome prisutne u različitim vrstama vina; Prepoznavanje aroma; Kušanje vina.

  1. TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM OKUSA

Okusi; Test degustacije s prepoznavanjem okusa: gorko, slano, kiselo, slatko; Komponente mekoće i tvrdoće u vinu; Arome u ustima; Degustacija s prepoznavanjem okusa; Kušanje vina.

  1. VINOGRADARSTVO

Povijest vina; Pregled vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj; Vinske regije Hrvatske i sorte vinove loze; Uzgoj i životni ciklus vinove loze; Kušanje vina.

  1. ENOLOGIJA

Grožđe, Proces vinifikacije različitih vrsta vina;  Kemijski sastav vina u funkciji degustacije; Legislativa o vinu u Hrvatskoj; Maceracija i sazrijevanje vina; Pregled bolesti i mana vina; Uvid u mane vina; Kušanje vina        

 

Drugi tjedan

  1. PIVO

Kratka povijest; Pregled i obilježja sirovina za proizvodnju  piva; Proces i faze proizvodnje piva; Temeljna obilježja stilova piva; Točenje i temperature posluživanja piva; Kušanje piva

  1. VODA, ČAJ I KAVA

Voda i mineralna voda; Razvrstavanje i sastav; Vrste i posluživanje voda; Obilježja pojedinih vrsta čajeva; Vrste kave i način posluživanja

  1. DESTILATI I CIGARE

Vrste i obilježja vinskih destilata; Tehnika destilacije; Pregled najvažnijih svjetskih destilata; Cigare; Kušanje destilata

  1. PJENUŠCI I SPECIJALNA VINA

Proizvodnja pjenušavih vina i obilježja; Klasična ili tradicionalna metoda, charmat metoda; Vrste i obilježja specijalnih vina; Desertna, aromatizirana i likerska vina; Kušanje pjenušavih i specijalnih vina

  1. STRUČNI POSJET VINSKOM PODRUMU*

Praksa i upravljanje podrumom; Uređaji i oprema u podrumu; Kušanje vina u podrumu

* U slučaju kad nije moguće realizirati posjet vinskom podrumu organiziraju se dodatna kušanja vina

  1. ENOGASTRONOMIJA

Povijest i evolucija okusa; Kratak osvrt na usklađivanje jela i vina; Grafičko usklađivanje jela i vina; Bilješke na kartici za usklađivanje hrane / vina – Sklad hrane s različitim vinima – Kušanje vina i identifikacija mogućih kombinacija s namirnicom

 

Ukupno 40 sati predavanja i kušanja + 2 sata ispita

 

Cijena tečaja: 3.400 kuna + PDV

U cijenu tečaja uračunata je članarina HSK za tekuću godinu, knjiga Priručnik za sommeliere, radna bilježnica, četiri degustacijske čaše u prikladnoj kutiji, predavanja, vođene degustacije, ručkovi subotom (2x), jedno polaganje ispita te potvrda o završenom sommelierskom tečaju prve razine, nakon uspješno položenog ispita.

Za uplate izvršene do 30 dana prije početka tečaja odobravamo 10% popusta.

Prijava na listu zainteresiranih
Rasporedi tečajeva

HSK © 2018

 

Hrana i vino

 

Priručnik za sommeliere

oglas-knjiga-sommelieri-195

Sa natjecanja