Prvi dan:
1. Sommelier – obilježja zanimanja (4 sata)
- Pregled tečaja I. razine i prezentacija HSK
- Uloga sommeliera u modernom restoraterstvu
- Sommelierski pribor
- Vrste čaša i boca za vino
- Praktični prikaz posluživanja bijelog vina
- Kušanje pjenušavog vina
2. Analiza vina putem vida (2 sata)
- Prepoznavanje i individualizacija vizualnih obilježja
- Uvjeti za idealnu vizualnu procjenu vina
- Bistroća, prozirnost, boja, fluidnost i pjenušavost vina
- Kušanje bijelih vina
3. Analiza vina putem mirisa (2 sata)
- Važnost objektivne procjene mirisa
- Tehnika degustacije, valoriziranja primarnih, sekundarnih i tercijalnih aroma u vinu
- Intenzitet, kakvoća, arome i kompleksnost vina
- Kušanje bijelih vina
4. Analiza vina osjetom okusa (2 sata)
- Okusno-osjetni, taktilni i retronazalni okusi
- Tehnika degustacije, pregled okusa i poveznica s karakteristikama vina
- Terminologija pri degustaciji vina osjetom okusa
- Kušanje bijelih vina
Drugi dan:
5. Vinogradarstvo (2 sata)
- Povijesni pregled vinogradarstva u svijetu i Hrvatskoj
- Uzgoj i životni ciklus vinove loze
- Sorte vinove loze
- Vinogradarska područja i obilježja vinskih regija Hrvatske
6. Enologija – vinifikacija vina (2 sata)
- Faze u procesu proizvodnje vina
- Proces vinifikacije mirnih i pjenušavih vina
- Legislativa o vinu u Hrvatskoj
- Kušanje ružičastih vina
7. Enologija – sastav vina (2 sata)
- Kemijski sastav vina u funkciji degustacije
- Sazrijevanje i starenje vina
- Praksa vinarije, stabilizacija i korekcija vina
- Kratak pregled bolesti i mana vina
- Kušanje crvenih vina
8. Stručni posjet vinskom podrumu (4 sata)*
* U slučaju kad nije moguće realizirati posjet vinskom podrumu organiziraju se predavanja o praksi i upravljanju podrumom te dodatna kušanja bijelih i crvenih vina.
- Praksa i upravljanje podrumom
- Uvjeti čuvanja vina u podrumu
- Kušanje bijelih i crvenih vina
Treći dan:
9. Voda, kava i čaj (2 sata)
- Vrste i posluživanje voda
- Tehnologija proizvodnje čaja
- Obilježja pojedinih vrsta čajeva
- Priprema čajnog napitka i posluživanje
- Temeljna obilježja kave i proizvodnja
- Vrste kave i način posluživanja
10. Pivo – temeljna obilježja i vrste (2 sata)
- Pregled i obilježja sirovina za proizvodnju piva
- Proces i faze proizvodnje piva
- Temeljna obilježja stilova piva
- Točenje i temperature posluživanja piva
- Kušanje piva
11. Specijalna vina, destilati i cigare (4 sata)
- Vrste i obilježja specijalnih vina
- Kratak osvrt na destilaciju
- Vrste i obilježja vinskih i ostalih destilata
- Temperatura pri posluživanju i čaše
- Kušanje specijalnih vina i vinskih destilata
- Praktični prikaz posluživanja pjenušavog vina
- Dekantiranje i posluživanje crvenog vina
12. Enogastronomija (2 sata)
- Organoleptička (osjetilna) analiza i sastojci hrane
- Kratak osvrt na usklađivanje jela i vina
- Grafičko usklađivanje jela i vina
13. Pismeni i usmeni ispit ( 2 sata)
Ukupno: 30 sati ( predavanja i degustacije) + 2 sata ( pismeni i usmeni) ispit
Predviđen je jedan vikend po sljedećem rasporedu:
Petak predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
Subota predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
Nedjelja predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
Cijena tečaja: 2.700 kuna + PDV
U cijenu tečaja uračunata je članarina HSK za tekuću godinu, knjiga Priručnik za sommeliere, radna bilježnica, četiri degustacijske čaše u prikladnoj kutiji, predavanja, vođene degustacije, ručkovi (3x) tijekom predavanja, jedno polaganje ispita te, nakon uspješno položenog ispita, potvrda o završenom sommelierskom tečaju prve razine.
Za uplate izvršene do 30 dana prije početka tečaja odobravamo 10% popusta.
Prijava na listu zainteresiranih
Rasporedi tečajeva
HSK © 2018